Σε ενδοοικογενειακή κόντρα έχει εξελιχθεί το θέμα της ταφής του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη μετά μάλιστα και το δικαστικό «μπλόκο» για το Βραχάτι, ενώ μιαημέρα νωρίτερα απ’ ότι είχε αρχικά ανακοινωθεί θα ξεκινήσει τελικά το λαϊκό προσκύνημα στον σπουδαίο Έλληνα.

Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση μετά τον θάνατο του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη από την κόρη του, Μαργαρίτα έγινε μέσω Facebook.

Σε αυτήν η Μαργαρίτα Θεοδωράκη ξεκινά λέγοντας: « Με τσιμπούν και με ματώνουν αδυσώπητα τσιμπούρια. Μου ρουφούν το αίμα. Όμως η καρδιά μου είναι γεμάτη από το αίμα του πατέρα μου! Τι να καταφέρουν;».

Στην συνέχεια η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη αναφέρεται σε συναυλίες που έλαβαν χώρα στην Κομοτηνή και στους Φιλίππους και ευχαριστεί τον λαό της Θράκης. «Στη συναυλία χορεύω ζεϊμπέκικο και κοιτώ μέσα στη ψυχή του πατέρα μου», γράφει χαρακτηριστικά.

«Με τσιμπούν τα τσιμπούρια. Ορμούν πάνω στο βαρύ μεγάλο σώμα μου… Τα τσιμπούρια θα πέσουν από το κορμί μου. Θα εξαφανιστούν. Βασανιστικά παράσιτα. Κάνω υπομονή».

Δείτε την ανάρτηση

Νωρίτερα το προσκύνημα 

Συγκεκριμένα, η σορός του θα βρίσκεται στη Μητρόπολη Αθηνών τη Δευτέρα (10.00 – 19.00), την Τρίτη (10.00 – 19.00) και την Τετάρτη από τις 10 π.μ. έως και τις 3 μ.μ., οπότε και θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία. Η αναβολή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι την Πέμπτη το κέντρο της Αθήνας θα είναι κλειστό λόγω της διεξαγωγής του Ράλι Ακρόπολης.

Αν και ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης είχε εκφράσει την επιθυμία του μέσω επιστολής να ταφεί στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων, εντούτοις η κόρη του, Μαργαρίτα εξέφρασε την επιθυμία να ταφεί στο Βραχάτι Κορινθίας εκεί όπου ήταν η εξοχική κατοικία του μουσικοσυνθέτη.

Με παρέμβασή τους μέσω των προσωπικών τους λογαριασμών στο Facebook τόσο ο γιος του όσο και ο εγγονός του αναφέρουν ότι θα σεβαστούν την επιθυμία του.

«Θα σεβαστούμε την επιθυμία του με σιωπή και σεβασμό. Αυτό λένε και όλοι οι υπόλοιποι. Μας αρκεί ο πόνος που έχουμε» έγραψε χαρακτηριστικά το βράδυ της Παρασκευής ο γιος του Μίκη Θεοδωράκη απαντώντας στην αδελφή του Μαργαρίτα.

Αργά το βράδυ και ο εγγονός του Μίκη Θεοδωράκη, Αλέξανδρος, επίσης με ανάρτησή του έκανε λόγο για σεβασμό της επιθυμίας του.

«Με έχουν απομονώσει»

Η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη με δήλωσή της όπως αναφέρει το Newsit κάνει λόγο για πόλεμο που δέχεται και πως την απομονώσει από τον πατέρας της πολλά χρόνια.

Μάλι η ίδια τα βάζει με τους δικαστές αναφέροντας «εχουν βγάλει δικαστική διαταγή και αυτά τα καθάρματα οι δικαστές δεν σκέφτηκαν να ρωτήσουν έστω τη γνώμη της κόρης του, δεν είπαν άνθρωπος είναι, πέθανε ο πατέρας της, τι θέλει αυτή τέλος πάντων; Εγκληματίες ψυχών!

Με έχουν απομονώσει από τον πατέρα μου πολλά πολλά χρόνια, μπορώ να λέω απίστευτες ιστορίες τι έχουν κάνει με εμένα και με τον πατέρα μου, δολοπλοκίες, να τον αποξενώνουν από εμένα! Και πάντα πάντα προσπαθούσαν να με έχουν στην άκρη. Όμως μετά που διάβασε ο μπαμπάς το βιβλίο μου «Αναμνήσεις ενός κοριτσιού» μου είπε, «συγγνώμη παιδί μου!».

Η ίδια τονίζει «για τον πολυαγαπημένο μου πατέρα! Η ζωή μου ήταν και είναι μονάχα αυτός! Αυτόν υπηρέτησα δεκαετίες και θα τον υπηρετώ έως να πεθάνω! Αυτόν και τα έρημα περιπλανώμενα ζωάκια που αυτός με έμαθε να τα φροντίζω και να τα προσέχω! Να τ’ αγαπώ και να τα λατρεύω, όπως έκανε κι ο ίδιος!»

Δικαστικό «όχι» για το Βράχατι

Το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του εκλιπόντος μέχρι τη Δευτέρα οπότε και ορίστηκε η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων.

Την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατέθεσαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, οι εκτελεστές  της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, σε αντίθεση με το συγγενικό περιβάλλον του μεγάλου μουσικοσυνθέτη που ζητούσε να ταφεί στο Βραχάτι Κορινθίας.

Η επιθυμία του

Η προσωρινή απόφαση του δικαστηρίου έρχεται λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής του δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη που είχε στείλει το 2013 ο μουσικοσυνθέτης τον τότε δήμαρχο, Μανώλης Σκουλάκη, με μοναδικό περιεχόμενο τη συνδρομή του ώστε να υλοποιηθεί η επιθυμία του να ταφεί στο κοιμητήριο του Γαλατά.

Μάλιστα ο Μίκης Θεοδωράκης είχε επισημάνει στον τότε δήμαρχο το γεγονός η οικογένειά του είναι αντίθετη με την επιλογή του, ενώ παράλληλα είχε προνοήσει να ζητήσει σε περίπτωση που ο  Μανώλης Σκουλάκης δεν θα ήταν δήμαρχος όταν ο Μίκης θα έφευγε από τη ζωή, η επιθυμία του να υλοποιηθεί από τον νυν δήμαρχο, κάτι το οποίο και έγινε.

Ειδικότερα, ο κ. Σημανδηράκης δήλωσε: «Σας καλέσαμε σήμερα εδώ, για να σας γνωστοποιήσουμε επιστολή, την οποία έχει λάβει ο Δήμος Χανίων, με εμπιστευτικό πρωτόκολλο στις 5/2/2013, η οποία απευθύνεται στον τότε Δήμαρχο, αείμνηστο Μανώλη Σκουλάκη, από τον Μίκη Θεοδωράκη. Η επιστολή αυτή δημοσιοποιείται με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη, στην οικογένεια και στους οικείους του θανόντος και περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια την επιθυμία, που είχε σχετικά με τον τόπο τέλεσης της ταφής του. Θεωρώ θεσμική και ηθική υποχρέωση, ως Δήμαρχος Χανίων, να τιμήσουμε την τελευταία επιθυμία του Μίκη».