Σαρηγιάννης – Εφιαλτική πρόβλεψη για διασωληνωμένους και κρούσματα τον Οκτώβριο

Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης σημειώνει ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας αναμένεται να πιεστεί σε μεγάλο βαθμό τον Οκτώβριο.

Για την πορεία του κορωνοϊού μίλησε ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ενώ εφιαλτική είναι η πρόβλεψη που έκανε σχετικά με τους διασωληνωμένους και τα κρούσματα για τον Οκτώβριο.

«Από τον Οκτώβριο θα δούμε πίεση στο σύστημα Υγείας», εκτίμησε για την πορεία της πανδημίας, ο καθηγητής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στον Αλφόνσο Βιτάλη. Τόνισε ότι τότε αναμένεται ο αριθμός των εισαγωγών σε νοσοκομεία να φτάσει τους 3.600 με 3.700, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ θα ανέρχεται στους 680.

Για το τείχος ανοσίας

Όπως είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου το ποσοστό του γενικού πληθυσμού που θα είναι πλήρως εμβολιασμένο, θα μπορούσε να ανέλθει στο 63% με 65%. «Υπάρχει και η φυσική ανοσία από ανθρώπους που έχουν νοσήσει και αναρρώσει της τάξης του 12 με 15%. Συνδυαστικά μπορούμε να φτάσουμε στο 78%, από τον Οκτώβριο και θα μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα την κατάσταση», σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

Τι φταίει για την κατάσταση στην Κρήτη

Για την κατάσταση στην Κρήτη όπου είναι σε ισχύ ειδικά περιοριστικά μέτρα σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο εξαιτίας του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου με βάση δείκτη θετικότητας, κρούσματα και νοσηλείες, ο καθηγητής είπε ότι είναι δύσκολη η κατάσταση καθώς το νησί «βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στη ζώνη ανησυχίας».

Απέδωσε την επιδημιολογική επιβάρυνση της Κρήτης στη μετάλλαξη Δέλτα η οποία εξαπλώθηκε στο νησί πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με άλλες περιοχές, στη χαλάρωση των μέτρων προστασίας και στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, σε συνδυασμό με τις αυξημένες τουριστικές ροές».

«Χαλαρώσαμε τα πολύ αυστηρά μέτρα, αλλά έπρεπε να δείξουμε περισσότερη σύνεση. Θέλει λίγη κοινή λογική να καταλάβεις πως όταν είσαι στο καλντερίμι σε ένα νησί με πολύ κόσμο πρέπει να φοράς μάσκα», είπε χαρακτηριστικά.

Για την πορεία της πανδημίας στην Αττική

Για την Αττική, ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι βρίσκεται σε πτωτική πορεία, έστω και με χαμηλό ρυθμό, το επιδημιολογικό φορτίο, καθώς πολλοί κάτοικοι δεν έχουν γυρίσει ακόμη από τις διακοπές. Ανέφερε, δε, πως έπαιξε ρόλο και η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τις πυρκαγιές, με αποτέλεσμα «να μη βγαίνουμε έξω από το σπίτι για ένα χρονικό διάστημα». «Αυτό φυσικά θα ανατραπεί το επόμενο διάστημα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία