Ο καταστροφικός και φονικός σεισμός που χτύπησε την Αϊτή έχει προκαλέσει παγκόσμιο σοκ, ενώ ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας τόνισε ότι μπορεί να έχουμε μεγάλο μετασεισμό, τον οποίο οι επιστήμονες αναμένουν. Επίσης, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξέφρασε τον φόβο πως οι νεκροί του νέου καταστροφικού σεισμού ενδεχομένως να ξεπεράσουν τους 10.000.

«Περιμένουμε έναν μετασεισμό της τάξεως των 6,7 Ρίχτερ και βέβαια εκείνο το οποίο φοβάμαι είναι ότι πιθανότατα να ενεργοποιηθεί το ανατολικό τμήμα του ρήγματος, το οποίο είναι κοντά σε οικιστικές περιοχές», σημείωσε. Όπως τόνισε, εφόσον συμβεί αυτό τα πράγματα αρχίζουν και δυσκολεύουν.

Παράλληλα, επισημαίνοντας πως ο αριθμός των νεκρών που αναφέρονται ώρα με την ώρα, αυξάνεται, ανέφερε πως η ροή πληροφοριών από την Αϊτή είναι πάρα πολύ δύσκολη.

Οι δηλώσεις Λέκκα για την Αϊτή

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε ότι ο νέος αυτός σεισμός ουσιαστικά προήλθε από το ίδιο ρήγμα από το οποίο προήλθε και ο σεισμός του 2010 μόνο που εν προκειμένω το επίκεντρο ήταν λίγο πιο μακριά, περίπου 50 χιλιόμετρα, και ως εκ τούτου δεν έχουμε τον ίδιο αριθμό νεκρών και επιπτώσεων.