Αυξάνονται οι συστάσεις για τον εμβολιασμό παιδιών

Η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα «πιέζει» για τον εμβολιασμό των ηλικιών 12 με 17, την ώρα που η αγωνία για το άνοιγμα των σχολείων μεγαλώνει.

Η μεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα ανησυχεί την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα που κάνει λόγο για ένα επόμενο κύμα πανδημίας. Το γεγονός ότι το νέο στέλεχος προσβάλει μαζικά τους νέους, κάνει τους επιστήμονες να επιμένουν στον εμβολιασμό τους.

Είναι γεγονός ότι οι νεότερες ηλικίες και τα παιδιά «περνούν» τον κορωνοϊό με καθόλου ή πιο ήπια συμπτώματα, ωστόσο η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης είναι τέτοια που αυξάνεται ο αριθμός νοσηλειών σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες.

ΗΠΑ: Ο ρυθμός νοσηλείας παιδιών έχει αυξηθεί κατά 500% από τις αρχές Ιουλίου

Σύμφωνα με δεδομένα από τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, περίπου 1.800 παιδιά νοσηλεύτηκαν με COVID-19 στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο ρυθμός νοσηλείας παιδιών με COVID-19 έχει αυξηθεί κατά 500% συγκριτικά με τις αρχές Ιουλίου 2021.

Τα προκαταρκτικά δεδομένα από μια μεγάλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά δείχνουν ότι τα παιδιά που έχουν διαγνωσθεί με COVID-19, κατά τη διάρκεια του πανδημικού κύματος με το στέλεχος δέλτα, μπορεί να διατρέχουν έως και διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας συγκριτικά με τον κίνδυνο που εμφάνιζαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας COVID-19 με επικράτηση διαφορετικών παραλλαγών του SARS-CoV-2.

Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση των παιδιάτρων είναι επίσης ότι κατά τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας πολλές διαγνώσεις COVID-19 ήταν εντελώς ασυμπτωματικές και γίνονταν στο πλαίσιο ελέγχων ρουτίνας για SARS-CoV-2, όπως πριν από χειρουργικές επεμβάσεις.

Η κατάσταση πλέον έχει αλλάξει σημαντικά με τα περισσότερα παιδιά που διαγιγνώσκονται στο νοσοκομείο με COVID-19 να προσέρχονται λόγω των συμπτωμάτων της λοίμωξης και όχι για άσχετη αιτία. Παράλληλα, έχουν αυξηθεί και οι περιπτώσεις παιδιών με πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο στο πλαίσιο της COVID-19.

Αφενός, η αυξημένη λοιμογονικότητα του νέου στελέχους στα παιδιά προκαλεί προβληματισμό ενόψει της έναρξης του νέου σχολικού έτους, ειδικά αν λάβουμε υπόψη και το χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στα παιδιά, και ειδικά για τις ηλικίες κάτω των 12 ετών για τις οποίες δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο έναντι του SARS-CoV-2 προς το παρόν.

Αφετέρου, όπως και με τα εμβόλια, πολλές κλινικές μελέτες με φάρμακα έναντι του SARS-CoV-2, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα, δεν συμπεριέλαβαν παιδιατρικούς πληθυσμούς με αποτελέσματα αυτές οι θεραπείες να μην είναι διαθέσιμες για τα παιδιά με COVID-19, όπως αναφέρουν καθηγητές του ΕΚΠΑ.

Την ίδια ώρα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης με ανάρτησή του έδειξε εικόνα από πνεύμονες ανηλικων ασθενών από κορωνοϊό που δεν είχαν υποκείμενα νοσήματα

«Μία εικόνα χίλιες λέξεις. Αξονικές τομογραφίες νέων κάτω από 18 έτη με Covid-19 (18 ετών, 15 ετών, 14 ετών και 8 ετών). Κανένας ασθενής δεν είχε υποκείμενα νοσήματα ή ανοσοκαταστολή. Οι ασθενείς δεν χρειάστηκαν συμπληρωματικό οξυγόνο, διασωλήνωση ή ΜΕΘ.

Πρόκειται για απλά-κοινά περιστατικά Covid-19. Ωστόσο έχουν πολύ «εντυπωσιακές» βλάβες και είναι άγνωστο τι θα προκαλέσουν αυτές οι βλάβες σε βάθος χρόνου. Για την πλειονότητα του κόσμου το ερώτημα είναι απλό: Θέλουν να υποβάλουν τους πνεύμονές τους σε αυτές τις βλάβες για να δουν αν αντέχουν;

Και αν αντέξουν την πρόκληση (όπως προβλέπεται ότι θα αντέξουν οι περισσότεροι νέοι) θέλουν να δουν πόσα χρόνια ή αντοχές έχασαν στην πορεία; Με το εμβόλιο προστατεύουμε τους πνεύμονές μας από βαρύτατη καταπόνηση».

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς – Ορόσημο για τον εμβολιασμό των παιδιών

Οι ειδικοί επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ότι ο εμβολιασμός των εφήβων άνω των 12 ετών είναι ασφαλής και προτρέπουν τους γονείς να συμβουλευτούν τον γιατρό τους και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθηθεί το τείχος ανοσίας και επιπλέον τα παιδιά θα αποφύγουν τη νόσηση.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, έχει επισημάνει επίσης την ανάγκη για να εμβολιαστούν οι έφηβοι.

«Υπάρχει αύξηση της μεταδοτικότητας 50-70%. Είναι πιο επιθετική και στοχεύει στους νέους. Είναι δύσκολη μετάλλαξη. Στόχος είναι να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στον Σεπτέμβριο.

Αν ανοίξουμε σχολεία – Πανεπιστήμια χωρίς εμβολιασμό θα έχουμε πρόβλημα. Θέλουμε ποσοστό 80% εμβολιασμένων» υπογράμμισε και αναφέρθηκε στην πρόταση των ειδικών.

«Η πρότασή μας είναι να εμβολιαστούν τα παιδιά στα σχολεία. Να υπάρχει μονάδα σε κάθε σχολείο. Οι μελέτες για τα παιδιά 12-17 είναι ασφαλείς».

Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού που σημειώνονται μέχρι στιγμής στα παιδιά (15-17 με μια δόση το 11,1% συν τα ραντεβού 12,6% και οι 12-14 στο 3% συν τα ραντεβού 4%) υπογραμμίζουν τον αγώνα που θα δοθεί για να πειστούν οι γονείς για τον παιδικό εμβολιασμό προτού χτυπήσει το πρώτο κουδούνι του Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk