Το Παλάτι των Ιπποτών της Ρόδου, ανοίγει και φέτος  τις πύλες του για να υποδεχθεί για 14η χρονιά το  Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου. Το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 13 Σεπτεμβρίου  στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών, στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, η οποία έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου ιδρύθηκε το 2007 με στόχο την αναβάθμιση της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού, την προώθηση του Πολιτιστικού Τουρισμού, καθώς και την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, με επίκεντρο το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου σύμφωνα και με το ιδρυτικό καταστατικό του.

Σημαντικές ορχήστρες, μουσικά σχήματα και διακεκριμένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν παρουσιασθεί  στο φεστιβάλ, το οποίο επικεντρώνεται στην κλασική μουσική και  την όπερα,   σε ένα συνδυασμό με πρωτοποριακά cross over μουσικά σχήματα  και show που εντυπωσιάζουν .

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε: Την  Καμεράτα Armonia Atenea ( Καμεράτα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών), την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και  τον παγκοσμίου φήμης σολίστ πιάνου Cyprien Katsaris με παρουσιαστή τον Αλέξη Κωστάλα, τον έλληνα κορυφαίο πιανίστα Δημήτρη Σγούρο, gala όπερας,  αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας με καταξιωμένους σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αφιέρωμα στον Astor Piazzolla, στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο, στους έλληνες συνθέτες, στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, αφιέρωμα στο τάγκο με τη διάσημη ορχήστρα “Viento de Tango” από την Ιταλία σε  σώου με  παγκοσμίως  βραβευμένους  χορευτές , αφιέρωμα στην τζαζ, το  Αναγεννησιακό Φωνητικό Μουσικό Σύνολο “CantArte” από  την Γερμανία, την διεθνούς φήμης σοπράνο Αλεξία Βουλγαρίδου  κ.α Ο διάσημος Ιταλός σκηνοθέτης Paolo Micciche, τίμησε επίσης το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου με τρεις παραγωγές υπό την καθοδήγησή του και τη συμμετοχή διακεκριμένων λυρικών τραγουδιστών από την Ιταλία και Γαλλία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το κοινό του φεστιβάλ αποτελείται κατά  60% περίπου από ξένους επισκέπτες από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, που έρχονται  ανελλιπώς κάθε χρόνο  για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ. Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης το φεστιβάλ κατάφερε να αυξήσει το κοινό του σε μια αναλογία τριπλάσια των προηγούμενων ετών.  Η ενίσχυση του Πολιτιστικού Τουρισμού μαζί με την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι ένας από τους αρχικούς στόχους του φεστιβάλ που έχει επιτευχθεί με μεγάλη επιτυχία.

Η φετινή χρονιά αποτελεί μια ακόμη πρόκληση για τη  διοργάνωση του φεστιβάλ, με στόχο διεθνείς συνεργασίες, αλλά και την ανάδειξη του Ελληνικού πολιτισμού και των Ελλήνων δημιουργών σε μια κομβική χρονική στιγμή που όλα τα φώτα είναι στραμμένα στη χώρα μας  που γιορτάζει   την επέτειο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Το εφετινό πρόγραμμα έχει ως εξής:

Επίσημη έναρξη

Τρίτη 7 και Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου

Όπερα “Ιδομενέας” του W. A. Mozart

Teatro Grattacielo New York

Camerata Bardi Vocal Academy New York

Το Λυρικό Θέατρο Teatro Grattacielo με έδρα τη Νέα Υόρκη και η Camerata Bardi Vocal Academy N.Y, παρουσιάζουν  την όπερα “Ιδομενέας” του W. A. Mozart, σε πρωτοποριακή μορφή alla  breve .  Η όπερα «Ιδομενέας» είναι συμπαραγωγή του Teatro Grattacielo με το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο του Ηρακλείου της  Κρήτης. Πρωταγωνιστούν βραβευμένοι λυρικοί τραγουδιστές της Camerata Bardi Vocal Academy N.Y που έχουν διακριθεί στους συγκεκριμένους ρόλους και  προέρχονται από την Ν. Υόρκη και από χώρες της  Ευρώπης και της  Ασίας. (Κίνα , Ισπανία, Πορτογαλία, Ισραήλ, Ελλάδα).

Με αυτή την όπερα η οποία είναι εμπνευσμένη από την Ελληνική μυθολογία και την ιστορία  του βασιλιά Ιδομενέα της Κρήτης,  σε σκηνοθεσία Στέφανου Κορωναίου, που είναι ο Καλλιτεχνικός και Γενικός Διευθυντής του πολιτιστικού οργανισμού (Teatro Grattacielo & Camerata Bardi), το φεστιβάλ γιορτάζει την επέτειο των 200 χρόνων από την  Ελληνική Επανάσταση.

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου

Opera Gala Concert

Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας

Με την ευκαιρία της επετείου των 44 χρόνων από τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας, το φεστιβάλ αφιερώνει αυτή τη συναυλία στη μνήμη της, με τη συμμετοχή́  διεθνών  λυρικών τραγουδιστών της Camerata Bardi Vocal Academy της Νέας Υόρκης από όλο τον κόσμο: Kinneret  Ely- σοπράνο Nikitas Gkritzalis- τενόρος,  Chung Wing Kwan-σοπράνο, Marios Maniatopoulos -τενόρος  και  Eva Marco -Μέτζο σοπράνο.  Στο πιάνο συνοδεύει ο Παύλος Κορδής   Το πρόγραμμα περιλαμβάνει άριες και ντουέτα από γνωστές όπερες των: A. Dvořák, G. Verdi, G. Bizet, W.A.Mozart, P. I Tchaikovsky, J. Stauss, G. Puccini, F. Clea

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου

Ορχήστρα Εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Η Ορχήστρα εγχόρδων της ΚΟΑ , στο πλαίσιο της καλοκαιρινής περιοδείας της στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου με τον τίτλο φεστιβάλ “ΜουσιΚώς”, συμμετέχει στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου, με τους εξέχοντες μουσικούς της υπό την διεύθυνση του διακεκριμένου μαέστρου Νίκου Χαλιάσα και τη συμμετοχή του διάσημου Βέλγου φλαουτίστα Marc Grauwels. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των: Gluck, Tchaikovsky, Verdi, Γούζιου και  Κωνσταντινίδη.

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου

Γιώργος Θεοφάνους, συνθέτης-πιανίστας

Η συναυλία είναι αφιερωμένη στα 30 χρόνια μουσικής πορείας του συνθέτη και πιανίστα

Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση στον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Ρόδου

ΔΟΠΑΡ: 22410 27427 εσωτερικό 5

*Θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα μέτρα υγείας που προβλέπονται για τον covid 19

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα και την επίσημη σελίδα του φεστιβάλ Rhodes International Festival στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης