Απορρίφθηκε από την πλειοψηφία η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Κωστή Χατζηδάκη να υποστηρίζει ότι οι αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση δεν αναιρούν το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος.

Το κράτος είναι παρών

Η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ ενώ απείχαν οι βουλευτές του ΜέΡΑ25.

Ο υπουργός Εργασίας απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι επιχειρεί να πλήξει τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος μέσω των αλλαγών στην επικουρική ασφάλιση διαβεβαίωσε ότι το κράτος είναι παρών και εγγυάται τις συντάξεις.

Απαντώντας στην ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τόνισε ότι «τα δικαστήρια τα ενδιαφέρει να είναι δημόσιο το σύστημα συνολικά, αλλά από εκεί και πέρα μπορεί το σύστημα να είναι είτε διανεμητικό, είτε οποιοδήποτε άλλο. Εδώ καλύπτεται αυτή η υποχρέωση. Το σύστημα παραμένει δημόσιο».

Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι υπάρχει αναλογιστική μελέτη, αλλά και επάρκεια πόρων, τα οποία διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του νέου συστήματος. «Πόροι του ταμείου κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης είναι η επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το κράτος είναι παρών. Το κράτος εγγυάται την καταβολή ελάχιστης επικουρικής. Πού είναι η ιδιωτικοποίηση και η αντισυνταγματικότητα; Το κράτος είναι παρών και εγγυάται τις συντάξεις» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας.

Τρικ

Είχε προηγηθεί η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου η οποία χαρακτήρισε τρικ την ίδρυση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, το οποίο θα διαχειριστεί τις εισφορές των ασφαλισμένων, με στόχο τη βελτίωση των αποδόσεων και επομένως των ίδιων των συντάξεων.

«Είναι ξένη η κοινωνική ασφάλιση προς επιχειρηματικούς κινδύνους που συνδέονται με άσκηση ασφαλιστικής λειτουργίας από ιδιωτικούς φορείς. Εσείς εντάσσετε υποχρεωτικά τους νέους σε αυτό το ρίσκο. Είναι σαφές ότι το Σύνταγμα λέει πως το Κράτος οφείλει να προστατεύει, ο κοινός νομοθέτης δεν μπορεί να ξεπερνά τις διατάξεις του Συντάγματος αλλά οφείλει με όρους δημοσίου συμφέροντος να εξασφαλίζει τα αποθεματικά και δεν μπορεί να επιβάλλει την κερδοσκοπία και την εκμετάλλευση των εισφορών από ιδιωτικούς φορείς» είπε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου.

Σκληρός πυρήνας

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Γιάννης Μπουγάς είπε ότι η ένσταση είναι προδήλως αβάσιμη και πως τα επιχειρήματα έχουν κριθεί και απορριφθεί από τη νομολογία του ΣτΕ.

«Η υποχρέωση του κοινού νομοθέτη είναι να μην πλήξει τον σκληρό πυρήνα, δηλαδή τη βιωσιμότητα.Η θέσπιση κεφαλαιοποιτικού συστήματος θα συμβάλει στη διαγενεακή δικαιοσύνη. Μόνο έτσι θα αποφευχθεί η αδικία σε βάρος των νέων λόγω γήρανσης πληθυσμού. Αν συνεχίζαμε έτσι κάθε νέα ομάδα θα έπαιρνε λιγότερα.Η αντιπολίτευση το αποδέχεται. Εμείς όχι» είπε.

Όλες οι κυβερνήσεις λήστευσαν τα ταμεία για να τζογάρουν

Πάντως πυρά δέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και εξ’ αριστερών του για την πολιτική του ως κυβέρνηση στην κοινωνική ασφάλιση. Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης αναγκάστηκε να πάρει το λόγο για να απαντήσεις στις αιτιάσεις του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ, υπογράμμισε ότι όλες οι κυβερνήσεις καταλήστευσαν τα ασφαλιστικά ταμεία, κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι μαζεύει τα λεφτά των εργαζομένων να τα τζογάρει και επέκρινε για κοροϊδία τις δηλώσεις Χατζηδάκη περί κρατικών εγγυήσεων στις συντάξεις. Ταυτόχρονα εγκάλεσε και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πριόνισε το δημόσιο χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ χαρακτήρισε ως κοροϊδία την κοινοβουλευτική διαδικασία της αντισυνταγματικότητας καθώς όποιος έχει 151 βουλευτές αποφασίζει.

«Δηλαδή όπως κάθε κυβέρνηση θεωρεί σωστό. Εδώ είναι η κοροϊδία. Εμείς υποστηρίζουμε ότι είναι αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο. Στην αναθεώρηση του Συντάγματος όμως ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ενιαίο σύστημα κοινωνικής κάλυψης στα πλαίσια δημόσιου αναδιανεμητικού συστήματος στη βάση αρχών αλληλεγγύης και ανταποδοτικότητας. Εμείς είπαμε δεν συμφωνούμε διότι μπήκε ο όρος της ανταποδοτικότητας. Το ΚΚΕ υποστηρίζει τη διασφάλιση του δημόσιου αποκλειστικά χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. Την πρόταση μας ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τη στήριξε. Μην κοροϊδευόμαστε ότι υποστηρίζετε όλες οι κυβερνήσεις τον δημόσιο χαρακτήρα, όταν τον έχετε πριονίσει. Μας κοροϊδεύετε. Από το ’90 και μετά όλες οι κυβερνήσεις καταλήστευσαν τα ταμεία, τον κόπο και τον ιδρώτα . Τι εγγυάστε; Μας κοροϊδεύετε; Μαζεύετε τα λεφτά των εργαζόμενων και τα τζογάρετε στο χρηματιστήριο χωρίς να εγγυάστε τίποτα. Σε άλλον πλανήτη ζούμε; Πρόκειται για μια ακόμα ληστεία του εργατικού μόχθου» είπε ο κ. Παφίλης.

Πολύ αργά για δάκρυα

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κλέων Γρηγοριάδης του ΜΕΡΑ25, αναφέρθηκε στις κυβερνήσεις της τελευταίας 10ετίας λέγοντας ότι υπηρέτησαν ως εντολοδόχοι της τρόικας. «Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ αργά για δάκρυα πλέον. Η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται να ειδωθεί αποκομμένη από τον πολιτικό φορέα ο οποίος την καταθέτει. Έχουμε καταθέσει πρόταση μετάβασης της δημόσιας περιουσίας στα ασφαλιστικά ταμεία και ειδικό φόρο στις τράπεζες. Αν και θεωρούμε προδήλως αντισυνταγματικό όποιο νομοσχέδιο φέρνει κάθε μνημονιακή κυβέρνηση, κρίνουμε προσχηματική την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοιες προτάσεις δεν πείθουν κανέναν» είπε.

Μην ισοπεδώνετε τις διαφορές ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Απαντώντας στην εξ’ αριστερών κριτική, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης κάλεσε ΚΚΕ και ΜΕΡΑ 25 να μην έχουν ισοπεδωτική προσέγγιση και να μην υποτιμούν ουσιαστικές διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία.

«Γίνεται προσπάθεια να συγκαλυφθεί η έμμεση ιδιωτικοποίηση με την ίδρυση του ταμείου όταν αυτό υιοθετεί στη λειτουργία του τους όρους της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς. Η ιδιωτική ασφάλιση δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική . Παραβιάζονται οι συνταγματικές κατευθύνσεις. Κύριοι του ΚΚΕ και του ΜΕΡΑ να μην έχετε ισοπεδωτική προσέγγιση. Αν όλοι οι υπόλοιποι είναι το ίδιο, μη διαμαρτύρεστε. Δεν μπορούμε να μηδενίζουμε τα πράγματα και να υποτιμούμε τις διαφορές που υπάρχουν σε αυτά τα ζητήματα. Ο κ. Γρηγοριάδης πρότεινε την εξέταση νέων πόρων. Να το δούμε» είπε.

Από το ΚΙΝΑΛ ο κ. Μουλκιώτης τόνισε ότι το κόμμα του χρησιμοποιεί με φειδώ τα συνταγματικά επιχειρήματα και περιορίζεται στην πολιτική αποδόμηση του νομοσχεδίου με κριτική για την έλλειψη πόρων και κινήτρων προς τους νέους.

«Το να καταθέτει ένσταση αντισυνταγματικότητας ο ΣΥΡΙΖΑ όταν υπέγραψε το τρίτο αντισυνταγματικό μνημόνιο είναι το λιγότερο οξύμωρο» σχολίασε ο Βασίλης Βιλιάρδος της Ελληνικής Λύσης.