Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν δύο ένοπλους άνδρες σήμερα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες Αφγανοί προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με έναν αξιωματικό του Πενταγώνου.

«Εν μέσω χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονταν εκεί ειρηνικά, δύο άτομα κράδαιναν τα όπλα τους με απειλητικό τρόπο», περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτός ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

«Τους σκότωσαν και τους δύο», όπως είπε.

Σκηνές χάους εκτυλίσσονται τις τελευταίες μέρες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, καθώς πλήθος Αφγανών τρέπεται σε φυγή και ενώ η πλειοψηφία των δυτικών διπλωματών έχει εγκαταλείψει ήδη την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

 Σύμφωνα με την Wall Street Journal, τρία άτομα σκοτώθηκαν από πυρά στον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου της Καμπούλ. Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες που υποστηρίζουν ότι είδαν αιματοβαμμένα σώματα να κείτονται στο έδαφος.

Το ρεπορτάζ δεν προσδιορίζει από πού προήλθαν οι πυροβολισμοί, με τους αξιωματούχους της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ να μην προβαίνουν σε κάποιο σχόλιο.

Την ίδια στιγμή, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανεβάζει τον τραγικό απολογισμό σε πέντε θανάτους ανθρώπων – μεταξύ των οποίων και ένα μικρό κορίτσι – οι οποίοι ποδοπατήθηκαν, ενώ πολλοί άλλοι έχουν τραυματιστεί.

Χιλιάδες Αφγανοί εγκλωβίζονται

Χιλιάδες Αφγανοί, που φοβούνται για τη ζωή τους μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, παραμένουν συγκεντρωμένοι στο αεροδρόμιο, με την ελπίδα να μπουν σε πτήση που θα τους απομακρύνει από τη χώρα.

Η προσπάθεια, ωστόσο, να βρουν διέξοδο ίσως αποβεί άκαρπη, καθώς – όπως έγινε γνωστό – ακυρώνονται οι εμπορικές πτήσεις από την Καμπούλ.

«Δεν θα πραγματοποιηθούν εμπορικές πτήσεις από το αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι, για να αποφευχθούν λεηλασίες. Μην σπεύδετε στο αεροδρόμιο», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αρχές του αεροδρομίου, σε μήνυμα που έστειλαν στους δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το Aljazeera.

Οι ΗΠΑ ελέγχουν το αεροδρόμιο

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το BBC, τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν αναλάβει τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ, για να απομακρύνουν, ωστόσο, μόνον Αμερικανούς διπλωμάτες και υπηκόους, καθώς και συμμαχικό προσωπικό, προκαλώντας την έκδηλη οργή των Αφγανών πολιτών.

«Αυτό είναι το αεροδρόμιό μας, αλλά βλέπουμε τους διπλωμάτες να εκκενώνουν την περιοχή, ενώ παραμένουμε σε πλήρη αβεβαιότητα», δήλωσε ο Ραχσάντα Τζιλάλι, ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που προσπαθούσε να φτάσει στο Πακιστάν.

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Αφγανιστάν (ACAA) επιβεβαιώνει ότι ο εναέριος χώρος της Καμπούλ βρίσκεται υπό τον έλεγχο του στρατού και συμβουλεύει τα αεροσκάφη να αλλάξουν πορεία. Τονίζει, δε, πως για οποιαδήποτε διέλευση μέσω του εναέριου χώρου της Καμπούλ, δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της πτήσης.

«Να διευκολυνθεί η ασφαλής αποχώρηση των ξένων υπηκόων και των Αφγανών που το επιθυμούν»

Στο μεταξύ, η διεθνής κοινότητα καλεί για τον σεβασμό και τη διευκόλυνση της ασφαλούς και ομαλής αποχώρησης ξένων υπηκόων και Αφγανών που επιθυμούν να φύγουν από το Αφγανιστάν, αναφέρει κοινή δήλωση της διεθνούς κοινότητας, την οποία δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Ειδικότερα επισημαίνει:

«Δεδομένης της επιδεινούμενης κατάστασης της ασφάλειας, υποστηρίζουμε, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε και καλούμε όλα τα μέρη να σεβαστούν και να διευκολύνουν την ασφαλή και ομαλή αποχώρηση ξένων υπηκόων και Αφγανών που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα.  Όσοι βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας και αρχής σε ολόκληρο το Αφγανιστάν φέρουν ευθύνη – και οφείλουν να λογοδοτήσουν – για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας και για την άμεση αποκατάσταση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης.

Πρέπει να επιτραπεί σε Αφγανούς και ξένους πολίτες που επιθυμούν, να φύγουν. Οι δρόμοι, τα αεροδρόμια και τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά και να διατηρηθεί η ηρεμία.

Ο αφγανικός λαός αξίζει να ζει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Εμείς, στη διεθνή κοινότητα, είμαστε έτοιμοι να τους βοηθήσουμε».