Το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να ανοίξει τα σύνορά της για να υποδεχτεί πρόσφυγες από το Αφγανιστάν έστειλε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να χειριστεί οποιαδήποτε ενδεχόμενη όξυνση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού ζητήματος με αφέλεια».

Δεν θα ξαναζήσουμε το 2015

Μάλιστα ο κ. Οικονόμου ερωτηθείς για το αν ο φράκτης του Έβρου αφορά εκτός από οικονομικούς μετανάστες και τους προσφυγες απάντησε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναζήσουμε περιστατικά και καταστάσεις που ζήσαμε το 2015».

Επιπλέον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε με αφορμή την τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη – Ερντογάν για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν ότι παρατηρήθηκε συναντίληψη για το πώς θα διαχειριστούν οι δύο χώρες τυχόν προσφυγικές ροές λέγοντας ότι στόχος είναι να παραμείνουν στις όμορες του Αφγανιστάν χώρες.

Από τον Έβρο μέχρι τα νησιά

Πρόσθεσε δε, ότι υπήρξαν καθαρές κουβέντες και εξηγήσεις από τον Έλληνα πρωθυπουργό και ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι «τα τελεταυία χρόνια η χώρα φυλάει τα σύνορά της με ασφάλεια και επάρκεια από τον Έβρο μέχρι και τα νησιά».

Στην ίδια κατεύθυνση άλλωστε είχε αναφερθεί για την προσφυγική διάσταση των εξελίξεων στο Αφγανιστάν και ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, ο οποίος μιλώντας στον Σκάι ανέφερε ότι «δεν θέλουμε να βιώσουμε και δεν θα ξαναβιώσουμε το 2015 με τις μαζικές παράτυπες ροές μεταναστών».

Ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει θέμα, και σημείωσε ότι όπως έχει αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι απαραίτητη η βοήθεια στις όμορες χώρες, όπως το Πακιστάν και το Ιράν.

Δήλωσε ότι η χώρα μας ασφαλίζει τα σύνορά της και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να υπάρχει κοινή στρατηγική. Όπως σημείωσε, στο ζήτημα αυτό φαίνεται πως συμπλέουμε με την Τουρκία.

Παράλληλα, ο υπουργός Μετανάστευσης ανέφερε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το νομικό οπλοστάσιο, καθώς η Τουρκία έχει χαρακτηριστεί ασφαλής χώρα για πρόσφυγες.

Αφέλεια

Αναλυτικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε κατά την εισηγητική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

«Αφγανιστάν – Προσφυγική και  Μεταναστευτική Διάσταση

»Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα, ενεργό μέλος διεθνών οργανισμών, και σέβεται πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από συμβάσεις που έχει υπογράψει. Στο πλαίσιο αυτό, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το Διεθνές Δίκαιο, αντιμετωπίζουμε τα τελευταία δύο χρόνια το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Ιστορικά, ως Έθνος, έχουμε πολύ μεγάλη εμπειρία και από προσφυγιά και από μετανάστευση.

»Γνωρίζουμε ότι αν αυτές δεν γίνονται εύτακτα και οργανωμένα, βάσει των δυνατοτήτων κάθε χώρας και της διεθνούς μέριμνας, καταλήγουν σε ανθρωπιστικές τραγωδίες, σε ανήμπορους ανθρώπους που «λιάζονται» παρατημένοι σε χωράφια, δόμους και πλατείες, σε ανθρώπους θύματα επιτηδείων διακινητών και δουλεμπόρων, σε ανθρώπους που άθελά τους εργαλειοποιούνται, ακόμα και ως πολιορκητικός κριός.

»Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χειριστεί οποιαδήποτε ενδεχόμενη όξυνση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού ζητήματος με αφέλεια. Έχουμε εκπέμψει πολύ καθαρά μηνύματα, έχουμε σαφές σχέδιο, διαθέτουμε εργαλεία, είμαστε σε συνεργασία με την Ε.Ε. και τις χώρες της Μεσογείου ώστε να επιλύσουμε αποτελεσματικά, δίκαια και ανθρώπινα το όποιο πρόβλημα όποτε παρουσιαστεί».