«Υπάρχουν χώρες στη γειτονιά μας που, σε αντίθεση ακόμη και με το συμφέρον των κοινωνιών τους, προσπαθούν να αναβιώσουν παλιές αυτοκρατορίες και παλιές αντιλήψεις», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ.

«Κυριολεκτικά θαμμένες στην άμμο του παρελθόντος», προσέθεσε χαρακτηριστικά. «Και χρησιμοποιούν πολλά εργαλεία. Στρατιωτικές εισβολές σε άλλες χώρες, ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, ασύμμετρος πόλεμος, πόλεμος δι’ αντιπροσώπων. Και φυσικά, μερικές φορές εργαλειοποιούν τη μετανάστευση, κάτι εντελώς απαράδεκτο», ανέφερε

«Η κοινή μας προσπάθεια είναι ότι αυτά δεν πρέπει ποτέ να πετύχουν», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε πως με τους ομολόγους του, Νίκο Χριστοδουλίδη και Γαΐρ Λαπίντ, εξέτασαν τις εξαιρετικά ανησυχητικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

«Θρησκευτικός φανατισμός, τρομοκρατία, ένα ‘τόξο φονταμενταλισμού’ που εκτείνεται από τη Βόρεια Αφρική στην Ανατολική Μεσόγειο και φτάνει μέχρι την Κεντρική Ασία και το Αφγανιστάν», ανέφερε.

«Οι Ταλιμπάν θεωρούν την Τουρκία σύμμαχο, έκαναν σαφή δήλωση ότι η Τουρκία είναι μια φιλική χώρα. Και η Χαμάς συνεχάρη τους Ταλιμπάν».

«Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων τού σήμερα είναι μαζί με φίλους, χτίζοντας γέφυρες σταθερότητας και ευημερίας για όλους, ανοιχτές σε όλες τις πρόθυμες χώρες στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, στον Κόλπο και ακόμη πιο πέρα», επεσήμανε.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τους ομολόγους του, Νίκο Χριστοδουλίδη και Γαΐρ Λαπίντ, για την «αλληλεγγύη και την έμπρακτη υποστήριξή τους» στις πρόσφατες πυρκαγιές στην Ελλάδα.

Κεντρικό θέμα στην τριμερή σύνοδο ήταν άλλωστε οι τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας των τριών χωρών, ξεκινώντας από την πολιτική προστασία. Στόχος ήταν ακόμη να βρεθούν νέοι τρόποι για να θεσμοθετηθεί η συμμετοχή στρατηγικών εταίρων στο τριμερές σχέδιο.

«Πιστεύουμε ότι και άλλες χώρες θα μοιραστούν τελικά τις ίδιες αρχές μαζί μας και τις ίδιες αξίες μαζί μας», σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Τέλος, η συνάντηση είχε ως στόχο την ενίσχυση της ισχυρής διμερούς σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, ανέφερε ο κ. Δένδιας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό, Ναφτάλι Μπένετ και τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτζογκ.