Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν τείνει χείρα φιλίας στους Ταλιμπάν και δηλώνει έτοιμος να αναλάβει την προστασία του αεροδρομιού της Καμπούλ.

Η Τουρκία ποντάρει σε διπλό ταμπλό και ο Ερντογάν δεν το κρύβει. Ο Τουρκία προσπαθεί να έχει ένα διαμεσολαβητικό ρόλο αφού δεν θα μπορεί να φυλάξει το αεροδρόμιο της Καμπούλ για τις ΗΠΑ που αποχωρούν από εκεί. Τώρα οι Ταλιμπάν ζητούν να αποχωρίσουν και τα τουρκικά στρατεύματα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ξεκάθαρα ότι τα αρμόδια κλιμάκια επικοινωνούν με τους Ταλιμπάν και ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με οποιονδήποτε για να μπορέσει να διεκδικήσει τα συμφέροντα της χώρας του.

Στο πλευρό του Αφγανιστάν

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως οι συνομιλίες για το ζήτημα αυτό με την Άγκυρα συνεχίζονται και ευχαρίστησαν την Τουρκία για τον ρόλο της στην εκκένωση πολιτών από την Καμπούλ.

«Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Αφγανιστάν θα έδινε στη νέα (αφγανική) κυβέρνηση πλεονέκτημα στη διεθνή σκηνή και θα διευκόλυνε το έργο της» υποστήριξε ο κ. Ερντογάν.

Η Τουρκία στέκει στο πλευρό του Αφγανιστάν, συμπλήρωσε, δηλώντας διατεθειμένος να συναντηθεί με ηγέτες των Ταλιμπάν. «Είμαστε ευτυχείς για τις μετριοπαθείς δηλώσεις που έκαναν οι Ταλιμπάν» είπε ο τούρκος πρόεδρος.