Προκλητική χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης  για τη διαχείριση των πυρκαγιών, ασκώντας δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

«Με τη στάση του δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα» είπε ο κ. Τσίπρας. Σύμφωνα με τον ίδιο «προκαλεί θλίψη για μια τέτοια τραγωδία ο πρωθυπουργός να επιδιώκει τη συγκάλυψη και τη μετακύλιση των ευθυνών».

Όπως τόνισε, ο κ. Μητσοτάκης πήρε πίσω την «ψεύτικη συγγνώμη» που είπε στον ελληνικό λαό τις ώρες των καταστροφικών πυρκαγιών.

Πρωτοφανής τραγωδία

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αδιανόητη την καταστροφή που προκλήθηκε από τις φωτιές αναφερόμενος στα περισσότερα από 1,3 εκατ. στρέμματα που έγιναν στάχτη.

«Μια τραγωδία πρωτοφανής που ενδεχομένως να μην έχουμε αντιληφθεί τις συνέπειές της» είπε και κάλεσε τους πάντες «να δούμε τις ευθύνες και τους αίτιους. Χωρίς αυτό, το πολιτικό μας σύστημα θα προετοιμάζει την επόμενη τραγωδία».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην πυρκαγιά στο Μάτι και τη διαχείριση της κατάστασης από την κυβέρνησή του, υποστηρίζοντας πως «εμείς με ευθύνη απέναντι στη χώρα αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη και επιχειρήσαμε να προτείνουμε λύσεις για την επόμενη ημέρα».

«Συστήσαμε την επιτροπή Γκολντάμερ. Τον Απρίλη του 2019 παρουσιάστηκε στη Βουλή και δρομολογήσαμε μια σειρά από παρεμβάσεις. Εσείς, όμως, τη θάψατε βαθιά στα συρτάρια σας» πρόσθεσε.

«Να αφήσετε την αλαζονεία»

Μάλιστα, οι τόνοι ανέβηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα να καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αφήσει «την αλαζονεία». «Δεν έρχεστε εδώ ως κατήγορος, αλλά ως απολογούμενος για τις μεγαλύτερες καταστροφές των τελευταίων ετών» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Στο σημείο αυτό διερωτήθηκε «τι κάνατε εσείς κ. Μητσοτάκη. Τι κάνατε τις παρεμβάσεις, τις εν εξελίξεις παρεμβάσεις στις οποίες είχαμε προχωρήσει; Σταματήσατε τις προλήψεις, ακυρώσατε τους δασικούς χάρτες, δεν εφαρμόσατε την κοινή απόφαση συνεργασίας στην πυρόσβεση».

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Αναβαθμίσατε έναν πρώην δήμαρχο στη θέση του υφυπουργού στην Πολιτική Προστασία. Ταυτόχρονα, όμως, διατηρήσατε στελέχη που είχαν ευθύνες για τη διαχείριση παλιότερων πυρκαγιών. Μας λέγατε να τους αποπέμψουμε και ήρθατε και τους αναβαθμίσατε». 

Κοντόφθαλμη πολιτική

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε απλή και κοντόφθαλμη την πολιτική της κυβέρνησης.

«Δεν σας φταίει η κλιματική κρίση. Οι πολιτικές επιλογές είναι, και η ευθύνη αυτών των πολιτικών σας βαραίνει προσωπικώς κ. Μητσοτάκη» πρόσθεσε.

Μάλιστα, υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός δεν είναι ικανός να κατανείμει την ευθύνη στους υφιστάμενούς του. «Δεν είστε ικανός να την αναγνωρίσετε. Γιατί ζητήσατε συγνώμη; Εχετε καταλάβει τα λάθη σας;» διερωτήθηκε, επισημαίνοντας πως ούτε ένα κυβερνητικό στέλεχος δεν τόλμησε να μεταβεί στην Εύβοια.

«Απίστευτη ελαφρότητα»

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση επέδειξε απίστευτη ελαφρότητα.

«Που ήταν το επιτελικό κράτος την ώρα της φωτιάς, εσείς δεν συγκεντρώσατε όλες τις εξουσίες στο γραφείο σας; Που ήσασταν όταν καίγονταν για 10 μέρες οι Αδάμες, το Κρυονέρι μέχρι να έρθει στην Αττική η φωτιά; Εσείς είστε η πρωτόγνωρη αυτή καταστροφή κ. Μητσοτάκη» είπε σε έντονο ύφος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ζήσατε το μύθο σας για κάποιο διάστημα αλλά ούτε τώρα δεν μπορείτε να προσγειωθείτε στην σκληρή πραγματικότητα. Το ζήτημα δεν λύνεται με πολιτικές καρατομήσεις και κατόπιν εορτής μετακινήσεις των πολιτικών ζόμπι που έχει δίπλα του ο κ. Μητσοτάκης» πρόσθεσε και αναφέρθηκε εκτενώς στην πρόταση των επτά σημείων που έχει καταθέσει για την επόμενη ημέρα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα