Σε υψηλά επίπεδα οι αποδόσεις των ομολόγων εν όψει ΕΚΤ

Οι επενδυτές στρέφονται στη συνεδρίαση της Πέμπτης

Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ για τα επόμενα βήματα του προγράμματος αγοράς ομολόγων PEPP, που θα γίνουν την Πέμπτη, καθώς και η δημοσιοποίηση των φθινοπωρινών προβλέψεών της για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, αναμένεται να δώσουν κατεύθυνση για την πορεία που θα ακολουθήσει η αγορά ομολόγων.

Η αβεβαιότητα σχετικά με την εξάπλωση του στελέχους Δέλτα του κοροναϊού και οι πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια παρατεταμένη έλλειψη υλικών στη γερμανική βιομηχανία επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα.

Στην Ελλάδα, το ΑΕΠ ενισχύθηκε σε τριμηνιαία βάση στο β’ τρίμηνο (3,4%) για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο και σε ετήσια βάση κατά 16,2%.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., από την πλευρά τους, στη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, αναμένεται να θέσουν επί τάπητος το ζήτημα της αλλαγής των δημοσιονομικών κανόνων που ισχύουν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διόγκωση του Δημοσίου Χρέους που καταγράφεται εξαιτίας της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι κανόνες που αφορούν στο ανώτατο επιτρεπτό επίπεδο για το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ (για φέτος, κατά μέσο όρο οι 19 χώρες της ευρωζώνης αναμένεται να εμφανίσουν στον σροϋπολογισμό τους έλλειμμα 8% από 7,2% πέρυσι, ενώ το δημόσιο χρέος τους εκτιμάται από την Κομισιόν ότι θα φτάσει το 102,4% του ΑΕΠ), αλλά και αυτός για το όριο του 60% του ΑΕΠ για το δημόσιο χρέος, ανεστάλησαν το 2020 εξαιτίας της πανδημίας. Ωστόσο, σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη τότε, θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ εκ νέου από το 2023.

Όσον αφορά στις αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά σήμερα, Τετάρτη, αυτή του 5ετούς κυμάνθηκε στο 0,052% από 0,015%, του 10ετους έφθασε έως το 0,88% από 0,80% και του 15ετους στο 0,99% από 0,919%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ), καταγράφηκαν συναλλαγές 64 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 34 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,87%, έναντι -0,32% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,19%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς το ευρώ, καθώς η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κυμαινόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1813 δολ. από το επίπεδο των 1,1838 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Θετικά επηρεάζει το δολάριο η αναφορά του προέδρου της Fed St. Louis ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει με τη σταδιακή μείωση του ύψους των αγορών τίτλων, παρά τα δυσμενέστερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας που ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1827 δολ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk