Σε 20 ημέρες θα ξημερώσει μια καθημερινότητα δύο ταχυτήτων, καθώς οι μη εμβολιασμένοι πολίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα σφιχτό πλαίσιο υποχρεωτικών διαγνωστικών ελέγχων – τους οποίους σημειωτέον δεν θα παρέχει δωρεάν το κράτος – και περιορισμών την ώρα που οι πλήρως εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες θα κρατούν στα χέρια τους ένα μόνιμο «ελευθέρας».

Μάλιστα, το δωρεάν self test παύει πλέον να αποτελεί «διαβατήριο» για τους μη εμβολιασμένους εργαζομένους και όχι μόνον, καθώς από τη 13η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να υποβάλλονται σε rapid test (μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ανάλογα με τον κλάδο όπου εργάζονται) απευθυνόμενοι αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Εντούτοις, το κόστος του test μειώνεται στα 10 ευρώ από τα 20 ευρώ που είναι έως σήμερα… ελαφραίνοντας το οικονομικό βάρος που θα υποστούν. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους φοιτητές, με μοναδική εξαίρεση τους μαθητές, για τους οποίους προβλέπεται δωρεάν έλεγχος (self test) μία φορά την εβδομάδα.

Επιπλέον, οι ανεμβολίαστοι πολίτες αποκλείονται από κλειστούς χώρους «υψηλού κινδύνου» – εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, καφετέριες και κέντρα διασκέδασης -, όπως επίσης από τα κλειστά και ανοιχτά γήπεδα. Παρ’ όλα αυτά και εφόσον προσκομίζουν αρνητικό τεστ, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις, να επισκέπτονται μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους αλλά και να γυμνάζονται στα γυμναστήρια.

Επιπλέον μέτρα

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κυβέρνηση και ειδικοί δεν έχουν σταματήσει να επεξεργάζονται επιπλέον μέτρα, με έμφαση στην επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε νευραλγικούς τομείς, όπως είναι το Δημόσιο και οι Ενοπλες Δυνάμεις.

Αλλωστε, το γεγονός ότι η δέσμη των νέων κανόνων που ανακοινώθηκαν χθες έχουν ισχύ έως και τις 31 Μαρτίου 2022 αποτελεί παραδοχή πως οι μήνες που ακολουθούν θα είναι δύσκολοι.