Ανησυχία προκαλούν οι αριθμοί της πανδημίας αλλά και ο ρυθμός του εμβολιασμού, ο οποίος φαίνεται να χωλαίνει στην ηλικιακή ομάδα 18 – 40, με πολλούς να παρουσιάζονται απρόθυμοι να εμβολιαστούν.

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ νοσοκομείου Παπανικολάου, σημείωσε πως τα στοιχεία της πανδημίας προκαλούν ανησυχία. «Τα σημάδια είναι ανησυχητικά, η πανδημία δείχνει τα δόντια της και, παρά το γεγονός ότι δεν ευνοούν τον ιό ούτε οι ανοιχτοί χώροι ούτε ο καιρός, βλέπουμε έξαρση κρουσμάτων και μια μεγάλη διασπορά μιας επικίνδυνης μετάλλαξης».

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται, με τους εισαχθέντες να είναι νέοι στην πλειοψηφία τους άνθρωποι που επιστρέφουν από διακοπές.

Οι περισσότεροι είναι εμβολιασμένοι, εξ’ ου και έχουν ήπια συμπτώματα και αποφεύγουν τη ΜΕΘ, ωστόσο όσο περισσότεροι επιστρέφουν θετικοί από τις διακοπές τους και έχουν μεγάλη κινητικότητα, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος νόσησης ανθρώπων που θα ασθενήσουν βαρύτερα. «Αν επιστέψουν όλοι και υπάρξει η διασπορά αυτής της μετάλλαξης (σ.σ. Δέλτα) σε ηλικίες πάνω από 60 χρονών και χωρίς τείχος ανόσιας, θα έχουμε τραγικές συνέπειες, πολύ μεγαλύτερες από το 2ο και 3ο κύμα».

«Δεν έχουμε την κουλτούρα της πρόληψης»

Ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι «μπορούμε να το προλάβουμε», ωστόσο θα πρέπει άμεσα να «επικαιροποιήσουμε τα ατομικά μέτρα προστασίας». «Το αφήνουμε για μετέπειτα, δεν έχουμε την κουλτούρα της πρόληψης».

Σχετικά με τον εμβολιασμό, ο διευθυντής ΜΕΘ του Παπανικολάου επισήμανε πως αρκετοί ανεμβολίαστοι «δεν είναι αρνητές, αλλά το αναβάλλουν γιατί έχουν τις επιφυλάξεις τους».

«Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική» τονίζει, καθώς ο ιός μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία, πολύ μεγαλύτερες από αυτές που γνωρίζουμε έως τώρα.

«Υπάρχουν μακροχρόνιες βλάβες, όπως διαταραχές μνήμης, αυπνία, προβλήματα με το αναπνευστικό. Τις μακροχρόνιες συνέπειες δεν τις ξέρει κανένας, δεν είναι να παίζει κανείς με μια πανδημία που έχει σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους».

Μεγάλος ο φόβος για τη διασπορά – Εφιαλτικές προβλέψεις

Καθώς το καλοκαίρι τελειώνει και πλησιάζουμε στον Σεπτέμβρη, «ο μεγάλος φόβος είναι να μη μετατραπεί η ιστορία της διασποράς σε έξαρση των θανάτων και των διασωληνώσεων».

«Ο Σεπτέμβρης είναι κοντά. Μπορεί να φτάσουμε σε πάρα πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης. Μπορεί να φτάσουν τις 5.000 και 10.000 και να δείτε νούμερα διασωληνωμένων και θανάτων που δεν τα έχουμε δει μέχρι τώρα» κατέληξε.