Δεν χρειαζόταν να ζήσουμε αυτές τις σκοτεινές μέρες του εφετινού Αυγούστου για να (ξανα)σκεφτούμε τι πάει στραβά σε αυτή τη χώρα.

Τι δεν διδαχθήκαμε από τις φωτιές του 2007 στην Πάρνηθα και στην Ηλεία που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 84 άνθρωποι και να καούν 1.500 σπίτια, τι δεν μάθαμε από την τραγωδία στο Μάτι το 2018, η οποία προκάλεσε τον φρικτό θάνατο 103 συνανθρώπων μας, αποτελώντας μέχρι και σήμερα τη δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά του 21ου αιώνα παγκοσμίως.

Τι δεν κάναμε, εν τέλει, για να μην ξαναζήσουμε αυτόν τον εφιάλτη που όλοι λόγω της κλιματικής αλλαγής βλέπαμε να έρχεται.

Να όμως που ζήσαμε μια νέα εθνική τραγωδία, ευτυχώς χωρίς να θρηνούμε μια νέα εκατόμβη, που έρχεται να αλλάξει με το πέρασμά της τα πάντα.

Μπροστά στην πρωτοφανή οικολογική καταστροφή, τα καμένα σπίτια και τις χαμένες περιουσίες, την ανεργία και την εθνική απογοήτευση που προκάλεσαν οι πυρκαγιές, ίσως από ανάγκη, ίσως αυθόρμητα προέκυψε ένας διαφορετικός πολιτικός λόγος σχεδόν από όλες τις πολιτικές δυνάμεις που είχαν ή έχουν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας. Η αλαζονεία της εξουσίας χάθηκε, οι κραυγές της αντιπολίτευσης έσβησαν και ο λόγος των πολιτικών αρχηγών και αντιπάλων ήταν μετρημένος.

Το είδαμε στο μήνυμα-έκκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για εθνική συνεννόηση σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας, το οποίο φάνηκε να βρήκε ανταπόκριση στην αξιωματική αντιπολίτευση, όπως έδειξε ο ήπιος λόγος και οι προτάσεις ανασυγκρότησης του Αλέξη Τσίπρα.

Οσο κι αν αυτή η εξέλιξη δεν αρέσει σε κάποιους Συριζαίους των κομματικών σωλήνων, όπως δεν βολεύει κάποιες «συνιστώσες» της Δεξιάς, η εθνική συνεννόηση για τα εθνικά θέματα είναι ζωτική ανάγκη για τη χώρα. Είναι το οξυγόνο που μας λείπει για να προχωρήσουμε.

Σε όσους θέλουν να ξεχνούν, δεν είναι μόνο οι δασικές πυρκαγιές και τα καμένα χωριά στην Εύβοια και στην Ηλεία που αφήνουν πίσω τους, είναι η πανδημία που επανέρχεται απειλητική, είναι οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο και στο Αιγαίο.

Ολα αυτά απαιτούν εθνική συνεννόηση και ομοψυχία για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, χωρίς άλλες απώλειες…