Μίκης Θεοδωράκης – Όταν έψελνε «Τη Υπερμάχω» στην Αγιά Σοφιά παρουσία Τούρκων

Συγκεκριμένα, σε μια αποστολή της επιτροπής της Ελληνοτουρκικής Φιλίας, η κ. Κολοβού αποκαλύπτει πως ο Μίκης έψαλλε εν χορώ «Τη Υπερμάχω» εντός της Αγίας Σοφίας, ενώ ήταν παρόντες Τούρκοι

Μια ιστορία που λίγοι γνωρίζουν για τον Μίκη Θεοδωράκη αποκαλύπτει η Ιωάννα Κολοβού, η γυναίκα που για περισσότερα από 40 χρόνια ο μουσικοσυνθέτης είχε επιλέξει να είναι στο γραφείο Τύπου του όσο διετέλεσε υπουργός, και η οποία ήταν υπεύθυνη Τύπου και «κυματοθραύστης» στη Σπίθα, εκτός από ιδρυτικό μέλος της επιτροπής της Ελληνοτουρκικής Φιλίας.

Συγκεκριμένα, σε μια αποστολή της επιτροπής της Ελληνοτουρκικής Φιλίας, η κ. Κολοβού αποκαλύπτει πως ο Μίκης έψαλλε εν χορώ «Τη Υπερμάχω» εντός της Αγίας Σοφίας, ενώ ήταν παρόντες Τούρκοι.

«Μόνο ο Μίκης θα το έκανε αυτό» σχολιάζει η κ. Κολοβού, μιλώντας στην ιστοσελίδα Sputnik.gr, ενώ αφηγείται το παντελώς άγνωστο περιστατικό.

Όταν έψελνε «Τη Υπερμάχω» στην Αγία Σοφία

«Στο πρώτο ταξίδι της Επιτροπής το 1985 στην Τουρκία επισκεφτήκαμε την Αγιά Σοφιά. Και λέει ξαφνικά ο Μίκης: ‘Λοιπόν, θα πούμε Τη Υπερμάχω’. Ήταν και οι Τούρκοι παρόντες. Δεν αντέδρασαν. Συγκατένευσαν. Μόνο ο Μίκης θα το έκανε αυτό και μόνο με τον Μίκη θα το αποδέχονταν» σχολιάζει η Ιωάννα Κολοβού, που θυμάται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν δείξει το γκριζολύκικο πρόσωπό του «είχε επισκεφτεί τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη στην οικία του στην Ακρόπολη».

«Αυτό που είναι άγνωστο είναι ότι ήταν ένας πάρα μα πάρα πολύ ευγενικός άνθρωπος, παρότι ήταν παγκόσμιος, κι όπου πηγαίναμε στο εξωτερικό, ακόμη κι αν δεν γνώριζαν ελληνικά, αντιδρούσαν στα τραγούδια του όπως αντιδρούν στην Ελλάδα. Ήταν μοναδικό το πόσο έμπαινε στην καρδιά των ανθρώπων». Κι όταν ανέβαινε στο πόντιουμ, είχε μια τέτοια αύρα, που «μετέδιδε κάτι μαγικό» συμπληρώνει η ίδια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk