Η έρευνα για την προέλευση της Covid-19 «βρίσκεται σε νεκρό σημείο» και επείγει να ξαναρχίσει, καθώς η διερεύνηση της υπόθεσης θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη καθώς ο χρόνος περνά, προειδοποιούν ειδικοί που συμμετείχαν στην αρχική έρευνα για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Η αναζήτηση της προέλευσης του ιού SARS-CoV-2 βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή» και «το παράθυρο ευκαιρίας για τη διεξαγωγή αυτής της κρίσιμης έρευνας κλείνει γρήγορα» γράφουν σε άρθρο που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature.

«Τα αντισώματα μειώνονται με τον καιρό: το να συλλέξουμε δείγματα (ζώων) και να εξετάσουμε ανθρώπους που ενδέχεται να είχαν εκτεθεί στον ιό πριν από τον Δεκέμβριο του 2019 θα δώσει επομένως ολοένα και λιγότερα αποτελέσματα» εξηγούν οι υπογράφοντες.

«Η έκθεσή μας […] θα ήταν το πρώτο στάδιο μιας διαδικασίας που σήμερα βρίσκεται σε νεκρό σημείο», προσθέτουν οι έντεκα επιστήμονες, μεταξύ των οποίων είναι η Ολλανδή Μάριον Κούπμανς, ο Βρετανός Πίτερ Ντάζακ, ο Βιετναμέζος Χουνγκ Νγκουγιέν-Βιετ και ο Καταριανός Φαράγκ Ελ Μουμπάσερ.

Οι επιστήμονες μετείχαν σε ομάδα 17 ειδικών απ’ όλον τον κόσμο και 17 Κινέζων εμπειρογνωμόνων, η οποίοι επισκέφθηκαν την Ουχάν και δημοσίευσαν την αρχική, άκαρπη έκθεσή τους στις 29 Μαρτίου.

Χωρίς να δίνει σαφή απάντηση στο ερώτημα, η έκθεση κατέγραφε τέσσερα σενάρια. Η πιθανότερη κατά τους επιστήμονες εκδοχή είναι να μεταδόθηκε ο ιός στον άνθρωπο από κάποιο ζώο που μολύνθηκε από νυχτερίδες. Ακολουθούσε η υπόθεση της απευθείας μετάδοσης στον άνθρωπο, χωρίς να παρεμβληθεί ενδιαμέσως κάποιο ζώο, της μετάδοσης μέσω τροφίμων (π.χ. κατεψυγμένου κρέατος) και τέλος η διαρροή από κάποιο εργαστήριο, η οποία όμως χαρακτηριζόταν «εξαιρετικά απίθανη».

Έκτοτε, «κανένα δεδομένο» που να στηρίζει την υπόθεση της διαρροής από εργαστήριο «ούτε δημοσιεύτηκε, ούτε υποβλήθηκε στον ΠΟΥ», επισημαίνουν οι ειδικοί.

Η έκθεση πάντως επικρίθηκε με το σκεπτικό ότι υποβάθμιζε τις ευθύνες της Κίνας. «Η κινεζική ομάδα ήταν και εξακολουθεί να είναι επιφυλακτική στο να μοιραστεί τα δεδομένα» κυρίως για τους 174 πρώτους ασθενείς που καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο του 2019, αναγνωρίζουν οι επιστήμονες.

Στις 13 Αυγούστου η Κίνα απέρριψε την έκκληση του ΠΟΥ για μια νέα επιτόπια έρευνα, κρίνοντας ότι η πρώτη ήταν αρκετή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP