Την Παρασκευή 27 Αυγούστου ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησαν υπέρπτηση στις 11:17 πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι στα 9.500 με 29.000 πόδια.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία προχώρησε σε 122 παραβιάσεις μέσα στον Αύγουστο και μάλιστα σε δύο περιπτώσεις προχώρησαν σε εικονικές αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, δημιουργώντας έτσι ρωγμές στο άτυπο μορατόριουμ από την εποχή Παπούλια – Γιλμάζ για αποφυγή των εντάσεων τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδίως την τουριστική περίοδο.

Μάλιστα τη νύχτα που ξέσπασε η μεγάλη φωτιά στην Αττική, στις 9 το βράδυ, οι Τούρκοι έστελναν στο Αιγαίο δύο F-16, οπλισμένα με πυραύλους αέρος – αέρος, για νυχτερινή παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου.

Η πρόκληση δεν έμεινε βεβαίως αναπάντητη από πλευράς της Πολεμικής μας Αεροπορίας που έστειλε αμέσως τα μαχητικά της στο Αιγαίο για αναγνώριση και εν συνεχεία αναχαίτιση των τούρκων εναέριων εισβολέων. Εκείνη τη νύχτα καίγονταν και περιοχές της Τουρκίας με τους τούρκους πολίτες να επιτίθενται φραστικά εναντίον του Τσαβούσογλου για έλλειψη πυροσβεστικών αεροπλάνων.