Πολλαπλά ραντεβού με την εφορία έχουν εκατομμύρια φορολογούμενοι τον Σεπτέμβριο με τον ερχόμενα μήνα να αναμένεται καυτός για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Μετά την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου οι πολίτες έχουν ένα χρονοδιάγραμμα πληρωμών που απλώνεται έως τον Φεβρουάριο. Σήμερα εκπνέει και η προθεσμία για τους φορολογουμενους που θέλουν να επωφεληθούν της έκπτωσης 3% οι οποίοι πρέπει να καταβάλλουν εφάπαξ το ποσό του φόρου εισοδήματος.

Μέχρι την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν οι πρώτες δύο από τις οκτώ μηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος. Αφορά τις δόσεις Ιουλίου και Αυγούστου, ενώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί και η τρίτη δόση για το μήνα Σεπτέμβριο. Να σημειωθεί ότι η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου.

Επισης, οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ την τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου. Στα σενάρια είναι να δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών παράταση στους φορολογούμενους, ώστε να εξοφλήσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ μαζί με τη δεύτερη δόση έως τις 29 Οκτωβρίου, χωρίς την επιβολή προστίμων. Τα “ραβασάκια” αναμενεται να σταλούν εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Σεπτεμβρίου σε περισσότερους από 6,3 εκατομμύρια φορολογούμενους.

Ειδικότερα:

Για την παροχή έκπτωσης 3% στο συνολικό ποσό του οφειλόμενου φόρου τα φυσικά πρόσωπα που έχουν υποβάλει τη δήλωσή τους μέχρι τις 27 Αυγούστου πρέπει να καταβάλλουν εφάπαξ τον φόρο μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

Αν η δήλωση υποβληθεί έως τις 10 Σεπτεμβρίου θα πρέπει μέχρι τις 17 του ίδιου μήνα να πληρωθούν δύο δόσεις (του Ιουλίου και του Αυγούστου) και στις 30 Σεπτεμβρίου μία ακόμη δόση, η τρίτη. Οι υπόλοιπες 5 δόσεις θα καταβληθούν μεταξύ Οκτωβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του φόρου με την πιστωτική κάρτα. Αν ο φορολογούμενος επιλέξει να πληρώσει ολόκληρο το ποσό εφάπαξ με την κάρτα του μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα πάρει την έκπτωση του 3% και θα πληρώσει τον φόρο σε 12 άτοκες δόσεις μέσω της κάρτας.

Πηγή: ot.gr