Στην τελευταία του κατοικία, στο Γαλατά Χανίων, οδηγείται ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης και αγωνιστής της Δημοκρατίας, Μίκης Θεοδωράκης.

Μετά από τρεις και πλέον ώρες όπου η σορός του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στον μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, στα Χανιά -όπου εκατοντάδες πολίτες συνέρρευσαν κρατώντας ένα λουλούδι και εμφανώς συγκινημένοι για να πουν το «τελευταίο αντίο»- η αυτοκινητοπομπή μεταφέρει το φέρετρο στον ναό του Αγίου Νικολάου, στον Γαλατά.

Εκεί, τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία σε στενό οικογενειακό κύκλο παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη τελετή.

Δείτε live

14:47 – Πολίτες αφήνουν λουλούδια σε κλίμα έντονης συγκίνησης.

14:39 – H πομπή φτάνει στο νεκροταφείο του χωριού, όπου ο Μίκης θα ταφεί πλάι στον αδερφό και τον πατέρα του. 

14:35 – Τραγούδι μέχρι την τελευταία ώρα, μέχρι το τελευταίο λεπτό για τον Μίκη Θεοδωράκη.

14:34 – Πλήθος κόσμου ξεσπά σε χειροκροτήματα στο δρόμους όπου περνά η σορός του σπουδαίου Έλληνα και φωνάζει «Αθάνατος».

14:35 – Τραγούδι μέχρι την τελευταία ώρα, μέχρι το τελευταίο λεπτό για τον Μίκη Θεοδωράκη.

14:34 – Πλήθος κόσμου ξεσπά σε χειροκροτήματα στο δρόμους όπου περνά η σορός του σπουδαίου Έλληνα και φωνάζει «Αθάνατος».

14:31 – Ο Μίκης Θεοδωράκης -όπως αυτός είχε επιλέξει- θα «αναπαυθεί» αιώνια στο κοιμητήριο του χωριού του για να αγναντεύει για πάντα τα υπερήφανα Λευκά Όρη και τον απέραντο κάμπο των Χανίων.

14:27 – Η πομπή κατευθύνεται προς το κοιμητήριο με τους παριστάμενους να τραγουδούν «η ζωή τραβά την ανηφόρα με σημαίες και με ταμπούρλα».

14:24 – Κ. Μητσοτάκης: «O Mίκης Θεοδωράκης έζησε μία ζωή γεμάτη πάθος και ένταση. Υπηρέτησε με συνέπεια τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ενότητας των Ελλήνων. Αποχαιρετούμε τον τελευταίο μεγάλο Ελληνα του 20ου αιώνα. Τα τραγούδια του θα τα σιγοτραγουδούμε εμείς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας».

14:23 – Κρητικοί τραγουδούν ριζίτικα.

Tον αντρειωμένο μην τον κλαις όσο ε όσο κι αν α- όσο κι αν αστοχήσει,
μ’ αν αστοχήσει μια, μ’ αν αστοχήσει μια και δυο,
μ’ αν αστοχήσει μια και δυο πάλι ε πάλι αντρειωμέ- πάλι αντρειωμένος είναι,
πάντα ‘ν’ η πόρτα του ανοιχτή κι η τάβλα ντου στρωμένη
και κατρερεί τους φίλους του.

14:22 – Πλήθος κόσμου οδηγεί τον Μίκη Θεοδωράκη στην τελευταία του κατοικία.

14:16 – Ιδιαίτερα ανατριχιαστικές στιγμές – Ριζίτικο τραγούδι αυτήν την ώρα προς τιμή του Μίκη Θεοδωράκη.

14:15 – Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη βγαίνει από τον ναό και κατευθύνεται προς το κοιμητήριο.

14:13 – Η διαδικασία μπαίνει στην τελική της ευθεία.

14:10 – «Θα είσαι για πάντα ζωντανός μέσα στις καρδιές όλων των ανθρώπων, μα περισσότερο στη δική μου καρδιά» λέει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, τραγουδώντας «Το Παλληκάρι» που ερμήνευσε ο αείμνηστος Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

14:06 – Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη τραγουδά σε μία στιγμή με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση.

14:05 – Δείτε μέρος του επικήδειου του δημάρχου Χανίων. «Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ένας Έλληνας Κρητικός που εμπνεύστηκε από τη λύρα, τους κρητικούς χορούς και τα δυνατά πατήματα. Έγινε η σύγχρονη Ελλάδα, ένα στοιχείο της καθημερινότητάς μας».

14:00 – Ο δήμαρχος Χανίων αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη.

13:57 – Δείτε όλο το μήνυμα του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου, Δαμασκηνού.

13:51 – Προς το τέλος της οδεύει η εξόδιος ακολουθία με τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος προεξήρχε της τελετής, να απευθύνει σύντομο μήνυμα στο οποίο αναφέρεται στη συμβολή του Μίκη Θεοδωράκη στον πολιτισμό και τη Δημοκρατία

13:48 – «Σε αγαπάμε φίλε μας» με δύο μεγάλες καρδιές έγραψε το κοριτσάκι με το κόκκινο φόρεμα στο βιβλίο συλλυπητηρίων που έχει τοποθετηθεί δίπλα στο φέρετρο του Μίκη Θεοδωράκη.

13:43 – Για λόγους που επιβάλουν τα μέτρα προστασίας για την πανδημία, το μεγαλύτερο μέρος όσων έχουν συγκεντρωθεί για να αποχαιρετίσουν τον κορυφαίο δημιουργό έχουν παραταχθεί περιμετρικά του ναού και με δάκρυα στα μάτια αποχαιρετούν «έναν δικό τους άνθρωπο».

13:33 – Η εξόδιος ακολουθία βρίσκεται σε εξέλιξη.

13:29 –  Συντετριμμένη η οικογένεια του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη.

13:26 – Η ταφή του Μίκη Θεοδωράκη θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού για να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του, όπως ακριβώς είχε ζητήσει ο ίδιος ο μουσουργός.

13:22 – Πλήθος κόσμου βρίσκεται έξω από το ναό προκειμένου να αποτιμήσει φόρο τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη.

13:20 – Αρχισε η νεκρώσιμος ακολουθία, αναμένεται να διαρκέσει περίπου μία ώρα.

13:18 – Κρατώντας ένα λευκό τριαντάφυλλο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προσήλθε στο ναό και όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η εξόδιος ακολουθία.

13:15 – Έξω από το ναό έφτασαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

13:12 – Εικόνες από την άφιξη της σορού στον ιερό ναό

13:06 – Μετά το πέρας της εξόδιου ακολουθίας, όταν η σορός θα βγαίνει από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, αναμένεται να ακουστεί ριζίτικο τραγούδι. 

13:00 – Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη προσέρχεται για την κηδεία.

12:56 – Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόλις κατέφθασε στο ναό, ενώ αναμένονται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, και άλλοι εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας.

12:54 – Στην κηδεία παρευρίσκεται και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης.

12:49 – Η αυτοκινητοπομπή με τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη μόλις έφτασε έξω από τον ιερό ναό όπου θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία, στο Γαλατά Χανίων. Οι καμπάνες ηχούν πένθιμα, ενώ ο κόσμος τραγουδά αξέχαστες δημιουργίες του μεγάλου συνθέτη.

12:47 – «Ο Μίκης Θεοδωράκης αποτελεί για τη γενιά μας φάρο έμπνευσης, διδαχθήκαμε από αυτόν, τον Ουρανό -Μίκη, όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο αείμνηστος ιεράρχης μας Ειρηναίος Γαλανάκης» δηλώνει ένας κάτοικος Χανίων.

12:40 – Η πορεία της αυτοκινητοπομπής μέχρι τον Γαλατά συνεχίζεται, ενώ έξω από τον ναό έχει συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου για να υποδεχτεί τη σορό του οικουμενικού Έλληνα.

12:33 – Όλα έτοιμα στον Αγιο Νικόλαο, στο Γαλατά Χανίων, για την εξόδιο ακολουθία.

12:30 – Μικροί και μεγάλοι στην πομπή για τον Μίκη Θεοδωράκη.

12:20 – Σημειώματα και λουλούδια έξω από το σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη στο Γαλατά Χανίων.

Η ταφή

Η ταφή του Μίκη Θεοδωράκη θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού για να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του, όπως ακριβώς είχε ζητήσει ο ίδιος ο μουσουργός.

Στην κηδεία θα δώσουν το «παρών» η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, και άλλοι εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας.

Η ταφή του Μίκη Θεοδωράκη θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού για να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του, όπως ακριβώς είχε ζητήσει ο ίδιος ο μουσουργός.

Στην κηδεία θα δώσουν το «παρών» η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, και άλλοι εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας.

Τιμές για τον Μίκη Θεοδωράκη

Το πρωί της Πέμπτης, τη στιγμή που η σορός του Μίκη Θεοδωράκη έφτασε στο μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του δήμου, οι συγκεντρωμένοι πολίτες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και φώναζαν «αθάνατος».

Στον χώρο μπροστά από τον ναό είχαν παραταχθεί -φορώντας παραδοσιακές στολές της Κρήτης- μέλη πολιτιστικών και παραδοσιακών συλλόγων, ενώ κατά την πορεία προς τον ναό φοιτητές τραγουδούσαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Ρίγη συγκίνησης δημιούργησε η στιγμή που το φέρετρο πέρασε ανάμεσα σε 96 βρακοφόρους, όσα και τα χρόνια του.

Με ένα λουλούδι στο χέρι

Εκατοντάδες πολίτες συνέρρευσαν για να αφήσουν ένα τελευταίο λουλούδι, μεταξύ αυτών και τουρίστες που έχουν «αγκαλιάσει» το έργο του.

«Περιμένω από νωρίς το πρωί, για να αποχαιρετήσω τον Μίκη, τον δικό μας Μίκη, που μας δίδαξε πολλά με τη στάση ζωής του και τη μουσική του που έφτασε σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάτοικος του Γαλατά, ο οποίος θέλησε να τον αποχαιρετήσει.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης αποτελεί για τη γενιά μας φάρο έμπνευσης, διδαχθήκαμε από αυτόν, τον Ουρανό -Μίκη, όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο αείμνηστος ιεράρχης μας Ειρηναίος Γαλανάκης» είπε άλλος.

Δείτε εικόνες και βίντεο από την υποδοχή και το λαϊκό προσκύνημα