Μία ενδιαφέρουσα μελέτη για το πώς μία ανεμβολίαστη δασκάλα μετέδωσε τον κορων0ϊό στο τμήμα της παρουσιάζει το CDC, εξηγώντας ακόμη και με γραφήματα πως τελικά από τους 24 μαθητές τελικά κόλλησαν οι 12.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε από το CDC, η ανεμβολίαστη δασκάλα εμφανίστηκε στην τάξη του δημοτικού σχολείου στην Καλιφόρνια χωρίς μάσκα, ενώ αντιμετώπιζε συμπτώματα όπως «βήχας, δέκατα και πονοκέφαλος».

Αυτά τα συμπτώματα ήταν αρκετά για να μολύνουν τη μισή τάξη.

Αξιωματούχοι του τμήματος Δημόσιας Υγείας της κομητείας Marin ξεκίνησαν μια έρευνα για τη μετάδοση του ιού, τρεις ημέρες αφότου η δασκάλα διαπίστωσε πως ήταν θετική στον κορωνοϊό.

Νόμιζε πως είχε αλλεργία και κόλλησε το μισό τμήμα

Όπως αναφέρεται στην έκθεση η δασκάλα, η οποία στην αρχή νόμιζε πως έχει αλλεργία, ήταν μία εκ των δύο μελών του προσωπικού που δεν είχαν εμβολιαστεί στο δημοτικό και επιπλέον δεν τηρούσε κανένα απολύτως μέτρο προστασίας.

Από την πλευρά τους τα 22 από τα 24 παιδιά δεν ήταν εμβολιασμένα καθώς ήταν κάτω των 12 ετών.

«Τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για εμβολιασμό, πράγμα που σημαίνει ότι η ασφάλειά τους εξαρτάται από τους άλλους ενήλικες που μπορούν να εμβολιαστούν» τονίζει το ECDC.

Αυτός ο πίνακας με τα θρανία στην τάξη δείχνει το «ταξίδι του κορων0ϊού».

80% περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν τα παιδιά στο μπροστινό θρανίο

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό μετάδοσης του ιού στην τάξη ήταν 50%, ωστόσο οι μαθητές που κάθονταν πιο κοντά στο γραφείο της δασκάλας αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης. Το ποσοστό επίθεσης στις δύο σειρές που κάθονταν πιο κοντά στο γραφείο του δασκάλου ήταν 80% παραπάνω από τις πίσω θέσεις, ανέφερε το CDC.

Η πλειοψηφία των μαθητών που κάθονταν στις δύο πρώτες σειρές της τάξης προσβλήθηκε από τον ιό, ενώ μια μειοψηφία όσων κάθονταν στο πίσω μέρος της τάξης ήταν θετικοί.

Στην έκθεση πάντως γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο ότι ο δάσκαλος ανά διαστήματα διάβαζε δυνατά στους μαθητές χωρίς να φορά τη μάσκα του, πηγαίνοντας κόντρα σε όλους τους  κανονισμούς.

Τέσσερις μαθητές από άλλες τάξεις βρέθηκαν επίσης θετικοί στον Covid-19.

Το ταξίδι του κορωνοϊού εκτός τάξης

Και οι τέσσερις ήταν αδέλφια μαθητών που βρίσκονται στην τάξη της ανεμβολίαστης δασκάλας.

Ακόμη τέσσερις γονείς παιδιών στο σχολείο μολύνθηκαν αργότερα από κορωνοϊό ενώ από τους γονείς που κόλλησαν, μόνο ένας δεν ήταν εμβολιασμένος.

Οι εμβολιασμένοι γονείς παρουσίασαν συμπτώματα όπως πυρετό, ρίγη, βήχα, πονοκέφαλο και απώλεια όσφρησης.

Επιπλέον, έξι μαθητές από διαφορετική βαθμίδα βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19 αφού πήγαν και κοιμήθηκαν στο σπίτι ενός μαθητή από την «κορωνο-τάξη».

Συνολικά 26 μαθητές δημοτικού και οι επαφές τους μολύνθηκαν από τη δασκάλα που δεν ήταν εμβολιασμένη και δεν τηρούσε κανένα μέτρο ασφαλείας, ενώ τουλάχιστον 18 από αυτούς είχαν την μετάλλαξη Δέλτα.