Δίνει, ως υπεύθυνη των ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, τη μάχη ζωής, όπως και οι άλλοι συνάδελφοί της στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ό,τι έχει να πει για την πανδημία, τα εμβόλια, για τις εισαγωγές στο νοσοκομεία, για τους δισωληνωμένους συνανθρώπους μας, έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον: «Το πραγματικό δίλημμα είναι εμβόλιο ή ιός» διαμήνυσε η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, στο πλαίσιο ανακοίνωσης των νέων μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας, τα οποία έχουν στο επίκεντρο τους ανεμβολίαστους. Η Αναστασία Κοτανίδου τόνισε πως «οι ΜΕΘ σώζουν ζωές ασθενών που δεν έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν με άλλο τρόπο το πρόβλημα», ωστόσο -όπως έσπευσε να επισημάνει- πολύ σημαντική είναι και η πρόληψη. Αναφορικά με τις επιφυλάξεις που έχει μερίδα του πληθυσμού για το εμβόλιο και πιθανές μελλοντικές παρενέργειες, η ίδια τούς κάλεσε να δείξουν εμπιστοσύνη στους ειδικούς και παρέθεσε μια σειρά από στοιχεία που δείχνουν ότι τα σκευάσματα είναι ασφαλή. «Ένα χρόνο σχεδόν μετά την έναρξη των εμβολιασμών, το προφίλ ασφαλείας των εμβολίων είναι πολύ ισχυρό» σημείωσε η καθηγήτρια μεταξύ άλλων. Τόνισε, δε, πως το «τσίμπημα» είναι θέμα ελευθερίας και επιστροφής στην κανονική ζωή, καλώντας όλους όσοι έχουν επιφυλάξεις να μην διστάσουν να εμβολιαστούν.

▪▪▪
Ρεκόρ κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας

Αρνητική επίδοση από την έναρξη της πανδημίας συνιστά ο αριθμός των κρουσμάτων του τελευταίου 24ώρου. Εντείνεται η πίεση στο ΕΣΥ με 326 διασωληνωμένους. Στους 32 ανήλθαν οι θάνατοι. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων που έχει καταγραφεί στη χώρα από την έναρξη της πανδημίας. Από την έναρξη της πανδημίας, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 566.812, ενώ έχουν καταγραφεί 13.466 θάνατοι. Το σύστημα Υγείας αρχίζει και πιέζεται και θα συνεχίσει να πιέζεται. Θέλετε ένα παράδειγμα; Όπως με πληροφορούν από τις ΜΕΘ του μεγαλύτερου νοσοκομείου αναφοράς αυτού του «Σωτηρία», από τις 84 κλίνες που διαθέτει έχουν καταληφθεί οι 82 και είναι ζήτημα χρόνου να καταληφθούν και οι υπόλοιπες δύο. Ακόμα αυτό που λένε οι ειδικοί, η αύξηση των κρουσμάτων θα συνεχιστεί και στις επόμενες ημέρες, δεν αποκλείεται, μου λένε οι ειδικοί να φθάσει τις 5.000 και αυτό σχετίζεται με τρεις παράγοντες: Από τη μετάλλαξη «Δέλτα» και τους ανεμβολίαστους και από την επιστροφή των παραθεριστών (κυρίως των νέων) από τα νησιά που κολλούν τους ηλικιωμένους συγγενείς τους.

▪▪▪
Τρεις στους τέσσερις δεν τους αφορούν τα μέτρα

Ήταν σκληρή η ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα εναντίον της κυβέρνησης μετά τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί για τους ανεμβολίαστους. Είπε συγκεκριμένα πως διχάζει τους Έλληνες, ότι ένας στους δύο είναι ανεμβολίαστος. Όπως όμως μου το ανέλυσε ειδικός τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο κ. Τσίπρας όταν λέει ότι ένας στους δύο Έλληνες είναι ανεμβολίαστος προφανώς στηρίζεται σε στοιχεία που αναφέρουν ότι το μόνον 50% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο. Πρώτα απ΄όλα δεν είναι το 50% αλλά το 52%. Με τη μία δόση όμως του εμβολίου έχει εμβολιασθεί το 55-60% του πληθυσμού, άρα είναι ζήτημα χρόνου να φθάσουν οι πλήρως εμβολιασμλενοι στο 60%. Και τούτο γιατί, όταν κάνεις την πρώτη δόση κάνεις και τη δεύτερη. Σε αυτούς εάν προσθέσεις και 10-12% παιδιών κάτω των 12 ετών που δεν εμβολιάζονται και ένα 5% που έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες και έχουν αποκτήσει αντισώματα (που επίσης δεν εμβολιάζονται) το ποσοστό ανεβαίνει στο 76% plus . Άρα τρεις στους τέσσερις δεν τους αφορούν τα μέτρα και όχι ένας στους δύο που λέει ο κ. Τσίπρας.

▪▪▪
Δεν συμφέρει ούτε οικονομικά να είσαι ανεμβολίαστος

Ξέρετε ποιο συμπέρασμα βγαίνει από τις ανακοινώσεις για τους ανεμβολίαστους; Είσαι εμβολιασμένος, είσαι ξέγνοιαστος. Δεν είσαι; Θα σκέφτεσαι πως για ό,τι κάνεις χρειάζεσαι rapid test. Η αλήθεια είναι πως τα rapid test θα μπουν υποχρεωτικά και για τα καλά στη ζωή των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας από τις 13 Σεπτεμβρίου και για περίπου έξι μήνες, πράγμα που σημαίνει πως το χέρι στην τσέπη θα μπει αρκετά βαθιά για όσους έχουν αποφασίσει να ΜΗΝ συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια και να μην θωρακίσουν τους εαυτούς τους με το μεγαλύτερο όπλο της επιστήμης απέναντι στον κορωνοϊό. Το κόστος δεν θα είναι ίδιο για όλους τους εργαζόμενους, καθώς ο αριθμός των rapid test που απαιτείται ανά εβδομάδα αλλάζει ανάλογα με τη δουλειά κάποιου. Να σας δώσω ένα παράδειγμα; Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test ανά βδομάδα, αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και η τιμή του θα είναι στα 10 ευρώ. Επομένως όποιος εργαζόμενος δεν εμβολιαστεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να υπολογίσει πως για το επόμενο εξάμηνο θα δώσει αποκλειστικά για rapid test 240 ευρώ. Για τους υπόλοιπους; Θα πείτε: Το κόστος θα είναι διπλάσιο. Δηλαδή, πάρτε ως παράδειγμα τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς καθώς και αυτούς που εργάζονται σε σίτιση, τουρισμό, θέατρο και μουσικές, χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να προσκομίζουν δύο rapid test την εβδομάδα. Αυτό αυτόματα σημαίνει πως και το συνολικό κόστος διπλασιάζεται για τα rapid test που θα χρειαστεί να κάνουν (μόνο) για να πάνε στις δουλειές τους.

▪▪▪
Το (κατά τη ΝΔ) αντιεμβολιαστικό κρεσέντο του κ. Πολάκη

Το ερώτημα που εξακολουθεί να μένει αναπάντητο τόσο ανάμεσα στους συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στον ιατρικό κόσμο είναι: Θα εμβολιασθεί ή όχι ο ιατρός- βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης; Τώρα μάλιστα που υπάρχουν επίσημες πιστοποιήσεις για την ασφάλεια του εμβολίου, τώρα που τρέχει η προθεσμία για τους ανεμβολίαστους γιατρούς. Τι θα κάνει άραγε; Προς το παρόν, εκδίδει ιατρικό» πόρισμα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Το εξέδωσε μέσω… Facebook , προκαλώντας, όπως αναμενόταν την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, που τον κατηγόρησε για αντιεμβολιαστικό κρεσέντο και για επικίνδυνο και ανεύθυνο υγειονομικό σαμποτάζ, που δεν στηρίζεται σε έρευνες. Σε ανάρτησή του, ο κ. Πολάκης υποστήριξε ότι τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson δεν καλύπτουν τη νέα μετάλλαξη, ενώ σε αντίθεση με τις έρευνες, αμφισβήτησε και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer και της Moderna. Η ΝΔ ερωτά ποιες έρευνες επικαλείται ο κ. Πολάκης και ποια επιστημονικά στοιχεία, ενώ καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει αν οι θέσεις του εκφράζονται από τον βουλευτή. «Με βάση αυτά που λέει, αν ο κ. Πολάκης βρισκόταν σε υπουργική θέση, προφανώς δεν θα οργάνωνε εμβολιασμούς και θα καλούσε τους πολίτες να μην εμβολιαστούν». Το θέμα είναι εάν συμφωνεί και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας και σημαίνοντα πρόσωπο της κοινοβουλευτικής ομάδας. Διότι εάν συμφωνεί τότε γιατί τον αφήνει να δίνει τον τόνο εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

▪▪▪

Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους στις Ένοπλες Δυνάμεις

Πάμε ώρα σε ένα θέμα αρκετά σοβαρό που έως τώρα δεν βγήκε στη δημοσιότητα. Υπάρχουν και στις Ένοπλες Δυνάμεις ανεμβολίαστοι και αρνητές εμβολίου. Δυστυχώς για λόγους ασφαλείας δεν μπορώ να κατονομάσω ούτε τις ειδικότητες, ούτε πόσοι είναι, αλλά πιστέψτε με, πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε νευραλγικές θέσεις. Το θέμα απασχολεί την ηγεσία του υπουργείου Αμύνης και μάλιστα ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος μου είπε πως δεν μπορεί να διανοηθεί ότι σε μια μονάδα ή σε ένα πλοίο κρούσης, που υπερασπίζεται τα σύνορά μας και την εθνική ασφάλεια μπορεί να εμφανισθεί κρούσμα και η μονάδα αυτή ή το πολεμικό πλοίο να τεθεί εκτός υπηρεσίας. Είναι άραγε, αυτή η δήλωση του υπουργού προμήνυμα ότι κάτι θα γίνει στο προσεχές μέλλον για τις Ένοπλες Δυνάμεις; Δηλαδή θα υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός, τώρα μάλιστα που έχει εγκριθεί το εμβόλιο από την αντίστοιχη υπηρεσία φαρμάκων από τις ΗΠΑ; Ο υπουργός θυμίζει και κάτι ακόμα. Θυμίζει συγκεκριμένα ένα αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο επί Τραμπ που έμεινε εκτός μάχης επειδή σημειώθηκαν σε αυτό κρούσματα κορωνοϊού. Ο κυβερνήτης του αεροπλανοφόρου απολύθηκε.

▪▪▪
Ο υπουργός Άμυνας και ο φράκτης

Πάντως να ξέρετε ότι ζήτησα από τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να μου λύσει μια απορία που όλοι είδαμε από την τηλεόραση: Γιατί όταν βρέθηκε μπροστά από τον φράκτη του Έβρου άρχισε να κουνά τα κάγκελα; Μήπως για να διαπιστώσει ότι είναι καλά στερεωμένα; Ο υπουργός μου είπε πως ήταν μια φυσική αντίδραση επειδή θυμάται ότι ξαναβρέθηκε στον Έβρο σε ‘άλλες εποχές που είτε δεν υπήρχαν καθόλου κάγκελα, είτε υπήρχαν αλλά ήταν ημιτελή και κουνιόντουσαν, είτε επειδή ήταν χαμηλά. Ήθελε να βεβαιωθεί ότι από αυτά δεν περνά τίποτα. Και πράγματι όπως είπε δεν περνά ούτε τεθωρακισμένο. Άλλωστε όπως λέει: «Εγώ τουλάχιστον βρέθηκα και πάλι στον Έβρο, άλλοι όμως που τώρα κατακρίνουν πήγαν άραγε ποτέ;»

▪▪▪
O Κούβελας επαινεί το αφεντικό της Pfizer

Όταν τον Δεκέμβριο του 2019 (προτού ακόμα εμφανιστεί ο κορωνοϊός) το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποφασίζει να αναγορεύσει σε επίτιμο διδάκτορα Ιατρικής τον Αλμπερτ Μπουρλά (τον CEO της Pfizer) για την πολυετή (όπως αναφέρθηκε) προσφορά του στον χώρο της Υγείας, στον τομέα της έρευνας και της μελέτης, πραγματοποιήθηκε μια τελετή στο Πανεπιστήμιο. Μετά τις προσφωνήσεις, τους χαιρετισμούς από τον πρύτανη Νικόλα Παπαϊωάννου, τον χαιρετισμό από τον Κοσμήτορα της Σχολής και τον Πρόεδρο του τμήματος της της Ιατρικής, ήρθε η σειρά του επαίνου του τιμώμενου. Και ξέρετε ποιος ζήτησε να επαινέσει τον Δρ. Μπουρλά; Ο καθηγητής Φαρμακολογίας Δημήτρης Κούβελας, ο οποίος είπε ότι μπορεί το ισχαιμικό επεισόδιο που υπέστη ο κ. Χαρδαλιάς να οφείλεται και στο εμβόλιο προκαλώντας την επέμβαση του εισαγγελέα. Ευτυχώς που ο τιμώμενος δεν καθορίζει ποιος θα τον επαινέσει.

▪▪▪
Δεν αναγνωρίζουν την Κύπρο, αλλά ταξιδεύουν με κυπριακό διαβατήριο

Πάμε τώρα στην Κύπρο για να δούμε το εξής παράδοξο. Ως γνωστόν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης (και φερέφωνο του Ερντογάν) Ερσίν Τατάρ και ολόκληρο το λεγόμενο «υπουργικό του συμβούλιο», όχι μόνον δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά θέλουν τη διχοτόμησή της και τη δημιουργία δύο κρατών μέσα στη μεγαλόνησο. Ε, λοιπόν σας πληροφορώ ότι όλοι αυτοί (Τατάρ και «υπουργοί» του) και άλλοι 160.000 Τουρκοκύπριοι κατέχουν κυπριακό διαβατήριο (το οποίο είναι και διαβατήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) με το οποίο ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Τώρα που τους το αφαίρεσε η κυπριακή κυβέρνηση, λόγω της προκλητικής ενέργειας που έκαναν στα Βαρώσια, διαμαρτύρονται γιατί τους αφαιρέθηκε το κυπριακό διαβατήριο που δεν αναγνωρίζουν. Με τις πράξεις ή και τις ενέργειες τους υπονομεύουν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατ’ αντίθεση με τις πρόνοιες του Συντάγματος, λέει επίσημη ανακοίνωση της Λευκωσίας. Το δικαίωμα των Τουρκοκύπριων να κατέχουν κυπριακή ταυτότητα πηγάζει από τις συμφωνίες του 1960 και αφορά όσους είναι σε θέση να αποδείξουν την κυπριακή τους καταγωγή και όσους έχουν γεννηθεί πριν το 1974.