Στο «μάτι του κυκλώνα» θα βρεθεί ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα θα καταθέσει τουλάχιστον δύο φορές στο Κογκρέσο. Βουλευτές και γερουσιαστές ξεκινούν την εξέταση της χαοτικής αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν μετά από έναν εικοσαετή πόλεμο και έχουν δεσμευτεί για ενδελεχείς έρευνες.

Ο Μπλίνκεν θα καταθέσει σε δημόσιες ακροάσεις στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου, και στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου. Είναι πιθανόν να διεξαχθούν και άλλες ακροάσεις από επιτροπές του Κογκρέσου μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τα γεγονότα που σχετίζονται με την κατάρρευση της κυβέρνησης του Αφγανιστάν που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ και την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Πολιτική κόντρα στη σκιά της επετείου της 11ης Σεπτέμβρη

Οι Δημοκρατικοί του Μπάιντεν, που ελέγχουν με ισχνή πλειοψηφία και τα δύο Σώματα του Κογκρέσου, δηλώνουν ότι θέλουν να εξετάσουν συνολικά τις δύο δεκαετίες πολέμου, βάζοντας έτσι στο μικροσκόπιο κυβερνήσεις και των δύο κομμάτων αλλά και του πρώην προέδρου Τραμπ, που είχε συμφωνήσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.

Η πολιτική κρίση στις ΗΠΑ οξύνεται καθώς οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ αλλά και ο θάνατος 13 Αμερικανών στρατιωτών, έχουν πυροδοτήσει την κόντρα τόσο για την αναγκαιότητα του πολέμου όσο και για τους χειρισμούς της αποχώρησης.