Στοχευμένες είναι οι απαλλαγές των πυρόπληκτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2021, 2022 και 2023. Η απαλλαγή για μια τριετία στο φόρο ακινήτων  που ανακοίνωσε η κυβέρνηση  ισχύει μόνο για τα ακίνητα (κατοικίες, επαγγελματικά κτίρια, οικόπεδα, αγροτεμάχια) τα οποία έχουν υποστεί ολική ή μερική ζημία από τις πυρκαγιές και δεν ισχύει για το σύνολο των ακινήτων που διαθέτουν οι πυρόπληκτοι.

Αυτό σημαίνει ότι ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ δεν μηδενίζει αλλά γίνεται ελαφρύτερος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν «χτυπηθεί» από την πύρινη λαίλαπα και έχουν στην κατοχή τους και άλλα ακίνητα τα οποία δεν έχουν υποστεί ζημιές. Μηδενικά εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ θα λαμβάνουν για τρια χρόνια  μόνο οι πυρόπληκτοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα τα οποία έχουν καεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί ζημιές.

Η τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που έχουν πληγεί από τις φωτιές θα δρομολογηθεί μέσα από την  πλατφόρμα που θα ανοίξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στη διαδικτυακή πύλη arogi.gov.gr. Η πλατφόρμα αυτή αναμένεται να ενεργοποιηθεί έως τις 18 Αυγούστου και σε αυτή θα εισέρχονται  οι πυρόπληκτοι με τους κωδικούς του Taxisnet προκειμένου να υποβάλουν  αίτηση για να αποζημιωθούν. Η πλατφόρμα θα συνδεθεί με το περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ (έντυπο Ε9 ) ώστε το φυσικό πρόσωπο ή η επιχείρηση να μπορεί να εντοπίζει αυτόματα το ακίνητο που έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί ζημιές. Στη φάση αυτή, οι πληττόμενοι θα επιλέξουν μια από τις τρεις κατηγορίες που θα υπάρχουν, ανάλογα με το μέγεθος της ζημίας που έχουν υποστεί το ακίνητο ή τα ακίνητά τους.

Από τη στιγμή που υποβάλουν την αίτηση για να αποζημιωθούν, αυτομάτως ο ΕΝΦΙΑ θα μηδενίζει για το ακίνητο ή τα ακίνητα που θα έχουν υποστεί ζημίες.

Στην περίπτωση αυτή, η ΑΑΔΕ  θα ενημερώνει τον φορολογούμενο με e-mail, στη δηλωθείσα από αυτόν ηλεκτρονική διεύθυνση.

Σε επόμενη φάση, μετά την εξέταση του φακέλου από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών  θα πιστοποιείται εάν πράγματι οι πληγέντες δικαιούνταν την απαλλαγή από τον φόρο ακινήτων για τα συγκεκριμένα ακίνητα. Στην περίπτωση που  εντοπιστούν ψευδείς δηλώσεις, οι κάτοχοι των ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν εκ των υστέρων τον φόρο που τους αναλογεί.

Για τα κτίσματα και αγροτεμάχια  που δεν έχουν πληγεί ,οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν «χτυπηθεί» από τις πυρκαγιές θα πληρώσουν κανονικά το φόρο. Σημειώνεται ότι ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα χτυπήσει φέτος την πόρτα των ιδιοκτητών ακινήτων στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ γίνεται σε έξι μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Πλήρης απαλλαγή

Οι κάτοικοι των δύο δήμων της Εύβοιας, Μαντουδίου- Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας- Αιδηψού που απαλλάσσονται πλήρως από το φετινό ΕΝΦΙΑ, δεν χρειάζεται να υποβάλουν κάποια αίτηση καθώς θα εκδοθεί υπουργική απόφαση για την πλήρη  απαλλαγή τους από την καταβολή του  ΕΝΦΙΑ για το 2021.