Από το μεσημέρι της Πέμπτης και υπό άκρα μυστικότητα βρίσκονται στο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης οι δύο πίνακες που είχαν κλαπεί τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου 2012 από τις αίθουσες της. Το “Γυναικείο Κεφάλι” του Πάμπλο Πικάσο – δώρο του ζωγράφου στον ελληνικό λαό για τη γενναία αντίστασή του κατά τη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής – και ο “Μύλος” του Πιετ Μοντριάν βρίσκονται ήδη στα εργαστήρια συντήρησης του μουσείου και θα δεχτούν τις φροντίδες των ειδικών που εδώ και εβδομάδες ανέμεναν την επιστροφή τους.

Tα δυο έργα θα πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς όχι μόνο για να διαπιστωθεί η κατάστασή τους και να προχωρήσει η συντήρηση τους δεδομένου ότι για εννέα χρόνια βρίσκονταν σε ακατάλληλες συνθήκες φύλαξης, αλλά και για να συνταχθεί το πόρισμα του πραγματογνώμονα βάσει του οποίου θα πιστοποιηθεί η γνησιότητα των έργων και θα γίνει επισήμως η απόδοση τους στις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης.

Αν και το βούλευμα  του Συμβουλίου Πλημμελιοδικών Αθήνας, με το οποίο ορίζεται ως μεσεγγυούχος το μουσείο από το οποίο αφαιρέθηκαν οι πίνακες, είχε εκδοθεί στις 30 Ιουλίου, όπως είχαν παρουσιάσει αποκλειστικά ΤΑ ΝΕΑ, η παράδοση των έργων έγινε μετά από 13 ημέρες. Ο ενδιάμεσος χρόνος ήταν απαραίτητος ώστε να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες που ορίζει ο νόμος για την καθαρογραφή και την επίδοση του βουλεύματος στα διάδικα μέρη, δηλαδή τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, στην οποία φυλάσσονταν τα έργα μετά τον εντοπισμό τους καθ υπόδειξη του δράστη- και την Εθνική Πινακοθήκη.

Η παράδοση των έργων στο νεόδμητο κτίριο της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου δεν βάζει και οριστικό τέλος στην περιπέτεια των δύο πινάκων. Κι αυτό διότι με το βούλευμα διατάσσεται επιπλέον η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από τον 6ο Τακτικό Ανακριτή, κ. Αθανάσιο Μαρνέρη, μέσω της οποίας θα διαπιστωθεί η γνησιότητα των έργων, θα καθοριστεί η αξία τους και θα διαπιστωθεί αν έχουν υποστεί τυχόν φθορές κατά το χρονικό διάστημα που βρίσκονταν στα χέρια του δράστη. Μετά την έκδοση του πορίσματος του πραγματογνώμονα η διαδικασία θα έχει λήξει οριστικά και πλέον η Εθνική Πινακοθήκη θα αναγνωριστεί ως ο νόμιμος κάτοχος τους.