Η φωτιά που ξέσπασε στα Βίλια πριν από τέσσερις μέρες – στις 16 Αυγούστου – καίει ακόμα με το πύρινο μέτωπο να κινείται προς το Καντήλι Μεγάρων και το Πεδίο Βολής.

Εκεί έχουν στρέψει την προσοχή τους οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτες αγροτικές κατοικίες.

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις έχουν παραταχθεί μπροστά στην πυρκαγιά σε σημεία που υπάρχει πρόσβαση για τα οχήματα και τα πεζοπόρα τμήματα, ενώ τα εναέρια μέσα έκαναν συνεχώς ρίψεις νερού για να περιορίσουν την ένταση της.

Οι επικεφαλής των δυνάμεων αισιοδοξούν ότι θα καταφέρουν να ελέγξουν την πυρκαγιά, καθώς οι βόρειοι- βορειοανατολικοί άνεμοι 2-3 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή, την κατευθύνουν σε βραχώδη και χωρίς βλάστηση έκταση, όπου είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί.

Η εξέλιξη της πυρκαγιάς

Ο κίνδυνος απομακρύνεται συνεχώς για τους οικισμούς που κινδύνεψαν τη νύχτα και μέχρι το μεσημέρι από τη μεγάλη πυρκαγιά στα Βίλια, η οποία σύμφωνα με την Πυροσβεστική παρουσιάζει καλύτερη εικόνα.

Σε όλη την υπόλοιπη περιοχή που αναπτύχθηκε η πυρκαγιά, υπάρχουν ενεργές καύσεις, σε κομμάτια που υπάρχει μόνο δάσος, μακριά από κατοικημένη περιοχή, και αντιμετωπίζονται από επίγειες και εναέριες δυνάμεις πριν πάρουν μεγάλες διαστάσεις.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στα Βίλια στις 16 του μήνα με τη βοήθεια του ανέμου κινήθηκε νότια και δυτικά απειλώντας τους οικισμούς Κρύο Πηγάδι και Αγιο Γεώργιο.

Διαβάστε επίσης: Χρυσοχοΐδης: Οριοθετήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της η φωτιά στα Βίλια – Οι συνθήκες είναι αντίξοες

Την 3η μέρα ένα μεγάλο πύρινο μέτωπο αναπτύχθηκες στις παρυφές των Βιλίων μέχρι το Παλαιοχώρι και τον Αγίου Σωτήρα ενώ σήμερα , από το μεσημέρι η φωτιά κινείται νότια προς την περιοχή των Μεγάρων.

Οι ριπές του ανέμου συνεχώς μετακινούν τις φλόγες σε διάφορα σημεία.

Ενδεικτική της έντασης της πυρκαγιάς τα όσα εκτυλίχθηκαν στα Βίλια το απόγευμα της Τετάρτης, όταν το μικροκλίμα δημιούργησε στρόβιλο που παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμα του.

Εκτιμήσεις Αστεροσκοπείου

Η φωτιά ανέπτυξε ξαφνικά μεγάλη δύναμη που κατέστρεψε τα πάντα.

Συγκεκριμένα το Αστεροσκοπείο κάνει λόγο για ακραία συμπεριφορά με βασική αιτία αυτού τη μεταβολή των ατμοσφαιρικών συνθηκών και την πλούσια ξηρή καύσιμη ύλη που υπήρχε.

Ολόκληρο κομμάτι από κορμό δέντρου σηκώθηκε όπως βλέπετε στον αέρα και εκσφενδονίστηκε δεκάδες μέτρα μακριά , δίπλα στους πυροσβέστες που επιχειρούσαν

Άνδρες της ΟΠΚΕ χρειάστηκε να απεγκλωβίσουν ηλικιωμένη γυναίκα από το σπίτι της που είχε περικυκλωθεί από τις φλόγες.

Πυροσβέστης που επιχειρούσε στο μέτωπο δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες

Η επόμενη μέρα στην ευρύτερη περιοχή είναι αποκαρδιωτική.

Οι πύρινες γλώσσες έχουν κάνει στάχτη μέχρι στιγμής πάνω από 80.000 στρέμματα και ένα πυκνό σύννεφο καπνού πνίγει για ακόμα μια μέρα την Αττική.

Το ηχητικό ντοκουμέντο

Πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε η αποκάλυψη του MEGA και του Βασίλη Λαμπρόπουλου για τις κρίσιμες στιγμές που βίωσαν οι πιλότοι από το συντονιστικό ελικόπτερο της Πυροσβεστικής όταν παραλίγο να συγκρουστούν με το ρωσικό Ιλιούσιν με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει απαντήσεις από την κυβέρνηση.

«Λυπάμαι που το λέω αλλά μόλις προσγειωνόμαστε θα καταθέσω αναφορά επικίνδυνης κατάστασης. Το Ιλιούσιν χωρίς να ενημερώσει κανέναν διασταύρωσε περίπου στα 200 πόδια από εμάς» ανέφερε ο αξιωματικός του συντονιστικού ελικοπτέρου της Πυροσβεστικής.

«Αν ισχύουν οι πληροφορίες αποδεικνύεται ότι ο συντονισμός στην αντιμετώπιση των καταστροφών, βρίσκεται σε μηδενικό επίπεδο, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες των πολιτών, των εθελοντών και των στελεχών των Δήμων, όπως και ο τρόπος λειτουργίας και συντονισμού του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη» υποστήριξε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης.

Πυροσβεστικές δυνάμεις, κάτοικοι και εθελοντές συνεχίζουν να δίνουν τον δικό τους τιτάνιο αγώνας με τις φλόγες, ευελπιστώντας πως τις επόμενες ώρες, το πύρινο μέτωπο θα έχει τεθεί υπό έλεγχο.