Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται για ακόμα μια φορά τόσο το κυβερνητικό, όσο και το επιστημονικό επιτελείο της χώρας μας, με τα κρούσματα να επιμένουν σε πολύ υψηλούς αριθμούς και τη μετάλλαξη Δέλτα να επικρατεί. Τα παραπάνω στοιχεία έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η οποία μάλιστα αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ανησυχητικά είναι ήδη τα στοιχεία που έρχονται από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών με κορωνοϊό, αφού έχει αρχίσει να διαφαίνεται αυξητική τάση, που σε συνδυασμό με τις αναστολές του υγειονομικού προσωπικού από την 1η Σεπτεμβρίου, αναμένεται να δημιουργήσουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τα νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, αυτή τη στιγμή οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Ελλάδας είναι 2.139, με τον μέσο όρο των ημερήσιων εισαγωγών να φτάνει τις 270 εισαγωγές ανά ημέρα.

Η πληρότητα στις ΜΕΘ, αγγίζει στην επικράτεια το 66%, ενώ στην Αττική το 71% και στην Κρήτη φτάνει ακόμα και στο 76%.

Οι υγειονομικοί ζητούν πίστωση χρόνου από την κυβέρνηση προκειμένου όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να σπεύσουν να το κάνουν, προκειμένου να μη χάσουν τις δουλειές τους, αλλά και να μην επωμιστούν το βάρος οι εμβολιασμένοι συνάδελφοί τους.

Παρόμοιες εικόνες και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με την πληρότητα να αγγίζει το 64%.

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας»

Μια εικόνα για το τι μας περιμένει τις επόμενες εβδομάδες έδωσε ο διευθυντής της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

Ο κ. Καπραβέλος, επεσήμανε μιλώντας στο Open, πως «πραγματικά μέσα στο καλοκαίρι, είναι έκπληξη και για εμάς το μέγεθος της πίεσης που δεχόμαστε».

«Το Παπανικολάου έχει αύξηση των εισαγωγών και αυτή τη στιγμή έχει τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για τον κορωνοϊό να είναι γεμάτες πάνω από 95%. Έχουμε αφήσει λίγες κλίνες για τα υπόλοιπα νοσήματα και αυτό μας δυσκολεύει.

Τα δύσκολα είναι πραγματικά μπροστά μας και δεν είναι καθόλου καλή η εικόνα στα νοσοκομεία. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι η νόσος αυτή τη φορά προχωράει πολύ πιο γρήγορα, παρόλο που έχουμε 40 με 50 ασθενείς, οι 20 είναι στη ΜΕΘ, είναι πολύ βαριά περιστατικά.

Εάν σκεφτούμε ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας, δηλαδή επιστρέψουν οι εκδρομείς, ανοίξουν σχολεία και πανεπιστήμια και οι ανεμβολίαστοι παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, να ξέρετε δεν θα είναι καλά τα νέα» εξήγησε ο κ. Καπραβέλος και συνέχισε:

«Έχουμε δυνατότητες περαιτέρω αύξησης κλινών, αλλά σε βάρος των υπόλοιπων νοσημάτων. (…) Είναι κρίμα να χαθούν ζωές ενώ θα μπορούσαν να είχαν σωθούν με ένα εμβόλιο».

Ασφυκτική η πίεση στη ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού»

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στον Ευαγγελισμό, όπου κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό είναι σχεδόν πλήρεις, καθώς έχουν μείνει μόνο 3 διαθέσιμες κλίνες covid.

Το νοσοκομείο αναγκάστηκε να ανοίξει νέα πτέρυγα Covid με 25 νέες κλίνες.

Αξίζει να τονιστεί πως όσοι νοσηεύονται στον Ευαγγελισμό με κορωνοϊό είναι κατά 90% ανεμβολίαστοι.

«Είμαστε πλήρεις»

Παράλληλα, στο Νοσοκομείο Σωτηρία, η πληρότητα αγγίζει το 100%. Σύμφωνα με την κ. Γκάγκα: «Είμαστε πλήρεις. Έχουμε 8 κλινικές που λειτουργούν για covid και 84 κρεβάτια μονάδας».

Όπως τόνισε, μιλώντας στον Σκάι, υπάρχουν μόνο 2 κρεβάτια κενά και οι κλίνες  για τους ασθενείς με άλλα νοσήματα λιγοστεύουν. «Έχουμε συνέχεια πίεση στο Σωτηρία, έχουμε σοβαρότερα περιστατικά όσο περνάει ο καιρός και έχουμε μετατρέψει τα περισσότερα κρεβάτια σε κλίνες covid».

Μάλιστα η κα Γκάγκα δήλωσε πως μόλις 3 εκ των ασθενών που νοσηλεύονται, είναι εμβολιασμένοι. Όπως διευκρίνισε είναι σχετικά καλά στην υγεία τους ενώ όλοι τους  έχουν βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό (υπέρταση, διαβήτη και χρόνια νοσήματα) το οποίο επηρεάζει το ανοσοποιητικό με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό όπως σε έναν υγιή.

Σοκάρουν τα στοιχεία: Πάνω από 9 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι

Την ίδια στιγμή, σοκαριστικά είναι τα στοιχεία για τους ανεμβολίαστους που παρουσίασε ο ΕΟΔΥ επιβεβαιώνοντας ότι όσοι είναι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν θανάσιμα.

Στα στοιχεία που για πρώτη φορά ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα (30/8) το συντριπτικό ποσοστό των ασθενών με κορωνοϊό, οι οποίοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι ανεμβολίαστοι.

Από τους 338 διασωληνωμένους ασθενείς που ανακοινώθηκαν σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Συγκεκριμένα, οι 309 (ποσοστό 91,42%) δεν είχαν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ή έχουν κάνει μόνο μία δόση. Αντίθετα, μόλις 29 άνθρωποι (8,58%) που είναι διασωληνωμένοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν και οι εμβολιασμένοι έχουν κίνδυνο να αρρωστήσουν βαριά, ωστόσο, 9 στους 10 που βρίσκονται σήμερα στη ΜΕΘ και δίνουν μάχη για τη ζωή είτε δεν έχουν κάνει εμβόλιο είτε έχουν κάνει τη μία δόση.

Αίρονται έτσι τα επιχειρήματα όσων αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο γιατί αυτό δεν προστατεύει από τον κορωνοϊό ή ότι δεν έχει κανένα νόημα να το κάνουν γιατί και οι εμβολιασμένοι θα νοσήσουν.