Η πορσελάνινη μαϊμού… παρακολουθούσε ατάραχη τώρα τις ουρές από ελικόπτερα να καταφθάνουν στο ειδυλλιακό πάντα Νησί της Αποκάλυψης, ενώ τα ιστιοφόρα με τα λευκά, μπλε και χρυσοκόκκινα πανιά και τη σφραγίδα των ναυπηγείων Perini Navi δημιουργούσαν θέαμα που έμοιαζε με αυτό στο κοσμοπολίτικο Ποζιτάνο της Ιταλίας.

Η αλήθεια είναι ότι η Πάτμος, ακριβώς όπως η υπέροχη περιοχή της Νότιας Ιταλίας, συνδυάζει το vintage με το σύγχρονο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι εδώ μπορείς να συναντήσεις από ανθρώπους της διανόησης, οι οποίοι έχουν μια κάποια ηλικία, μέχρι θορυβώδεις νεαρούς και νεαρές να «ξεχύνονται» στη Χώρα, αλλά και στις μοναδικής ομορφιάς παραλίες του νησιού.

Ο πολύ σημαντικός συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ έχει γράψει μερικά από τα καλύτερα βιβλία του κοιτάζοντας το απέραντο γαλάζιο από τις σουίτες του «Le Sirenuse», το οποίο πλέον φιλοξενεί μόνο πάμπλουτους ανθρώπους και superstars από ολόκληρο τον πλανήτη.

Η Πάτμος δεν διαθέτει σίγουρα κάποιο ξενοδοχείο της λάμψης και της πολυτέλειας του «Le Sirenuse», είναι γεμάτη όμως από πολυτελείς κατοικίες, οι οποίες ενοικιάζονται στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι μού έλεγε ότι όλοι ή σχεδόν όλοι που διαθέτουν μεγάλα σπίτια στο νησί τα ενοικιάζουν σε πλούσιους Αμερικανούς, Ιταλούς και Τούρκους.

Η Σαμπίνε Γκετί, διεθνής σχεδιάστρια κοσμημάτων, μέλος της μυθικής οικογένειας μεγαλοεπιχειρηματιών (είναι παντρεμένη με τον Τζόζεφ Γκετί), ταξίδεψε στην Πάτμο, χαρίζοντας ένα ηχηρό, ολόχρυσο «touch» από διεθνή αριστοκρατία πάνω στα τιρκουάζ, διάφανα νερά…