«Η έξαρση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας την περίοδο του εγκλεισμού και της «συμπίεσης» λόγω της πανδημίας αποτυπώνεται και στη σημαντική αύξηση των δολοφονιών γυναικών από τον σύζυγό τους ή τον ερωτικό σύντροφό τους που έφθασαν τις επτά μέχρι τις αρχές Αυγούστου, δηλαδή αύξηση 100% σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ΕΛ.ΑΣ., στο 48% των επιθέσεων μέσα στις οικογένειες προκαλούνται σωματικές βλάβες, στο 44% εκτοξεύονται απειλές και δυστυχώς σε ένα μικρό ενδεικτικό ποσοστό ακολουθούν οι αποτρόπαιες δολοφονίες. Οι πολυσυζητημένοι φόνοι γυναικών στα Γλυκά Νερά, στη Φολέγανδρο, στη Μακρινίτσα, στη Λάρισα, στη Δάφνη με επίκληση… εκρήξεις οργής του θύματος, εκδίκηση ή γιατί «χάλασε η φάση» είναι μία μικρή εγκληματική αποτύπωση χιλιάδων περιστατικών κακοποιήσεων και άσκησης ψυχολογικής βίας εναντίον γυναικών που αυξήθηκαν και οξύνθηκαν λόγω της καραντίνας. Με χιλιάδες «νευρικούς», εύθικτους, «ζηλιάρηδες» άνδρες να εκτονώνονται με χασαπομάχαιρα, με πιστόλια, με άγριους ξυλοδαρμούς, με στραγγαλισμούς.

Με πολλές από αυτές τις εγκληματικές ενέργειες να έχουν προσχεδιασθεί είτε με αφαιρέσεις καμερών που θα κατέγραφαν τη δολοφονία και τη σκηνοθεσία υποτιθέμενης ληστείας από τον δολοφόνο της 20χρονης Καρολάιν, είτε με μεθοδική αναζήτηση του μαχαιριού από ψητοπωλείο από τον 40χρονο που κατέσφαξε τη σύζυγό του στη Δάφνη. Με τον 54χρονο δολοφόνο στη Λάρισα να ηχογραφεί τη στιχομυθία του με την 43χρονη σύζυγό του – ακούγεται να τη ρωτά πριν πυροβολήσει αν είχε ερωτικές σχέσεις με άλλον ιδιώτη – και στη συνέχεια να την πυροβολεί! Οπως εξάλλου και με την προσπάθεια συγκάλυψης της εγκληματικής πράξης, όπως συνέβη με τη σκηνοθεσία ληστείας από τον 33χρονο πιλότο Μπάμπη Αναγνωστόπουλο ή τη δολοφονία της 26χρονης Γαρουφαλλιάς από τον 30χρονο σύντροφό της γιατί σχολίαζε τις επιλογές του».

Σε αυτή την επισήμανση προχώρησε, μιλώντας προς «Το Βήμα της Κυριακής», υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολείται με τις τελευταίες αλλεπάλληλες εγκληματικές ενέργειες των τελευταίων εβδομάδων σε βάρος γυναικών από τους συζύγους τους.

Η ενδοοικογενειακή βία

Τα στοιχεία για όσα υποκρύπτονται και οδηγούν τις συγκεκριμένες εγκληματικές ενέργειες είναι εντυπωσιακά.

Το 2020 κατεγράφησαν επισήμως 5.851 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, που θεωρείται ωστόσο ότι στην πραγματικότητα είναι πολλαπλάσια. Κι αυτό γιατί όπως αναδείχθηκε και στην περίπτωση της δολοφονίας της 40χρονης στη Δάφνη, λόγω αποδυνάμωσης των αστυνομικών υπηρεσιών ή λόγω αδιαφορίας των αστυνομικών υπάρχουν πολλές ειδοποιήσεις για κακοποιήσεις γυναικών που δεν καταγράφονται από την ΕΛ.ΑΣ. Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό ότι από αυτές τις καταγεγραμμένες υποθέσεις το 38% αφορά συζύγους, το 12% τέκνα (βιαιότητα από γονείς), το 11% τέως συζύγους, το 5% τέως συντρόφους και το 9% μόνιμους συντρόφους.

Οσον αφορά τις ηλικίες των ανδρών δραστών, από τους 4.450 συλληφθέντες εντός του 2020, οι 1.409 (ποσοστό 32%) ήταν ηλικίας 35 έως 45 ετών και οι 1.481 (ποσοστό 33%) ηλικίας από 45 έως 60 ετών. Αμέσως επόμενη ηλικιακή ομάδα ανδρών που ασκούν βία στο σπίτι είναι οι ηλικίας 60-75 ετών με 399 συλληφθέντες (9% του συνόλου) και ακολουθούν οι 25-30 ετών με 317 δράστες. Είναι ακόμη ενδεικτικό ότι εντός μιας εξαετίας εξυπηρετήθηκαν στα 41 Συμβουλευτικά Κέντρα ανά την επικράτεια αυτοπροσώπως αλλά και μέσω τρίτων προσώπων 25.079 γυναίκες, ενώ τα 22.183 περιστατικά αφορούσαν καταγγελλόμενα περιστατικά βίας σε βάρος τους.

Το έγκλημα των Γλυκών Νερών

Ισως η πλέον χαρακτηριστική υπόθεση των τελευταίων μηνών που συγκλόνισε την κοινή γνώμη ήταν το έγκλημα των Γλυκών Νερών, με τον 33χρονο δράστη της δολοφονίας της συζύγου του να κατορθώνει επί έναν μήνα να παραπλανά τους αστυνομικούς με το σενάριο της επιδρομής «αδίστακτων ληστών». Τρομακτικό ήταν και το έγκλημα στη Λάρισα, με τον 54χρονο να μαγνητοφωνεί τη δολοφονία της συζύγου με το κινητό τηλέφωνο του.

Κάθε χρόνο δολοφονούνται 2.600 γυναίκες στις χώρες της ΕΕ

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., κάθε πενταετία σημειώνονται περίπου 50-60 γυναικοκτονίες ως αποτέλεσμα της ενδοοικογενειακής βίας, που αποτελεί ποσοστό περίπου 35-45% του συνόλου των δολοφονιών με θύματα γυναίκες. Κάθε χρόνο περίπου 2.600 γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ενωση χάνουν τη ζωή τους από ενδοοικογενειακή βία, ενώ το 50% των δολοφονιών γυναικών διαπράττεται από τους συζύγους τους.

Τα εγκλήματα δεν έχουν τέλος…

Τα εγκλήματα με θύματα γυναίκες και δράστες τους συντρόφους τους δεν έχουν τέλος.
Στις 24 Ιουνίου 1987 ο Παναγιώτης Φραντζής σκότωσε τη σύζυγό του Ζωή και στη συνέχεια μετέφερε το πτώμα της στην μπανιέρα, το τεμάχισε, το τοποθέτησε σε 16 σακούλες και το μετέφερε σε διαφορετικούς κάδους.

Τον Ιούλιο του 1993 μία 28χρονη χορογράφος δολοφονήθηκε από τον 42χρονο πρώην σύντροφό της με λοστό. Στη συνέχεια ο δράστης περιέλουσε το άψυχο σώμα με βενζίνη και το έκαψε.
Τον Δεκέμβριο του 1996 μία άτυχη γυναίκα πυροβολήθηκε από τον 25χρονο εν διαστάσει σύζυγό της με καραμπίνα σε θάλαμο του νοσοκομείου «Σωτηρία». Η ίδια νοσηλευόταν εκεί επειδή την είχε τραυματίσει ο δράστης με μαχαίρι μία ημέρα πριν. Ο δράστης δολοφονεί και τη μητέρα της πρώην συζύγου της που βρισκόταν στο πλευρό της κόρης της.

Τον Αύγουστο του 1998 μία 27χρονη δολοφονείται από τον σύζυγό της στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, μπροστά στα μάτια της τρίχρονης κόρης τους. Το πτώμα της δεν βρέθηκε ποτέ.
Τον Απρίλιο του 2005 μία 20χρονη δολοφονείται από τον 23χρονο σύντροφό της στη Βέροια. Ο δράστης στραγγάλισε τη νεαρή γυναίκα, εξαφάνισε το πτώμα και στη συνέχεια έκανε έκκληση σε εκπομπές για να εντοπισθεί. Την ίδια χρονιά, μία 52χρονη δολοφονείται από τον 24χρονο άνδρα της, του οποίου είχε αρνηθεί πρόταση για σεξουαλική συνεύρεση στην Πάτμο. Ο δολοφόνος τη βίασε, τη χτύπησε και τη μαχαίρωσε 14 φορές.

Μια 22χρονη την ίδια χρονιά ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από στρατιώτη Πεζικού σε τουαλέτα κεντρικής καφετέριας στην Κόρινθο, επειδή «δεν ανταποκρίθηκε στο φλερτ» του. Τον Αύγουστο του 2008 μια 25χρονη δολοφονείται από τον 31χρονο σύζυγό της στη Σαντορίνη. Την αποκεφάλισε με κουζινομάχαιρο και περιφερόταν στους δρόμους με το κομμένο κεφάλι της. Την ίδια χρονιά μία 35χρονη δολοφονήθηκε από τον 37χρονο σύζυγό της στη Φιλοθέη.