Στην αρχή της συνεδριάσεως της Βουλής, της πρώτης μετά τις θερινές διακοπές, ήταν ήρεμη, προβλέψιμη μπορεί να πει κανείς. Άλλωστε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστα Τασούλας είχε φροντίσει να φέρει ένα συνεργείο στο ιατρείο της Βουλής για rapid test όχι μόνον για τους βουλευτές, αλλά και για τους υπαλλήλους της Βουλής και όλα κυλούσαν ήρεμα με τον Πρωθυπουργό στην πρωτολογία του να επιδιώκει τη συναίνεση για μέτρα εναντίον της κλιματικής κρίσης και κυρίως να μη αναφέρει ούτε μια στιγμή τη λέξη «Μάτι».

Μία όμως φράση οδήγησε σε «ανάφλεξη» τη συζήτηση και προήλθε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κλείνοντας την πρωτολογία του ανέφερε: «Θαρρώ πως έρχεται η στιγμή κύριε Μητσοτάκη, που θα υπάρξει ένα διαφορετικό μήνυμα εκκένωσης στο 112. Αυτή τη φορά όχι από σας προς τους πολίτες, αλλά από τους πολίτες προς εσάς», ενώ νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει υποκριτική τη συγγνώμη του πρωθυπουργού. Έτσι κατά τις δευτερολογίες τους οδηγήθηκαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, σε μετωπική αντιπαράθεση και με αναφορές τόσο στα πρόσφατα κυβερνητικά πεπραγμένα για τη διαχείριση των πυρκαγιών αλλά και με μία ακόμη σύγκρουση για την πυρκαγιά στο Μάτι. Η φράση όμως του κ. Τσίπρα που εξόργισε περισσότερο τον κ. Μητσοτάκη, περισσότερο ακόμα και από την εκκένωση με το 112, ήταν ότι δεν μπορεί να νιώσει την αγωνία και τον πόνο των άλλων. . Ήταν φανερό πλέον η συζήτηση οδηγείτο σε μετωπική σύγκρουση. Ολοι πλέον οι βουλευτές της ΝΔ, περίμεναν τη δευτερολογία του κ. Μητσοτάκη για να απαντήσει στον κ. Τσίπρα. Οπερ και εγένετο.

▪▪▪

Στη μία τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα

«Δυσκολεύομαι», είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, «να καταλάβω το μαύρο χιούμορ σας με το 112 ότι ο λαός θα μας στείλει μήνυμα εκκένωσης(…)«Εσείς τρία χρόνια μετά το Μάτι πως απαντάτε σε αυτήν την κυρία, που λέει πως θα αισθανόσουν εάν έκλαιγες πάνω από τη μητέρα σου που είχε γίνει κούτσουρο; Ούτε σήμερα έχετε καταλάβει τι έγινε στο Μάτι. Εσείς που στήνατε επικοινωνιακό σόου με τους Υπουργούς και λέγατε στους πυρόπληκτους τι να τα κάνετε τα 2.000 ευρώ. Σας ασκήσαμε κριτική για το άθλιο επικοινωνιακό σόου που στήσατε ενώ γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί. Ποτέ δεν ζητήσατε συγγνώμη, δεν έχετε ούτε σήμερα καμία ενσυναίσθηση. Ο λαός θα θυμάται πως στη μία τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα». Αυτή ήταν η απάντηση του κ. Μητσοτάκη που χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές της ΝΔ. Κυβερνητικοί παράγοντες όμως έλεγαν και κάτι άλλο, ότι αναγκάστηκε ο κ. Τσίπρας να απολογηθεί για την τραγωδία στο Μάτι.

▪▪▪

Όταν ο Τσίπρας αναφέρθηκε στον Λευτέρη Κουσούλη

Ο κ. Μητσοτάκης, είπε στη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας μας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, του τυμβωρύχου. Με τυμβωρυχία αναδείχθηκε στην θέση του πρωθυπουργού με τυμβωρυχία συνεχίζει και τώρα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και ακολούθως διάβασε μία αναφορά του επικοινωνιολόγου και αρθρογράφου του «Βήματος» Λευτέρη Κουσούλη: «Η διαρκής επίκληση της τραγωδία από την κάθε κυβέρνηση είναι ανήθικη και αντιπολιτική, κάθε κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κάνει το καλύτερο». Σημείωσε ότι δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κουσούλης, και πρόσθεσε ότι προσυπογράφει «είναι αντιπολιτική και ανήθικη η στάση σας». Ακολούθως ανέφερε: «Έχετε κάτι να απαντήσετε για το σήμερα, γιατί εμείς για το Μάτι κριθήκαμε στις εκλογές».

▪▪▪

Η διάψευση του Βίκτωρα Ουγκώ

Σε κάποια στιγμή ο Πρωθυπουργός ανέφερε στην ομιλία του τον Βίκτωρα Ουγκώ. Θα πείτε τι σχέση έχει ο Βίκτωρας Ουγκώ με τις πυρκαγιές ή με την κλιματική κρίση. Απλώς ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε τη ρήση του Ουγκώ που προειδοποιούσε ότι «η φύση μιλάει, αλλά ο άνθρωπος δεν ακούει», καλώντας τη Βουλή να διαψεύσει τον Ουγκώ. Είπε μάλιστα τα εξής λίγο πριν κλείσει την ομιλία του: «Ε, λοιπόν η Ελλάδα την ακούει (σ.σ. την φύση) αλλάζοντας τη στάση απέναντί της με οργανωμένο σχέδιο και με τολμηρά μέτρα».

▪▪▪

Η εμφάνιση του Χαρδαλιά στη Βουλή

Λίγες ημέρες μετά την περιπέτεια με την υγεία του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, εμφανίστηκε στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές. Ο Νίκος Χαρδαλιάς βρέθηκε μεταξύ των υπουργών και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας μετά το ισχαιμικό επεισόδιο που είχε υποστεί προ δεκαημέρου. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέβηκε στα υπουργικά έδρανα και είχε συζήτηση με τον Πρωθυπουργό, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση ενώ φαινόταν ιδιαίτερα ευδιάθετος. Μάλιστα στην συζήτηση με κάποιους, περιέγραφε την ώρα που ένιωσε αδιαθεσία: «Ευτυχώς το κατάλαβα αμέσως ότι κάτι δεν πάει καλά γιατί το ένιωσα! Για καλή μας τύχη το νοσοκομείο ήταν δίπλα στο σπίτι και πρόβαλα!»

▪▪▪

Η Φώφη κατηγορεί τον Μητσοτάκη για… mansplaining

Για «mansplaining» επίθεση κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας της στη Βουλή. Όπως είπε η κυρία Γεννηματά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «υπέπεσε σε ένα πραγματικό ατόπημα στη δευτερολογία του εναντίον μου. Προσπαθώντας να υποτιμήσει τα όσα έλεγα. Προσπαθώντας να πει ότι δεν καταλαβαίνω και ότι ως άνδρας οφείλει να εξηγήσει στη γυναίκα αυτά που δεν καταλαβαίνει». Και συνέχισε προσθέτοντας πως «είναι προφανές, ότι κάθε φορά που στριμώχνεται χάνει την αστική του ευγένεια. Αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης λέγεται mansplaining και θα πρέπει να το κατανοήσει και με την πρώτη ευκαιρία να ζητήσει συγγνώμη. Είναι προφανές ότι αυτό που ρώτησα για τα αεροπλάνα ήταν πόσα επιχειρούσαν, πόσα σε κάθε πυρκαγιά και ποιος έπαιρνε την απόφαση για το πώς θα κατανεμηθούν. Και είναι προφανές ότι είναι δύσκολες οι απαντήσεις που πρέπει να δώσει ο κ. Μητσοτάκης».

▪▪▪

Τι είναι το mansplaining

Τώρα, εάν με ρωτάτε να σας πω τι είναι το mansplaining τούτο έχω να σας πω, αφού προηγουμένως ανέτρεξα σε λεξικά: Πρόκειται για έναν συνδυασμό των λέξεων man(άνδρας) και explaining (εξήγηση) και ορίζεται ως «η πράξη του να εξηγείς κάτι σε κάποιον, συνήθως ένας άνδρας σε μία γυναίκα με τρόπο περιφρονητικό ή κηδεμονικό (πατροναριστικό).

▪▪▪

Έκρηξη θανάτων και διασωληνωμένων

Πάμε τώρα στα κρούσματα όπου ακόμα 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο τη στιγμή που αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των διασωληνωμένων. Μετά την εκτίναξη των κρουσμάτων χθες, σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.273 νέες μολύνσεις. Αυξάνεται όμως και ο αριθμός των διασωληνωμένων και σύμφωνα με τους ειδικούς αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

▪▪▪

Δραματικές ιστορίες από τις ΜΕΘ

Αν όμως ανατρέξει κανείς στις κλινικές ΜΕΘ θα διαπιστώσει και τούτα: Πρώτον υπάρχει μία ιδιάζουσα κατάσταση με τους αρνητές εμβολίου. Οι μη εμβολιασμένοι να καταπιέζουν τους εμβολιασμένους. Αυτή τη στιγμή, όπως μου εξηγούν οι ειδικοί, οι εμβολιασμένοι είναι περισσότεροι από τους μη εμβολιασμένους και όμως οι τελευταίοι καταπιέζουν τους πρώτους με την έννοια ότι μπορεί πιο εύκολα να τους κολλήσουν.

Αλλά οι πιο δραματικές εικόνες έρχονται από τις ΜΕΘ δύο νοσοκομείων. Του Σωτηρία και του Ευαγγελισμού. Στο Σωτηρία μία 70χρονη αρνήτρια εμβολίου έλεγε πριν τη διασωληνώσουν ότι «προτιμώ να πεθάνω παρά να μου βάλετε τον Σατανά μέσα μου». Η 70χρονη κατέληξε τη Τρίτη το πρωί, αρνούμενη έως την τελευταία στιγμή το εμβόλιο θεωρώντας το ως εργαλείο του Διαβόλου. Στον Ευαγγελισμό μια άλλη αρνήτρια ετών 48, πριν διασωληνωθεί κάλεσε όλους από Facebook της να αποτρέψουν τους γιατρούς να την εμβολιάσουν. Κι αν συμβεί αυτή τότε θα προχωρήσει σε μηνύσεις. Τη προηγούμενη ημέρα της διασωλήνωσής της απειλούσε με μηνύσεις τους γιατρούς εάν «τολμούσαν» να την διασωληνώσουν. Σήμερα χαροπαλεύει.

▪▪▪

Να σας ενημερώσω, όπως με ενημερώνουν ότι δεκατρία παιδιά και βρέφη νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Παίδων. Διασωληνώθηκε και ένας 12χρονος που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό ενώ επρόκειτο να εισαχθεί για άλλο λόγο στην εντατική

▪▪▪

Οι… Ταλιμπανοχριστιανοί του εμβολίου

Φραστικές επιθέσεις, αλλά και απειλές κατά της ζωής τους δέχονται ορισμένοι Λοιμωξιολόγοι ή ειδικοί που εμφανίζονται στην τηλεόραση και καλούν τον κόσμο να εμβολιασθεί για να μην νοσήσει ή να μην διασωληνωθεί. Πρόκειται μαθαίνω να απευθυνθούν στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω. Μάλιστα ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης ονόμασε όλους αυτούς που εκτοξεύουν τέτοιες απειλές ως… Ταλιμπανοχριστιανούς.

▪▪▪

Ο Πρωθυπουργός γράφει στον Κάρολο

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε επιστολή στον Πρίγκιπα της Ουαλίας, Κάρολο, με την οποία εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του ελληνικού λαού και του ίδιου για την έμπρακτη στήριξη του διαδόχου του Βρετανικού Θρόνου προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των καταστροφικών πυρκαγιών. Ο Πρίγκιπας Κάρολος, αναφέρει, βαθιά ευαισθητοποιημένος σε θέματα φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και ως έκφραση των γνωστών φιλελληνικών αισθημάτων του, προέβη σε σημαντική προσωπική δωρεά προς τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές.