O γιος του Αχμάντ Σαχ Μασούντ, ο οποίος ήταν ένας από τους κύριους ηγέτες της αντισοβιετικής αντίστασης στο Αφγανιστάν στη δεκαετία του ’80 και διοικητής της Βόρειας Συμμαχίας, δήλωσε ότι δεν θα παραδώσει περιοχές υπό τον έλεγχό του στους Ταλιμπάν, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο al-Arabiya.

Το κανάλι ανέφερε ότι ο Αχμάντ Μασούντ κάλεσε για τον σχηματισμό ευρείας κυβέρνησης για τη διακυβέρνηση της χώρας με τη συμμετοχή των Ταλιμπάν, προειδοποιώντας ότι ο πόλεμος θα είναι “αναπόφευκτος” αν οι εξεγερμένοι (Ταλιμπάν) αρνηθούν τον διάλογο.

«Θέλουμε να κάνουμε τους Ταλιμπάν να αντιληφθούν ότι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι μέσω της διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο Αχμαντ Μασούντ τηλεφωνικά στο Reuters από το προπύργιό του στην Κοιλάδα του Πανσίρ, βορειοδυτικά της αφγανικής πρωτεύουσας, όπου έχουν συγκεντρωθεί υπολείμματα μονάδων του τακτικού αφγανικού στρατού και των ειδικών δυνάμεων και τοπικές πολιτοφυλακές.

«Δεν θέλουμε να ξεσπάσει πόλεμος»

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι οι υποστηρικτές του είναι έτοιμοι να πολεμήσουν εάν οι δυνάμεις των Ταλιμπάν, οι οποίοι, προς το παρόν, δεν έχουν πλησιάσει στο Πανσίρ, προσπαθήσουν να εισβάλουν.

«Θέλουν να αμυνθούν, θέλουν να πολεμήσουν, θέλουν να αντισταθούν σε οποιοδήποτε ολοκληρωτικό καθεστώς», λέει.

Ο Αχμαντ Μασούντ λέει ότι οι δυνάμεις αυτές δεν προέρχονται μόνο από το Πανσίρ, το οποίο είχε αντισταθεί στους Ταλιμπάν και πριν από το 2001.

«Από μία επαρχία υπερασπιζόμαστε ολόκληρη την χώρα».

Ζήτησε το σχηματισμό συμπεριληπτικής, ευρείας κυβέρνησης στην Καμπούλ, η οποία θα εκπροσωπεί όλες τις εθνότητες του Αφγανιστάν και πρόσθεσε ότι ένα ολοκληρωτικό καθεστώς δεν πρέπει να αναγνωρισθεί από την διεθνή κοινότητα.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Washington Post ο γιος του Αχμαντ Σαχ Μασούντ απηύθυνε έκκληση στην Δύση για υποστήριξη.

Ποιος ήταν ο Αχμάντ Σαχ Μασούντ

Ο Αχμαντ Σαχ Μασούντ ήταν από τους ηγέτες του κινήματος των ισλαμιστών Μουτζαχεντίν, ενάντια στη σοβιετική εισβολή στη χώρα το 1979. Τη δεκαετία του 1990 και μετά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων ήταν ένα από τους διοικητές της Βόρειας Συμμαχίας που ήταν αντίθετοι στην επικράτηση των Ταλιμπάν.

Ο Μασούντ σκοτώθηκε το 2001 λίγο πριν την εισβολή των ΗΠΑ από τους Ταλιμπάν.

Η Βόρεια Συμμαχία πλέον έχει χάσει αρκετή από τη δύναμη που είχε κάποτε και πολλοί «μαχητές» απορροφήθηκαν από τους Ταλιμπάν.

Μετά την κατάληψη της Καμπούλ από το Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν στέλνουν διαρκώς το μήνυμα της ευρείας συνεργασίας. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν συζητήσεις με τον Καρζάι (πρώην πρόεδρο του Αφγανιστάν μετά την εισβολή των ΗΠΑ), και εκπρόσωπός τους δήλωσε πως επιθυμούν κυβέρνηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις