Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Amanpour Show» του CNN με τη δημοσιογράφο Μπιάνα Γκολοντρίγκα, δήλωσε ότι η απόφαση να υποδεχτεί η χώρα του αφγανούς πολίτες δεν σχετίζεται με θρησκευτικά ζητήματα.

Τόνισε ότι εάν η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να υποχωρήσουν και να βοηθήσουν αυτόν τον λαό, η Αλβανία οφείλει να τους προσφέρει καταφύγιο.

«Είμαι καθολικός…»

Η δημοσιογράφος του CNN ρώτησε τον αλβανό πρωθυπουργό:

«Η πλειονότητα του αλβανικού πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι. Αυτός ο τόπος δεν είναι πολύ θρησκευτικός από μόνος του. Εσείς είστε καθολικός. Είμαι περίεργη ποια είναι η σχέση μεταξύ αυτών των Αφγανών, μουσουλμάνων που προέρχονται από ένα καταπιεστικό καθεστώς το οποίο επιστρέφει στο Αφγανιστάν. Πόσο επηρεάζει αυτό την απόφασή σας και την ευθύνη να τους φιλοξενήσετε»;

Ο Εντι Ράμα απάντησε:

«Είμαι καθολικός. Η γυναίκα μου είναι μουσουλμάνα. Τα δύο μεγαλύτερα παιδιά μας είναι ορθόδοξα. Εχουμε έναν νεότερο που μπορεί να επιλέξει να είναι Εβραίος, αυτό θέλει.

«Αφορά ανθρώπους»

»Οσον αφορά τους Αφγανούς, αφορά ανθρώπους, όχι ετικέτες που σχετίζονται με χρώματα, κουλτούρα, πεποιθήσεις.

Για άλλη μια φορά πρόκειται για ανθρώπους που πίστεψαν αυτό που πιστεύαμε πριν 30 χρόνια, στους κόκκινους Ταλιμπάν, όταν βρεθήκαμε στην κόλαση.

»Ηταν καλό για εμάς που βρισκόμασταν στη μέση της Ευρώπης. Εάν η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν υποχωρήσουν, τουλάχιστον τους χρωστάμε να τους δώσουμε καταφύγιο. Το χρωστάμε. Οχι μόνο γι’ αυτούς, αλλά και για τις επόμενες γενιές των παιδιών μας. Πώς θα μας κρίνουν, αν αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους στη λάσπη; Τι θα συμβεί αν αποκηρύξουμε τον ιδεαλισμό και τις αξίες που έχουμε προωθήσει;

Θα υποδεχτούμε 4.000 Αφγανούς

Στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης ο πρωθυπουργός της Αλβανίας αποκάλυψε ότι η χώρα του θα υποδεχτεί 4.000 Αφγανούς.

«Οι 2.000 έχουν καθοριστεί (που θα διαμείνουν) και για τους άλλους 2.000 εργαζόμαστε, συνολικά θα φιλοξενήσουμε περίπου 4.000», είπε ο Ράμα.

Πηγή: CNN, echedoros-a.gr