Ο Μίκης Θεοδωράκης μπορεί να πέθανε, αλλά το άστρο του δεν σβήνει. Αυτό φαίνεται από τις χώρες που τον τιμούν με μια σειρά από ενέργειες και με ανακοινώσεις τους. Η Ρωσία είναι μια από αυτές. Μάλιστα, εκδήλωση για τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη πραγματοποιήθηκε στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

Επίσης, επιστολή στον Νίκο Δένδια έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ έτσι ώστε συλλυπηθεί για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη. Ανάμεσα σε άλλα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ τονίζει ότι ο Θεοδωράκης είναι γνωστός στη Ρωσία για τους αγώνες του για την ελευθερία και την ειρήνη, καθώς και για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Συλλυπητήρια και από τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα

Τα συλλυπητήρια για την «ανυπολόγιστη απώλεια του Μεγάλου Έλληνα, πραγματικού φίλου της Ρωσίας, Μίκη Θεοδωράκη» είχε ήδη εκφράσει και ο πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μασλόφ.

Στην επιστολή του ο κ. Μασλόφ επισημαίνει την ανεκτίμητη συμβολή του Μίκη Θεοδωράκη στην παγκόσμια μουσική καθώς και στην προστασία των ιδανικών της ειρήνης, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.