Λίγο πριν ο ΕΝΦΙΑ του 2021 «χτυπήσει» την πόρτα 7,3 ιδιοκτητών ακινήτων, η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να στείλει το  λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που δεν πλήρωσαν τα προηγούμενα έτη χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες εντοπίστηκαν να μην έχουν υποβάλει δηλώσεις Ε9, παρότι είχαν υποχρέωση, για να γλιτώσουν από την πληρωμή του φόρου ακινήτων.

Με απόφασή του ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής καθορίζει τη διαδικασία καταλογισμού του φόρου, με πρόστιμα και προσαυξήσεις που επιβάλλονται σε όσα χρόνια δεν έχουν παραγραφεί.  Οι εφορίες θα προχωρήσουν σε κατ’ εκτίμηση υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ που δεν έχει καταβληθεί και τα αντίστοιχα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια πληρωμής θα αναρτηθούν πολύ σύντομα στους λογαριασμούς που διαθέτουν στο TAXISnet οι επιχειρήσεις.

Η απόφαση προβλέπει την έκδοση πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) στα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, τα οποία κατά την 1η Ιανουαρίου του έτους για το οποίο εκδίδεται η πράξη αυτή δεν είχαν προβεί σε διακοπή εργασιών και δεν έχει εκδοθεί πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το έτος αυτό.

Τα στοιχεία των ακινήτων για την πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου λαμβάνονται από τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο Ακινήτων.

Στις περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν ουσιώδεις ελλείψεις στα περιγραφικά στοιχεία ακινήτων, με αποτέλεσμα αυτά να θεωρούνται ως μη δηλωθέντα, επί της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου υπάρχει ειδική επισήμανση γι’ αυτά.

Δεν εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου όταν το προκύπτον ποσό φόρου είναι μέχρι ένα  ευρώ.

Επίσης, η εκδοθείσα πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου αναρτάται στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο Ακινήτων και κοινοποιείται στους υπόχρεους. Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ενημέρωση του φορολογούμενου για την έκδοση της πράξης, αυτή επιδίδεται από τον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ.

Εάν, μετά την έκδοση της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου, το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα υποβάλει δήλωση στοιχείων ακινήτων, η πράξη εκτιμώμενου παύει να ισχύει αυτοδικαίως και εκδίδεται άμεσα δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. – πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου και ο τυχόν επιπλέον βεβαιωθείς φόρος διαγράφεται ο δε τυχόν επιπλέον καταβληθείς φόρος επιστρέφεται.

Η δήλωση μπορεί να υποβληθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους στο οποίο συμπληρώνεται ο χρόνος παραγραφής σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 36 του ν. 4174/2013 και επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του νόμου αυτού περί εκπρόθεσμης δήλωσης, αναφέρει η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ.

Πηγή: ΟΤ