Συγκλονιστικές είναι οι περιγραφές του Γιώργου Λιάνη στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τον σπουδαίο έλληνα μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος έφυγε χθες από τη ζωή.

Ο δημοσιογράφος και πολιτικός γνωρίζονταν επί πολλές δεκαετίες με τον Μίκη, με τον οποίο είχαν χτίσει μια δυνατή φιλία. Ο Γιώργος Λιάνης γνώρισε τον Μίκη Θεοδωράκη στην Θεσσαλονίκη, την βραδιά που ξεψύχησε ο Γρηγόρης Λαμπράκης.

«Ήρθε ο Θεοδωράκης με τον Ρίτσο μαζί. Εκεί τον είδα πρώτη φορά στη ζωή μου. Ξαφνικά, εκείνη η γενιά, είδε στην αυλή του ΑΧΕΠΑ, τρία θηρία: Τον Γλέζο, τον Μίκη και τον Ρίτσο να έρχονται στο προσκεφάλι του Λαμπράκη. Αυτό άλλαξε τη γενιά ολόκληρη. Δεν μπορείς να βλέπεις αυτούς τους ανθρώπους και να μένεις αδιάφορος» σημείωσε αρχικά ο κ. Λιάνης.

«Ο Μίκης έλεγε ότι έζησε στην εποχή των ορθίων. Τότε όλοι οι άνδρες ήταν όρθιοι. Ήταν όρθιος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, όρθιος στην αντίσταση, όρθιος στον εμφύλιο. Χαρακτηρίζει τη γενιά του γενιά των ορθίων. Ο Μίκης ήταν όρθιος και στην Χούντα. Ένας από τους λίγους που βγήκε εναντίον της Χούντα από την πρώτη στιγμή. Και κρυβόταν μετά σε σπίτια, στην Σύλβα Ακρίτα, στης Αμαλίας Φλέμινγκ ώσπου πιάστηκε και είχε τα γνωστά. Ήμουν ο πρώτος δημοσιογράφος που πήγε στο Παρίσι και τον είδα. Ήταν συγκινημένος. Τότε μου γνώρισε τον Νερούδα και τον Μιτεράν» πρόσθεσε.

Για τον Γιώργο Λιάνη, ο Μίκης Θεοδωράκης έζησε 100 ζωές σε μια.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι έζησε μια ζωή ο Μίκης. Πρέπει να λέμε και να ευχαριστούμε τον Θεό, που έζησε 100 ζωές σε μια ζωή. Άλλος ο Θεοδωράκης του εξωτερικού, άλλος εδώ. άλλος ο συνθέτης άλλος ο επαναστάτης. Έχει τόσο ποικιλία η ζωή του που νομίζεις ότι έζησε 100 ζωές. Εγώ δεν είμαι λυπημένος από χθες που έφυγε. Είμαι από τους πρώτους που πήγε χθες σπίτι του. Γονάτισα στο δωμάτιο, του έπιασα τα χέρια, τον κοίταξα στα μάτια. Και αισθάνθηκα μια αγαλίαση. Και όταν βγήκα έξω σκεφτόμουν αυτά που μου έλεγε».

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ο Μίκης Θεοδωράκης τον τελευταίο μήνα έπαψε να υπαγορεύει στην γραμματέα του τις πολιτικές του τοποθετήσεις.

«Στο παραμιλητό του, είπε, ‘’αν υπάρχει ο Θεός, δεν θα άφηνε το Θεοδωράκη να πεθαίνει έτσι. Και μετά στο παραλήρημα είπε ‘’τι θα γίνει με τα 14 δις. Θα μας τα δώσουν οι ευρωπαίοι;΄΄. Από την μια τον απασχολούσε το πώς αισθανόταν και από την άλλη τι θα γίνει με τη χώρα» ανέφερε.

Ο παγκόσμιος Μίκης

Στο ερώτημα γιατί ο Μίκης Θεοδωράκης είχε παγκόσμια εμβέλεια, ο Γιώργος Λιάνης τόνισε ότι αυτό οφείλεται «στη συνάφεια του αγώνα του σαν επαναστάτη με το έργο του που ήταν ομοίως επαναστατικό. Γιατί είναι επαναστατική πράξη να βάλεις στο στόμα του απλού λαού τα λόγια των μεγάλων ποιητών. Δεν έγινε σε άλλη χώρα».

Ο Μίκης Θεοδωράκης, συνέχισε ο Λιάνης, ήταν ένας πολύ δυνατός άνθρωπος.

«Πίστευε στον αγώνα που έκανε, πίτευε στο έργο του. Είχε ένα όραμα στην ζωή του. Μόνο με την Ελλάδα είχε να κάνει ο Μίκης. Σαφώς κομμουνιστής, αριστερός, αλλά έλληνας πρώτα. Προηγείται αυτό από όλα. Η μόνη ταμπέλα που μπορεί να του βάλεις ήταν έλληνας».