Η επανεμφάνιση Τσιόδρα έγινε για τα παιδιά
Επειδή τη Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία και ο προβληματισμός των ειδικών για την διασπορά της πανδημίας είναι μεγάλος και για τις μικρές ηλικίες, λέω σήμερα να αρχίσω με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος επανεμφανίστηκε μόνον και μόνον για να μιλήσει για τα παιδιά. Είπε μάλιστα ότι και τα τρία παιδιά του που είναι σε ηλικίες σχολείου έχουν εμβολιαστεί. «Θεωρώ», είπε,  «ότι ο εμβολιασμός των παιδιών 12-17 θα παίξει καταλυτικό ρόλο μαζί με τα άλλα μέτρα στον έλεγχο της επιδημίας και στην σταδιακή αυτορρύθμιση και συνέχιση της κοινωνικής ζωής». Και όλα αυτά την ώρα που βρεθήκαμε πάλι μια ανάσα από τα 3.000 κρούσματα (για την ακρίβεια ήταν 2807) και με αυξημένο αριθμό διασωληνωμένων (388).

Η επανεμφάνιση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα έγινε σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου αποφασίστηκε η έναρξη των εμβολιασμών στα παιδιά και από τους ιδιώτες παιδιάτρους. Ο καθηγητής επεσήμανε: «Είμαστε σε μία εποχή όπου περίπου το 100% των στελεχών που κυκλοφορούν είναι η μετάλλαξη «Δ». Η επιστημονική μας ομάδα αναλύει όλες τις πληροφορίες που εισρέουν από το εξωτερικό. Φυσικά αυτή η υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Δ» αφορά και τα παιδιά μας και για αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία τώρα που ανοίγουν τα σχολεία να τηρούνται τα μέτρα πρόληψης έναντι της διασποράς του ιού και στα σχολεία.

Μαθηματικές εκτιμήσεις υπολογίζουν ότι μπορεί να κατεβάσει κανείς την πιθανότητα διασποράς στα σχολεία κοντά στο 10% (πολύ σημαντική μείωση της διασποράς δηλαδή και περιορισμό της σε ένα πολύ μικρό ποσοστό παιδιών) με τη μάσκα, το testing και φυσικά ακόμα περισσότερο και με τον εμβολιασμό των ομάδων της οποίας αυτός συστήνεται. «Η μετάλλαξη «Δέλτα» πληγώνει και τα παιδιά», έγραψε στο Twitter ο Πρωθυπουργός, ενώ κυκλοφόρησε και νέο spot για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12- 17
***
Τι σηματοδοτεί η ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ
Ίσως να αποτελεί την είδηση της ημέρας και πώς να μην είναι δηλαδή είδηση και μάλιστα πρωτοκλασάτη, η «ολική επαναφορά» της ελληνικής οικονομίας με ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ κατά 16,2% το β’ τρίμηνο σε σχέση με το 2020, ακολουθώντας τα βήματα των υπολοίπων οικονομιών της ευρωζώνη. Το οικονομικό επιτελείο πανηγυρίζει, ο Πρωθυπουργός στο Twitter είπε ότι «ξεπέρασε τις προσδοκίες», ενώ το γεγονός αυτό δίνει σαφέστατα  περιθώρια στην κυβέρνηση και για περαιτέρω φοροελαφρύνσεις, αλλά και για στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα δοκιμαστούν από το κύμα ακρίβειας που έρχεται.

Η ελληνική οικονομία, λένε στο οικονομικό επιτελείο, εκτινάχθηκε εφέτος μετά την δραματική πτώση του περυσινού Β εξαμήνου κατά την οποία το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 13,2% σε σύγκριση με το 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το β τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 3,4%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2021, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2020 παρουσίασε αύξηση κατά 16,2%. Τι ήταν όμως  αυτό που εκτόξευσε το ΑΕΠ στο εφετινό  β τρίμηνο; Πρώτα απ΄όλα ο τουρισμός, εν συνεχεία οι εξαγωγές και οι επενδύσεις, όπως μου είπαν από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με μήνυμά του στο  Twitter, σχολίασε: «Η ελληνική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη κατά 16,2% σε ετήσια βάση το 2ο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Ακόμη και σε μια περίοδο με παροδικά lockdown, το τριμηνιαίο ΑΕΠ είναι ήδη πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Παραμένουμε συγκεντρωμένοι σε μεταρρυθμίσεις που παρέχουν ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και αυξάνουν το βιοτικό επίπεδο για όλους».
***
Ο Στυλιανίδης ορκίστηκε Ελλην. πολίτης
Θα πρέπει να ξέρετε ότι οι… ορκωμοσίες άρχισαν από χθες για τον Χρήστο Στυλιανίδη. Πήγε στη 1 μετά το μεσημέρι (τοπική ώρα) στην ελληνική πρεσβεία στις Βρυξέλλες και ο πρεσβευτής μας τον όρκισε Έλληνα πολίτη: «Υπακοή στο Σύνταγμα και στους νόμους του κράτους». Στις τιμητικές χορηγήσεις ιθαγένειας, βλέπετε, δεν χρειάζονται εξετάσεις, όπως δεν χρειάζονται εξετάσεις και για τους ομογενείς. Ένας όρκος και τελείωσε, λαμβάνεις ιθαγένεια.  Δείτε τώρα με τι διαδικασίες εξπρές γίνονται τα υπόλοιπα. Ήδη  ο κ. Στυλιανίδης έχει εγγραφεί στα μητρώα του Δήμου Αθηναίων και από αύριο μπορεί να βγάλει και αστυνομική ταυτότητα. Διαβατήριο έτσι και αλλιώς μπορεί να έχει υπηρεσιακό ή ακόμα και διπλωματικό.
Εξάλλου μπορεί να χρησιμοποιεί και το κυπριακό διαβατήριο που κατέχει. Την ώρα που ορκιζόταν στην πρεσβεία μας ως Έλληνας πολίτης, στην Αθήνα δημοσιευόταν στο ΦΕΚ το Προεδρικό Διάταγμα, που υπογράφουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και αναγράφεται ότι «ο Στυλιανίδης Χρήστος του Μελή έχει υπηρετήσει τον Ελληνισμό από σημαντικές και καίριες θέσεις και διατηρεί άρρηκτους δεσμούς με την Ελλάδα». Την Παρασκευή ορκίζεται, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας και παρουσία του Πρωθυπουργού υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης.
***
Όταν ο γαμπρός αφήνει τον γάμο για τους ανεμβολίαστους
Έγινε και αυτό: Στην Κρήτη, ελέω κορωνοϊού και ανεμβολίαστων, ο γαμπρός αναγκάστηκε να αφήσει το γάμο και να κάνει αυστηρούς ελέγχους. Και τούτο γιατί, οι ανεμβολίαστοι καλεσμένοι του ζευγαριού, περίπου 25 άτομα,  δεν δίστασαν να πάνε στο γλέντι χρησιμοποιώντας μόνο ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού για να μπουν στο κέντρο διασκέδασης. Το γεγονός είναι ενδεικτικό της κατάστασης με τους ελέγχους για τα πιστοποιητικά εμβολιασμών. Με δεδομένο ότι οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων δεν νομιμοποιούνται να ζητούν ταυτότητες στην είσοδο για λόγους προσωπικών δεδομένων, η παρατυπία ή σωστότερα παρανομία είναι πολύ εύκολη.
***
 Πέντε βουλευτές ανεμβολίαστοι
Πέντε είναι πλέον οι ανεμβολίαστοι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, μετά και τον εμβολιασμό του Παύλου Πολάκη. Το νούμερο αυτό επιβεβαίωσε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Α Αντιπρόεδρος, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος αποκάλυψε ότι οι πέντε αυτοί βουλευτές για να εισέρχονται στην Ολομέλεια της Βουλής είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο τεστ κάθε εβδομάδα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει, ότι μετά τον εμβολιασμό του Παύλου Πολάκη όλοι οι βουλευτές  του εμβολιάστηκαν. Και ζητεί να μάθει πόσοι βουλευτές της ΝΔ μένουν ανεμβολίαστοι.
***
Η Αισχύλεια αναφορά για Μενέντεζ
Ενίοτε στη διπλωματία το επίγραμμα  στον Αισχύλειο τάφο, αποτελεί στοιχείο έμπνευσης για την αναγνώριση και την απόδοση τιμών σε προσωπικότητες της αλλοδαπής.  Όταν ο μέγας τραγωδός εγκατέλειψε τα εγκόσμια  – δυστυχώς εξόριστος στο Γέλας  της Σικελίας – είχε ζητήσει να γραφτεί στο επιτάφιο η συμμετοχή του ως πολεμιστή στη Μάχη του  Μαραθώνα  ( «Αισχύλον Ευφορίωνος Αθηναίων τόδε κεύθει….αλκήν δ΄ ευδόκιμον Μαραθώνιον  άλσος αν είποι… κτλ).  Η συμμετοχή του ως πολεμιστή στην καθοριστικότερη ίσως μάχη όλων των εποχών  αποκτούσε για  εκείνον μεγαλύτερη  ιστορική σημασία από το κλέος της δραματουργίας. Ήταν μεταξύ των 10.000  υπό τις διαταγές του Μιλτιάδη  που πάλεψαν τους πολλαπλάσιους  Πέρσες του  Δαρείου τέτοια περίοδο πριν από 25 αιώνες  (490 π.Χ.) και τους νίκησαν αποφασιστικά.

Χθες ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της γερουσίας  των ΗΠΑ Ρόμπερτ  Μενέντεζ έστειλε ευχαριστήρια επιστολή στην  Πρόεδρο της Δημοκρατίας  Κατερίνα Σακελλαροπούλου  για το  Παράσημο του  Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής που του είχε απονείμει πριν από  μερικές μέρες. «Ήταν η σημαντικότερη διάκριση που έχω λάβει στη ζωή μου και θα έχω πάντα στην καρδιά μου το παράσημο και την αναγνώριση προς το πρόσωπό μου»  ανέφερε στη συγκινητική απάντηση του. Το δεύτερο σε βαθμό διάσημο της χώρας, απονέμεται σπανίως σε αλλοδαπούς που  έχουν συμβάλλει στην προώθηση «του γοήτρου της Ελλάδας»  κάτι που προφανώς για τον 67χρονο γερουσιαστή από το Νιου Τζέρσεϋ και επιφανή νομικό, κρίνεται υπέρτερο των άλλων πολλών διακρίσεων και βραβεύσεων του.
***
Το «Ζ» αποχαιρέτησε τον Μίκη
Η ώρα κόντευε 3, ο ήλιος στεκόταν ακόμα ψηλά κι αρκετά  ενοχλητικά  για την εποχή. Ο αέρας δυνατός, έπιανε πολλά μποφόρ.  Ο κόσμος   κάτω από τα πλατάνια  στο πλάι της  Μητρόπολης  περίμενε από νωρίς το μεσημέρι να αποτίσει φόρο τιμής στον  Μίκη. Και ξαφνικά κάνουν την εμφάνισή τους οι Κώστας Γαβράς και Βασίλης Βασιλικός, που θέλησαν να πουν το τελευταίο αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη. Οι δυο τους πήγαν μαζί στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στη Μητρόπολη Αθηνών. Εμφανώς συγκινημένοι, μετείχαν στο λαϊκό προσκύνημα.

Η σύμπραξή τους με τον Μίκη οδήγησε σε μια μεγάλη επιτυχία, την ταινία «Ζ» με θέμα τη δολοφονία Λαμπράκη. Την ίδια ώρα ένας παλιός μουσικός βγάζει την κιθάρα του και πιάνει το τραγούδι. Παραπέρα , ένας Γερμανός συνάδελφος του  από  όπερα τον σιγοντάρει  και μάλιστα στα ελληνικά γνωρίζοντας τα περισσότερα και τα δυσκολότερα του συνθέτη. «Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ και μυρσίνη συ δοξαστική. Μη παρακαλώ σας μη λησμονάτε τη χώρα μου!», σιγοτραγούδησαν αρχικά και όσο περνούσε η ώρα τόσο συνέχιζε το τραγούδι με κομμάτια του Μίκη Θεοδωράκη που είναι διαχρονικά κι έχουν καταγραφεί στη συλλογική μνήμη.

Οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να συγκρατήσουν τους εκατοντάδες πολίτες κι  η περιφρούρηση του ΚΚΕ επιτηρούσε γενικώς την κατάσταση ώστε να διασφαλιστούν η σορός  και το προσκύνημα.. Η Αθήνα  αποχαιρετά τον τελευταίο παγκόσμιας εμβέλειας επιφανή της  με  μια τελετή που έχει προγραμματιστεί να γίνει σήμερα στη Μητρόπολη. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στην Μητρόπολη για την τελετή αποχαιρετισμού . Θα προηγηθεί ένα τρισάγιο από τον Αρχιεπίσκοπο και εν συνεχεία η Πρόεδρος θα εκφωνήσει τον επικήδειο και αμέσως μετά δεύτερος επικήδειος από τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Στο μεταξύ κορυφώνονται στα Χανιά οι προετοιμασίες για την υποδοχή της σορού του Μίκη Θεοδωράκη και για την ταφή του που θα πραγματοποιηθεί στον τόπο καταγωγής του στο χωριό Γαλατάς. Στην εξόδιο ακολουθία θα παραστεί τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο Πρωθυπουργός.
***
 Ο Τσίπρας ο Φλαμπουράρης και η Ολγα στην Αίγινα
Θα σας πάω τώρα στην Αίγινα, πριν ακόμα χειμωνιάσει, στο εξοχικό του Αλέκου Φλαμπουράρη, όπου έγινε μια  μάζωξη  με την ευκαιρία της ονομαστικής του εορτής, αλλά και της εορτής της εγγονής του Αλεξάνδρας.. Ήταν εκεί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας η σύντροφός του Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα,  η Όλγα Γεροβασίλη με τον σύζυγό της, ο Χρήστος Σπίρτζης, η κόρη ενός επιχειρηματία με τον σύζυγό της και διάφοροι άλλοι που βρέθηκαν για ένα τριήμερο στην Αίγινα κάνοντας μπάνιο στη θάλασσα, τρώγοντας στις ξακουστές ταβέρνες του νησιού και τα βράδια κατέληγαν στην οικία Φλαμπουράρη.
Ο κ. Τσίπρας πήγε στην Αίγινα για μια μόνο ημέρα, ειδικά για να ευχηθεί στον Φλαμπουράρη και κατά το βραδάκι έφυγε. Τώρα θα πείτε τι συζητούσαν; Πολιτικά δεν πολυ- συζήτησαν. Κάποια στιγμή έγινε χαλαρή κουβέντα για τον  Ευάγγελο Αποστολάκη. Ο κ. Τσίπρας είπε στους βουλευτές του ότι ενημερώθηκε από τον ίδιο τον κ. Αποστολάκη για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και τότε άρχισαν να κάνουν (όπως οι ίδιοι μου τα εξιστορούν) αστειάκια του τύπου ότι αντί «του Αποστολάκη καλύτερα να στείλουμε στη ΝΔ τον Σπίρτζη που συνεχώς ομιλεί» ή «θα ψάξουμε να βρούμε κάποιον που δεν θέλουμε να τον δώσουμε στη ΝΔ για να τον ξεφορτωθούμε», είπαν μάλιστα και μερικά ονόματα, αλλά τα είπαν από… αστείο.