Καθόλου εύκολη δεν φαίνεται να είναι η καθημερινότητα για τους ανεμβολίαστους από Σεπτέμβρη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εστίαση και κλειστούς χώρους ούτε ακόμα και με rapid test.

Τίποτα φυσικά δεν είναι ακόμα σίγουρο, αλλά η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προχωρήσει σε οριζόντιο lockdown, και τα όποια περιοριστικά μέτρα θα αφορούν τους ανεμβολίαστους.

Ήδη αυτήν τη στιγμή όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως δεν μπορούν να μπουν σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης χωρίς rapid test, το οποίο ούτως ή άλλως στοιχίζει σε χρόνο και χρήμα.

Αντίθετα, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να εισέρχονται απρόσκοπτα, παρουσιάζοντας στην είσοδο το ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους. «Δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους» είχε πει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται προς τα τέλη Αυγούστου όταν και εκπνέουν οι υφιστάμενοι κανόνες, αλλά το μήνυμα της κυβέρνησης είναι αυστηρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει και δεν έχουν ακόμα διαψευστεί από αρμόδιους υπουργούς εξετάζεται το σενάριο οι ανεμβολίαστοι να μην μπορούν να μπουν σε χώρους εστίασης και διασκέδασης ακόμα και με αρνητικό rapid test.

Οι «απαγορευμένοι» χώροι

Καφετέριες και εστιατόρια

Όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι φαίνεται ότι δεν θα έχουν δυνατότητα εισόδου στους κλειστούς και θερμαινόμενους χώρους εστιατορίων και καφετεριών οι οποίοι θα παραμείνουν αμιγείς. Εξάλλου όσο ο καιρός θα χαλάει από Σεπτέμβριο οι συγκεκριμένες δραστηριότητες θα μεταφέρονται σε εσωτερικούς χώρους, κάτι που θα αποτελέσει πρόβλημα για όσους δεν θα έχουν εμβολιασθεί.

Μπαρ και κέντρα διασκέδασης

Αντίστοιχες απαγορεύσεις θα υπάρχουν και τη νύχτα αφού τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης θα απευθύνονται μόνο σε εμβολιασμένους ή σε όσους έχουν νοσήσει.

Θέατρα

Περιορισμός φαίνεται ότι θα υπάρχει και στα κλειστά θέατρα αφού η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν εμβολιασθεί ή έχουν νοσήσει οπότε και θα πρέπει να περιμένουν 6 μήνες για να κάνουν μία δόση του εμβολίου.

Κινηματογράφοι

Ανάλογα μέτρα αναμένεται ότι θα ισχύουν και για τους κινηματογράφους.

Γήπεδα

Η είσοδος στα γήπεδα γίνεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή εργαστηριακό τεστ (PCR ή rapid test).

Μήνυμα για εμβολιασμό ή σχέδιο προς εφαρμογή

Ακόμα έχουν ακουστεί σενάρια για να μην επιτρέπεται η είσοδος σε ανεμβολίαστους σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα λιανικής, κάτι ωστόσο που μοιάζει ανεφάρμοστο, καθώς από τη μία πρόκειται για την προμήθεια αγαθών πρώτης ανάγκης, και δεύτερον θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί κάτι τέτοιο.

Αν και τίποτα δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, το σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση θέλει να στείλει αυστηρό μήνυμα στους ανεμβολίαστους προκειμένου να αυξήσει τα ποσοστά εμβολιασμού, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα επελαύνει και η κινητικότητα του Αυγούστου αναμένεται να οδηγήσει σε έκρηξη κρουσμάτων

Το αν οι πληροφορίες θα επιβεβαιωθούν μένει να φανεί στα τέλη του μήνα. Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα περιορισμού για τους ανεμβολίαστους προκαλούν αντιδράσεις στους επαγγελματίες αλλά και προβληματισμό για την αποτελεσματική εφαρμογή τους.

Και αν οι  περαιτέρω περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους σε χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας είναι κάτι που ακόμα συζητιέται, το μπλόκο στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους έχει αρχίσει να έχει εφαρμογή.

Με νέα ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, όλοι οι ανεμβολίαστοι δημόσιοι υπάλληλοι και όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου ή ειδικότητας θα υποχρεούνται να υποβάλλονται με δική τους οικονομική επιβάρυνση σε τουλάχιστον ένα rapid test (ή pcr τεστ – μοριακό) ανά εβδομάδα προκειμένου να προσέλθουν στον φυσικό χώρο δουλειάς τους.