Εμβόλιο: Η τρίτη δόση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο λοίμωξης, δείχνει ισραηλινή μελέτη

Τα επίπεδα προστασίας έναντι της σοβαρής νόσου και της νοσηλείας είναι έξι φορές υψηλότερα από ό,τι με δύο δόσεις.

Η τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου Covid-19 αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα προστασίας έναντι της σοβαρής λοίμωξης μεταξύ των ληπτών άνω των 60, διαπιστώνει μελέτη που παρουσιάστηκε από το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε συνάντηση ειδικών του υπουργείου και αναρτήθηκαν στον δικτυακό τόπο του, χωρίς όμως να συνοδεύονται από λεπτομέρειες της μελέτης.

Τα αποτελέσματα βρίσκονται σε συμφωνία με στατιστικά ευρήματα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την Maccabi, έναν από τους παρόχους υγείας που υλοποιούν την εκστρατεία εμβολιασμών.

Η νέα μελέτη των ισραηλινών ινστιτούτων Gertner και KI δείχνει ότι, μεταξύ των ατόμων άνω των 60 ετών, τα επίπεδα των αντισωμάτων έναντι του κοροναϊού δέκα ημέρες μετά την Τρίτη δόση ήταν τετραπλάσια από ό,τι έπειτα από δύο μόνο δόσεις. Τα επίπεδα προστασίας έναντι της σοβαρής νόσου και της νοσηλείας ήταν έξι φορές υψηλότερα από ό,τι με δύο δόσεις, ανέφεραν αξιωματούχοι του υπουργείου σύμφωνα με το Reuters.

Επικαλούμενο στοιχεία που δείχνουν πτώση της αποτελεσματικότητας του αρχικού εμβολιασμού, το Ισραήλ ξεκίνησε στις 30 Ιουλίου τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης στους άνω των 60 και την περασμένη εβδομάδα κατέβασε το όριο στα 40 έτη. Αναμνηστικές δόσεις προβλέπονται μόνο για όσους είχαν λάβει τη δεύτερη δόση τουλάχιστον πέντε μήνα νωρίτερα.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι θα προσφέρει ενισχυτικές δόσεις σε όλους τους εμβολιασμένους Αμερικανούς, ενώ Γαλλία, Γερμανία και Καναδάς επίσης ετοιμάζονται για τρίτη δόση.

Η επιδημία κοροναϊού αναζωπυρώθηκε τον Ιούνιο στο Ισραήλ, το οποίο καταγράφει πλέον έναν από τους μεγαλύτερους ρυθμούς νέων λοιμώξεων παγκοσμίως.

Από τους 9,3 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας, σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο έχει ήδη λάβει την τρίτη δόση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk