O υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ (και πρώην υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος) Πιτ Μπούτιτζετζ και ο σύζυγός του ανακοίνωσαν τη γέννηση των παιδιών που υιοθέτησαν, σπάζοντας άλλο ένα ταμπού στην αμερικανική πολιτική ζωή. Σε ανακοίνωσή του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ανέφερε: «Ο Τσάστεν κι εγώ (…) είμαστε περιχαρείς που υποδεχόμαστε την Πενέλοπε Ρόουζ και τον Τζόζεφ Ογκουστ Μπούτιτζετζ στην οικογένειά μας».

Το ζευγάρι ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι είχε ξεκινήσει τη διαδικασία υιοθεσίας. Δημοσιοποιώντας φωτογραφία των μωρών, τόνισαν ότι ευχαριστούν «για όλες τις ευχές μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης ότι θα γίνουμε γονείς». Το ένα από τα δίδυμα θα πάρει το όνομα του πατέρα του Μπούτιτζετζ, Τζόζεφ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Notre Dame, που πέθανε το 2019.

Ο 39χρονος πολιτικός είναι πρώην δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ στην Ιντιάνα και έγινε γνωστός όταν διεκδίκησε το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών το 2020. Σήμερα είναι ο πρώτος ανοιχτά γκέι γονέας στην αμερικανική κυβέρνηση, έχοντας ήδη γίνει ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος που κατέλαβε υπουργικό πόστο στις ΗΠΑ.

Τον Ιούλιο η εφημερίδα «Washington Post» είχε γράψει ότι το ζεύγος είχε μπει σε λίστες υιοθεσίας μωρού ή μωρών που εγκαταλείφθηκαν από τους βιολογικούς τους γονείς και προετοιμαζόταν «μελετώντας και παίρνοντας μέρος σε μαθήματα για γονείς, όπου περιέγραφαν τις αξίες της οικογένειάς τους και ιδανικά Σαββατοκύριακα».

Καθηγητής

Ο Τσάστεν Γκλέζμαν, καθηγητής Θεατρολογίας σε γυμνάσια, είπε πως τους είχε πάρει τηλέφωνο μια μητέρα λίγο πριν γεννήσει να τους μιλήσει επειδή σκεφτόταν να δώσει το μωρό της για υιοθεσία. Ομως λίγο αργότερα η μητέρα άλλαξε γνώμη. «Πρόκειται για έναν περίεργο κύκλο θυμού, αγωνίας και ελπίδας», ανέφερε.

Οι δύο άντρες συναντήθηκαν το 2015 μέσω εφαρμογής γνωριμιών και παντρεύτηκαν τρία χρόνια αργότερα. Μετά τον διορισμό του στο υπουργείο Μεταφορών, ο Πιτ Μπούτιτζετζ είπε: «Τα ταξίδια στο μυαλό μου είναι συνώνυμα με περιπέτειες, ανάπτυξη, ακόμα και αγάπη, μια και έκανα πρόταση στον σύντροφό μου Τσάστεν σε ένα αεροδρόμιο. Πρέπει να σας πω ότι το αεροδρόμιο του Σικάγου είναι πολύ ρομαντικό. Θέλω να ευχαριστήσω τον Τσάστεν για όσα κάνει, για τις θυσίες του ώστε να με υποστηρίζει».

Οταν το ζευγάρι ανακοίνωσε ότι ξεκινά τη διαδικασία υιοθεσίας, η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν αναδημοσίευσε το tweet τους και σχολίασε: «Συγχαρητήρια και στους δύο! Καλώς ήρθατε στον κόσμο των γονιών!».

Η υπουργός Εσωτερικών Ντεμπ Χάαλαντ έγραψε: «Το να είμαι γονιός είναι μία από τις μεγαλύτερες χαρές της ζωής μου. Συγχαρητήρια για τα υπέροχα νέα!».

Από την αρχή

Ο Πιτ Μπούτιτζετζ δήλωσε την ομοφυλοφιλία του σχεδόν από την αρχή της πολιτικής του καριέρας, καθώς, όπως είπε, «δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κρύβω». Το 2015 ο Πιτ Μπούτιτζετζ πέτυχε τη σαρωτική επανεκλογή του ως δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ, στην Ιντιάνα, λίγους μήνες αφού είχε ανακοινώσει δημόσια ότι είναι ομοφυλόφιλος. Πολλές φορές είχε δηλώσει τη βεβαιότητά του ότι το γεγονός πως ο ίδιος και ο Τσάστεν παντρεύτηκαν το 2018 δεν θα έπληττε την πολιτική καριέρα του.

Ο 39χρονος βετεράνος του πολέμου στο Αφγανιστάν εξελίχθηκε γρήγορα στο νέο αστέρι του Δημοκρατικού Κόμματος. Οταν αποσύρθηκε από την κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές, το 2020, έσπευσε να προσφέρει τη στήριξή του στον Τζο Μπάιντεν. Είναι απόφοιτος του Χάρβαρντ και πολύγλωσσος. Σε όλες τις προεκλογικές του εμφανίσεις ο νεαρός Δημοκρατικός πολιτικός είχε ως πρόταγμα το σύνθημα ότι η χώρα χρειάζεται «μια νέα γενιά ηγεσίας».

Ο Πιτ και ο σύζυγός του Τσάστεν Γκλέζμαν είχαν ποζάρει για το εξώφυλλο του αμερικανικού περιοδικού «ΤIME», με τίτλο «Η Πρώτη Οικογένεια».