Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τριτολογία του απάντησε στις αιχμές του Αλέξη Τσίπρα για τους κ.κ. Τσουβάλα και Κολοκούρη και την αναβάθμισή τους από την κυβέρνηση της ΝΔ παρά το ότι είχαν επιχειρησιακές ευθύνες για το Μάτι.

«Ξέρετε ότι ο κ. Τσουβάλας απαλλάχτηκε από τη Δικαιοσύνη επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ως μη έχων καμία ευθύνη για το Μάτι. Φαντάζομαι το γνωρίζετε» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

Ο αρχηγός της πυροσβεστικής κ. Κολοκούρης προάχθηκε το 2018 και το 2019 δύο φορές επί ΣΥΡΙΖΑ. Τον κάνατε πρώτο υπαρχηγό. Να μη θυμίσω ποιον είχατε αρχηγό της πυροσβεστικής που πηγαινοερχόταν στις προεκλογικές σας συγκεντρώσεις, συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην κριτική για τα ενάρια πυροσβεστικά μέσα απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα τόνισε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λέει ψέματα καθώς φέτος είχαμε τα περισσότερα εναέρια μέσα. «Αμφισβητείτε τα νούμερα;» είπε χαρακτηριστικά.

Από εκεί και πέρα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους δασικούς χάρτες λέγοντας ότι «μας κληρονομήσατε εκατοντάδες χιλιάδες ενστάσεις. Κάνατε μισή δουλειά που καλούμαστε εμείς να την ολοκληρώσουμε. Κάνατε πρόοδο στο θέμα αυτό αλλά με σημαντικές αδυναμίες. Αλλά ας συμφωνήσουμε ότι οι δασικοι χάρτες είναι μια κατάκτηση για τη χώρα».

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η Πολιτική Προστασία δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη αρχή καθώς ανήκει στον σκληρό πυρήνα του κράτους και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων να υποδείξουν εκπρόσωπό τους -συνομιλητή της κυβέρνησης για να καταθέσουν προτάσεις για να γίνει καλύτερο το οργανόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας ώστε να είναι αποτελεσματικότερη στη διαχείριση κρίσεων.

Ανεξάρτητοι φορείς όπως πχ η ΕΜΥ κλπ θα πρέπει να συμπτυχθούν με την Πολιτική Προστασία. Δεν είναι σοβαρά πράγματα να τσακώνονται οι μετεωρολόγοι για το πόσα μποφόρ ήταν οι άνεμοι πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν μοντέλα για την πρόβλεψη φυσικών φαινομένων.

«Η πορεία μιας πυρκαγιάς υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι προβλέψιμη. Η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει. Έχουμε τη δυνατότητα για να προνοήσουμε για εκκενώσεις κλπ. Περιμένω να μας υποδείξετε συνομιλητή για την πολιτική προστασία» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έψεξε τον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι «δεν θα ζητώ την άδειά σας για το πότε και πόσο θα μιλάω. Διατηρώ το δικαίωμα να μιλάω. Το επιτελικό κράτος ως μορφή λογοδοσίας και διεκπεραίωσης σύνθετων έργων θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Το ταμείο γίνεται την ώρα των εκλογών. Δεν βλέπω κάποια πρεμούρα να τις ζητήσετε» ανέφερε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.