H υψηλή μεταδοτικότητα του στελέχους Δέλτα οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, από το υψηλό ιικό φορτίο στα αρχικά στάδια της μόλυνσης, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Νότιας Κορέας, επικαλούμενο εγχώρια μελέτη.

Στους ασθενείς του Δέλτα το ιικό φορτίο είναι 300 φορές υψηλότερο συγκριτικά με το αρχικό πανδημικό στέλεχος, έδειξε η έρευνα σύμφωνα με το Reuters.

Ωστόσο το ιικό φορτίο υποχωρεί με την πρόοδο της νόσου: τέσσερις ημέρες μετά την πρώτη εκδήλωση συμπτωμάτων είναι 30 φορές υψηλότερο σε σχέση με την αρχική βερσιόν του ιού, ενώ εννέα ημέρες μετά είναι 10 φορές υψηλότερο. Δέκα μέρες μετά τα πρώτα συμπτώματα πέφτει στα ίδια επίπεδα που καταγράφονται σε άλλα στελέχη, ανακοίνωσαν οι ερευνητές.

«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το Δέλτα είναι 300 φορές πιο μεταδοτικό […] πιστεύουμε ότι ο ρυθμός μετάδοσης είναι 1,6 φορές μεγαλύτερος από ό,τι στην ποικιλία Άλφα και περίπου δύο φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον αρχικό ιό» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε πρόσφατη κινεζική μελέτη που κατέγραφε ιικό φορτίο αυξημένο έως και κατά 1.260 φορές σε ασθενείς του Δέλτα.

Το ιικό φορτίο είναι ένα μέτρο της πυκνότητας των ιικών σωματιδίων στο ανθρώπινο σώμα. Το αυξημένο φορτίο σημαίνει ότι ο ιός πολλαπλασιάζεται ταχύτερα στον οργανισμό των ασθενών.

Η νοτιοκορεατική μελέτη συνέκρινε το ιικό φορτίο μεταξύ 1.848 ασθενών με Δέλτα και 22.106 ασθενών με διαφορετικά στελέχη του SARS-CoV-2.

Μέχρι σήμερα η Νότια Κορέα έχει εμβολιάσει πλήρως μόνο το 23,9% του πληθυσμού των 52 εκατομμυρίων.