Πύρινη κόλαση για ακόμα μια μέρα στα Βίλια, με τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας, σε δασική έκταση στην περιοχή Κάζα, κοντά σε κατοικημένη περιοχή να κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά της.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πύρινη λαίλαπα έχει καταστρέψει σπίτια, ενώ κάηκαν και αποθηκευτικοί χώροι στον Προφήτη Ηλία. Υπενθυμίζεται ότι από νωρίτερα έχουν εκκενωθεί ο Προφήτης Ηλίας και το κομμάτι των Βίλιων που γειτνιάζει με τον οικισμό.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατουλης μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε πως το μόνο θετικό αυτή την ώρα είναι πως η φορά του άνεμου σπρώχνει την φωτιά προς τα καμένα, κάτι που θα διευκολύνει την κατάσβεση της.

Ο κ. Πατουλης ανέφερε πως η φωτιά ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα από δυο εστίες, δίπλα από την παλαιά εθνική και επεκτάθηκε προς Προφήτη Ηλία και Βίλια, με άνεμους άνω των 6 μποφόρ και ριπές 8 μποφόρ.

Επιπλέον, τόνισε ότι θα πρέπει να ερευνηθεί αν η πυρκαγιά προήλθε από μια τυχαία κατάσταση ή αν πρόκειται για εγκληματική ενεργεία.

Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος τόνισε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ ότι είδε με τα μάτια του ένα σπίτι εντελώς κατεστραμμένο αλλά δεν έχει συνολική εικόνα των καταστροφών που έχει προξενήσει η φωτιά.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα το πύρινο μέτωπο να κατευθυνθεί προς τις ήδη καμένες περιοχές και να περιοριστεί.

«Μάχη» με τις φλόγες

Επί τόπου επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις: 73 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος συνδράμουν 6 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη.

Η φωτιά ξέσπασε στον δρόμο προς τις Ερυθρές και κινήθηκε μέσα στο πυκνό δάσος. Έξω από τα Βίλια έχει στηθεί μία ζώνη άμυνας από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, για να μπορέσουν να σταματήσουν το πύρινο μέτωπο που πέρασε τη μία πλευρά του δρόμου.

«Υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού»

Στα Βίλια σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Κολοβεντζο έχει γίνει μόνο μερική εκκένωση και οι κάτοικοι βρίσκονται οι μισοί στη διασταύρωση των Βιλίων και οι άλλοι μέσα στην κωμόπολη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Κολοβέντζος τόνισε ότι δυστυχώς υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού και πως σε αυτό συντείνουν η ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς και η δύναμη του αέρα

Καταγγελίες για έλλειψη δικτύου ύδρευσης

Σημειώνεται πως στην περιοχή για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 16 Αυγούστου 2021 συνέχιζαν να επιχειρούν το πρωί 299 πυροσβέστες με 98 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 61 πυροσβεστών με 18 οχήματα από τη Ρουμανία.

Συνδρομή παρέχουν ο ελληνικός Στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στο μεταξύ, την έλλειψη δικτύου ύδρευσης στα Βίλια καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, σημειώνοντας ότι αυτή συνετέλεσε και στην καθυστερημένη κατάσβεση της φωτιάς που σάρωσε την περιοχή.

Πάνω από 94.000 στρέμματα η καμένη γη

Υπενθυμίζεται ότι η καμένη γη στη Δυτική Αττική, ξεπέρασε τα 94.000 στρέμματα, σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση.

Συγκεκριμένα, όπως έδειξε ο δορυφόρος με βάση το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicusς, που ενεργοποίησε σχεδόν από την αρχή της πυρκαγιάς η Πολιτική Προστασία, το Σάββατο 21-8-2021 και τοπική ώρα 11.38, ο δορυφόρος κατέγραψε ακριβώς 94.324 στρέμματα (9.424,4 εκτάρια).