Τουρκία και Αίγυπτος συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν τις μεταξύ τους διαβουλεύσεις με στόχο την ομαλοποίηση των σχέσεών τους.

Θα συνεχίσουν

Ο δεύτερος γύρος αυτών των διήμερων διαβουλεύσεων ανάμεσα σε διπλωμάτες της Τουρκίας και της Αιγύπτου έληξε προχθές χωρίς ωστόσο να υπάρξουν ανακοινώσεις για συμφωνίες πέραν του ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνομιλούν.

Των δύο αντιπροσωπειών που συναντήθηκαν στην Αγκυρα ηγήθηκαν οι Σεντάτ Ονάλ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και ο αιγύπτιος ομόλογός του Χάμπντι Σανάντ Λόζα.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών οι δύο πλευρές ασχολήθηκαν «με διμερή ζητήματα, καθώς και με αριθμό περιφερειακών θεμάτων όπως η κατάσταση στη Λιβύη, τη Συρία, την Παλαιστίνη και την Ανατολική Μεσόγειο».

Περαιτέρω αναφέρεται πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν όπως συνεχίσουν αυτές τις διαβουλεύσεις, επιβεβαιώνοντας και την επιθυμία τους να σημειωθεί πρόοδος στους υπό συζήτηση τομείς.

Νωρίτερα φέτος η Τουρκία είχε ανακοινώσει την επανάληψη των διπλωματικών επαφών με την Αίγυπτο με στόχο την βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων οι οποίες είχαν διακοπεί το 2013.

Οι σχέσεις με την Κύπρο

Τον περασμένο Μάιο, έγινε η πρώτη διερευνητική συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών όταν τουρκική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Κάιρο όπου είχε συνομιλίες στο αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Την Τρίτη, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε ανακοινώσει πως μετά και τον δεύτερο γύρο συνομιλιών «ενδεχομένως να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για τον διορισμό πρέσβεων».

Οπως έγραψε την Τρίτη ο Φιλελεύθερος, κατά την τελευταία συνάντηση των ηγετών της Αιγύπτου και της Κύπρου, στο Κάιρο, ο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι διαβεβαίωσε τον Νίκο Αναστασιάδη πως η βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με την Τουρκία θα λαμβάνει υπόψη και τις σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας, η Αίγυπτος έχει θέσει προς Τουρκία συγκεκριμένες προϋποθέσεις για βελτίωση των διμερών σχέσεων και μεταξύ αυτών είναι: Σεβασμός του διεθνούς δικαίου, σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων και υφιστάμενων συμφωνιών στην περιοχή, επίλυση του Κυπριακού σε βάση του διεθνούς δικαίου και μη ανάμιξη στα εσωτερικά τρίτων χωρών.

«Συγκεκριμένη πρόοδος»

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι υπήρξε «συγκεκριμένη πρόοδος» στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην Αγκυρα μεταξύ της αιγυπτιακής και της τουρκικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι οι συζητήσεις αφορούσαν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και υπήρξε πρόοδος ως προς αυτό, όπως μεταδίδει το echedoros, επικαλούμενο το skynewsarabia.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία συζήτησε με την τουρκική ορισμένα περιφερειακά προβλήματα, εκ των οποίων το ζήτημα της Λιβύης, της Συρίας και του Ιράκ, και η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία καταδίκασε τις τουρκικές «παραβιάσεις» της κυριαρχίας των τριών χωρών.

Σύμφωνα με τις πηγές, η αιγυπτιακή διπλωματική αντιπροσωπεία ζήτησε «την αναγκαιότητα απομάκρυνσης των μισθοφόρων και των τουρκικών δυνάμεων από τη Λιβύη, σε εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν ότι το ζήτημα της έκδοσης καταζητούμενων ατόμων σε βάρος των οποίων εκκρεμούν υποθέσεις στην Αίγυπτο θα το χειριστεί το κομμάτι της ασφάλειας, και η τουρκική αντιπροσωπεία επιβεβαίωσε την κατανόησή της για τις αιγυπτιακές ανησυχίες σε αυτό το θέμα.

Να «μηδενίσει» τα προβλήματα

Ειπώθηκε, επίσης, ότι η τουρκική πλευρά εξέφρασε την επιθυμία της να «μηδενίσει» όλα τα προβλήματα με την Αίγυπτο και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήθελε να δώσει τα χέρια στην αιγυπτιακή αντιπροσωπεία, εκφράζοντας την επιθυμία του για την επιτυχία του τρέχοντος γύρου συνομιλιών.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η διαδικασία εξομάλυνσης με την Αίγυπτο συνεχίζεται και έχουμε σχεδιάσει έναν οδικό χάρτη για αυτό».

Και πρόσθεσε: «Ο διάλογός μου με τον αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι συνεχίστηκε ακόμη και όταν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών περνούσαν περίοδο στασιμότητας. Τώρα έχει ξεκινήσει η διαδικασία ομαλοποίησης και εάν συμφωνηθεί ένας μελλοντικός οδικός χάρτης, θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα».