Για ένα τεράστιο φιάσκο που επιβεβαίωσε την μικροπολιτική σκοπιμότητα με πρόσχημα την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μιλάνε από τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε χθες και σημειώνουν παράλληλα, ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, όπως ήθελε, «βγαίνει τσαλακωμένος από τον ανασχηματισμό».

Στο επιτελείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι τα όσα έγιναν χθες συνιστούν παραδοχή αποτυχίας και τονίζουν: «Με τις σαρωτικές αλλαγές που έκανε στα επιτελεία των υπουργείων υγείας και προστασίας του πολίτη – πολιτικής προστασίας ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε την αποτυχία του και τα εγκληματικά του λάθη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τόσο στην πανδημία όσο και στις φυσικές καταστροφές απέτυχε να προστατεύσει την ασφάλεια των πολιτών».

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν από το γραφείο του Αλ. Τσίπρα στην τοποθέτηση του Θάνου Πλεύρη στο υπουργείο υγείας, για τον οποίο λένε, ότι έχει ευθαρσώς δηλώσει πριν λίγο καιρό ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες για το εμβόλιο. Επ’ αυτού διευκρινίζουν ότι αυτή η τοποθέτηση απλά φωτίζει την κυβερνητική γραμμή.

Για την ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στα αξιοσημείωτα είναι ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν υπουργοποιηθεί από τη ΝΔ όλα τα στελέχη του ΛΑΟΣ, μια κίνηση που είναι κατ’ αυτούς, «ενδεικτικό της ακροδεξιάς κατρακύλας της ΝΔ».

«Η αποτυχία του κ. Μητσοτάκη θα εμφανιστεί και από την νέα ηγεσία ως ευθύνη της κοινωνίας. Μόνο ανησυχία προκαλεί και το νέο σχήμα μπροστά στο κύμα της πανδημία που έρχεται. Το ΕΣΥ είναι ανοχύρωτο και τα μέτρα δημόσια υγείας όπως η μείωση των μαθητών ανά τμήμα εκτός της κυβερνητικής ατζέντας» τονίζουν ανώτερα κομματικά στελέχη.

Επίσης, επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Μητσοτάκης επιβράβευσε την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για την εκπαραθύρωση 40.000 μαθητών από τα ΑΕΙ προς τέρψιν των κολεγιαρχών, την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που έχει ρημάξει τον ελληνικό πολιτισμό και έχει απαξιώσει το σύνολο του κόσμου των τεχνών.

Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρονται σε πρωτοφανές φιάσκο και υπογραμμίζουν ότι μέχρι προχθές το βράδυ ζήσαμε μέσα από επίσημες διαρροές του Μεγάλου Μαξίμου μια βαθιά θεσμική παρακμή. «Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη παραδέχθηκαν επίσημα τις πιέσεις που ασκήθηκαν ακόμα και από οικονομικά συμφέροντα σχετικά με την σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος. Ακριβώς όσα κατήγγειλε δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία του συνέντευξη που μίλησε για κρατικοδίαιτη ελίτ» λένε.

Στο ίδιο πλαίσιο, όμως αναφέρονται και στο χθεσινό κατά τους ίδιους, «φιάσκο» με την τοποθέτηση στο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και στην συνέχεια τον “απεγκλωβισμό” του Ευάγγελου Αποστολάκη που ξεπερνάει κάθε φαντασία.

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι ανίκανος όχι μόνο να κατανοήσει τις θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται για τις αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ή να φτιάξει ένα σχήμα που στοιχειωδώς θα μπορεί να συντονιστεί» τονίζουν και συμπληρώνουν ότι χθες φάνηκε ότι ο Πρωθυπουργός είναι ανίκανος να τοποθετήσει ακόμα και έναν υπουργό. «Προσπάθησε να ακυρώσει την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για ουσιαστικό διάλογο πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις μέσα από επικοινωνιακές κινήσεις» λένε.

Εμμένουν ότι ο Πρωθυπουργός σταθερά νοιάζεται μόνο για την επικοινωνία και όχι την ουσία. «Επιχείρησε με δυο λόγια να εγκλωβίσει τον κ. Αποστολάκη στο κυβερνητικό σχήμα, ποντάροντας στο ότι από τη στιγμή που το όνομά του θα είχε ανακοινωθεί δημόσια ως νέος υπουργός, δεν θα είχε το θάρρος να αρνηθεί να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο, παρά το γεγονός ότι είχε θέσει ως όρο να υπάρχει διακομματική συναίνεση» σημειώνουν και συνεχίζουν, υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι η αντίληψη του κ. Μητσοτάκη τόσο για την μίνιμουμ συνεννόηση όσο και για την κλιματική κρίση.

«Επιχείρησε να εξαπατήσει με στόχο όχι να δημιουργήσει μια νέα δομή με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης και επιστημόνων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών, αλλά με προφανή στόχο να βγει από τη δύσκολη θέση της μεγάλης αποτυχίας του στη διαχείριση των πυρκαγιών και να δώσει την εντύπωση μιας ηχηρής πολιτικής «μεταγραφής» με όρους ποδοσφαιροποίησης της πολιτικής ζωής, η οποία βασιζόταν σε προσφορά θέσεων στο κυβερνητικό σχήμα» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Επί των παραπάνω γεγονότων, διευκρινίζουν ότι τρανή απόδειξη, είναι ότι μετά την άρνηση του κ. Αποστολάκη να αποδεχθεί την πρόταση υπουργοποίησής του, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να ακυρώσει τη νέα δομή με την ίδρυση του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και να αφήσει την πολιτική προστασία στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Το ενδιαφέρον του για θεσμικές και δομικές μεταρρυθμίσεις για την κλιματική κρίση εξαντλήθηκε όταν «κάηκε» η προσπάθεια διεμβολισμού του ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργίας εντυπώσεων. Αυτό ήταν το μόνο που ενδιέφερε τον κ. Μητσοτάκη» υποστηρίζουν από την Κουμουνδούρου.

Ε

Από το επιτελείο του Αλ. Τσίπρα μεταδίδουν ότι κανένας ανασχηματισμός δεν αλλάζει την πραγματικότητα, οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο: «Κυριάκος Μητσοτάκης» και αναφέρονται στην πολιτική του, η οποία εν μέσω πανδημίας: α) στοχεύει σε κλείσιμο νοσοκομείων και κλινικών και θέτουν εκτός ΕΣΥ χιλιάδες εργαζόμενους, β) πετάει χιλιάδες μαθητές έξω από το δημόσιο πανεπιστήμιο για να δημιουργήσει πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια (και επιβραβεύει την κα Κεραμέως για τον πολιτικό αυτό σχεδιασμό), γ) φέρνει τα απλήρωτα 10ωρα και τζογάρει εισφορές και συντάξεις και δ) άφησε τη μισή χώρα να καεί με ανέμους δύο μποφόρ.

Γι’ αυτή την πολιτική αναφέρουν ότι είναι επιλογή του «επιτελικού κράτους» και επιλογές του ίδιου του Πρωθυπουργού «που συνδυάζουν την ανικανότητα με την κατάργηση ουσιαστικών κοινωνικών δικαιωμάτων, τις οποίες ζουν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες».