Μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, C.1.2, εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και σε πολλές άλλες χώρες, προκαλώντας ανησυχίες ότι θα μπορούσε να είναι πιο μολυσματική και να μην την καλύπτουν τα εμβόλια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Μεταδοτικών Νοσημάτων της Νότιας Αφρικής και την πλατφόρμα KwaZulu-Natal Research Innovation and Sequencing. Η μελέτη περιμένει αξιολόγηση από ομοτίμους.

Οι επιστήμονες ανίχνευσαν για πρώτη φορά το C.1.2 τον Μάιο του 2021, διαπιστώνοντας ότι προερχόταν από το C.1, κάτι που οι επιστήμονες βρήκαν εκπληκτικό καθώς το C.1 είχε εντοπιστεί τελευταία φορά τον Ιανουάριο. Η νέα παραλλαγή έχει “μεταλλαχθεί ουσιαστικά” σε σύγκριση με το C.1 και απέχει περισσότερο από τον αρχικό ιό που εντοπίστηκε στη Wuhan από οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή ανησυχίας (VOC) ή παραλλαγή ενδιαφέροντος (VOI) που έχει εντοπιστεί μέχρι τώρα παγκοσμίως.

Ενώ εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, το C.1.2 βρέθηκε έκτοτε στην Αγγλία, την Κίνα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τον Μαυρίκιο, τη Νέα Ζηλανδία, την Πορτογαλία και την Ελβετία.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο αριθμός των διαθέσιμων αλληλουχιών του C.1.2 μπορεί να αποτελεί υποεκπροσώπηση της εξάπλωσης και της συχνότητας της παραλλαγής στη Νότια Αφρική και σε όλο τον κόσμο. Η μελέτη διαπίστωσε σταθερή αύξηση του αριθμού των γονιδιωμάτων C.1.2 στη Νότια Αφρική σε μηνιαία βάση, από 0,2% των γονιδιωμάτων που αναλύθηκαν τον Μάιο σε 1,6% τον Ιούνιο και στη συνέχεια στο 2% τον Ιούλιο, παρόμοια με τις αυξήσεις που παρατηρήθηκαν εκεί με Παραλλαγές Βήτα και Δέλτα εκεί.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η γενεαλογία C.1.2 έχει ποσοστό μετάλλαξης περίπου 41,8 μεταλλάξεις ετησίως, το οποίο είναι σχεδόν διπλάσιο από το τρέχον παγκόσμιο ποσοστό μεταλλάξεων των άλλων παραλλαγών. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι αυτή η σύντομη περίοδος αυξημένης εξέλιξης παρατηρήθηκε επίσης με τις παραλλαγές Αλφα, Βήτα και Γάμμα, υποδηλώνοντας ότι ένα μεμονωμένο γεγονός, ακολουθούμενο από μια αύξηση κρουσμάτων, οδήγησε σε ταχύτερους ρυθμούς μετάλλαξης.

Περισσότερες από τις μισές αλληλουχίες C.1.2 έχουν 14 μεταλλάξεις, αλλά έχουν παρατηρηθεί επιπλέον μεταλλάξεις σε μερικές από τις ακολουθίες, υποδηλώνοντας ότι η μετάλλαξη εντός της γενεαλογίας είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με τη μελέτη.

Περισσότερες από τις μισές (περίπου 52%) των μεταλλάξεων στην περιοχή ακίδων των αλληλουχιών C.1.2 έχουν παρατηρηθεί προηγουμένως σε άλλα VOC και VOI. Οι μεταλλάξεις N440K και Y449H, που έχουν συσχετιστεί με διαφυγή από ορισμένα αντισώματα, και έχουν επίσης παρατηρηθεί σε αλληλουχίες C.1.2. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι ο συνδυασμός αυτών των μεταλλάξεων, καθώς και οι αλλαγές σε άλλα μέρη του ιού, πιθανόν να βοηθήσουν τον ιό να αποφύγει αντισώματα και ανοσολογικές αποκρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών που έχουν ήδη μολυνθεί με τις παραλλαγές Αλφα ή Βήτα.

Οι επιστήμονες πρόσθεσαν ότι απαιτείται περαιτέρω εργασία για να κατανοηθεί ο ακριβής αντίκτυπος αυτών των μεταλλάξεων και να διαπιστωθεί εάν προσφέρουν στην παραλλαγή ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι της παραλλαγής Delta.

Διαφήμιση

Η μελέτη έρχεται καθώς ένας γιατρός στην Τουρκία ανέφερε ενδείξεις ότι μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού είχε εντοπιστεί στη χώρα, με δοκιμές που ανιχνεύουν μεταλλάξεις που δεν βρέθηκαν στις τρέχουσες παραλλαγές που κατονομάστηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ο Δρ Λίφτι Τσαμλί δήλωσε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι ενώ διεξήχθησαν δοκιμές για τον εντοπισμό της παρουσίας παραλλαγών στην Τουρκία, οι γιατροί βρήκαν μια νέα παραλλαγή χωρίς σύνδεση με τις άλλες παραλλαγές, φτάνοντας σε ποσοστό περίπου 50% -60% των περιπτώσεων στη βόρεια επαρχία του Ρίζε. Ο Τσαμλί τόνισε, ωστόσο, ότι είναι ακόμα ασαφές εάν έχουν βρει πραγματικά μια νέα παραλλαγή ή αν ήταν απλώς το αποτέλεσμα ψευδούς αρνητισμού στις δοκιμές PCR.

Ο Τούρκος γιατρός τόνισε επιπλέον ότι είναι φυσιολογικό να εμφανίζονται νέες μεταλλάξεις σε επιδημία και ότι οι μεταλλάξεις που βρέθηκαν πρόσφατα στην Τουρκία μπορεί να μην έχουν καμία σοβαρή επίδραση στον τρόπο λειτουργίας του ιού. Ο Τσαμλί ζήτησε περαιτέρω έρευνα και τα αποτελέσματα των γονιδιωματικών δοκιμών των δειγμάτων που πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα να δημοσιοποιηθούν στο κοινό.

Από την περασμένη Τετάρτη, ο ΠΟΥ είχε προσδιορίσει τέσσερα VOC και τέσσερα VOI. Από την περασμένη Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) είχε εντοπίσει πέντε και έξι αντίστοιχα. Ορισμένες άλλες παραλλαγές έχουν οριστεί για περαιτέρω παρακολούθηση.