Κατόπιν εντολής του υπουργού Οικονομικών, ανοίχθηκε σήμερα, 11 Αυγούστου, στην Τράπεζα της Ελλάδος, ειδικός λογαριασμός με τίτλο «Λογαριασμός Κρατικής Αρωγής – Εισφορές Ιδιωτών» του ν. 4797/2021 (Α’ 66), στον οποίο μπορούν να κατατίθενται δωρεές για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων και δράσεων στήριξης και ενίσχυσης πληγέντων από φυσικές καταστροφές, όπως οι μεγάλες πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της χώρας.

Στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που βιώνει για ακόμα μία φορά η χώρα μας, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, με τους συμπολίτες μας να δοκιμάζονται σκληρά και τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής να γίνονται ήδη αισθητές, σε παγκόσμιο επίπεδο, «προχωρήσαμε στην κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους 500 εκατ. ευρώ, με επιτάχυνση των διαδικασιών, για την αποζημίωση κάθε πυρόπληκτου σε όποια περιοχή της χώρας και αν βρίσκεται, ενώ παράλληλα, δρομολογούμε την βέλτιστη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, ύψους 16 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την πράσινη μετάβαση».

Ωστόσο, στην κρίσιμη μάχη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πυρκαγιών και την αποκατάσταση του φυσικού πλούτου της χώρας μας, «μπορούμε να συνδράμουμε όλοι», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ. Γι’ αυτό και ανοίχθηκε ο ειδικός λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι πόροι που θα κατατεθούν κατά την τρέχουσα περίοδο, θα διατεθούν, σημειώνει το ΥΠΟΙΚ, «σε ένα πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας, σε στοχευμένες δράσεις στήριξης και ενίσχυσης των πληγέντων από τις πυρκαγιές και αποκατάστασης των δασικών και άλλων οικοσυστημάτων», οι οποίες και θα ανακοινώνονται δημόσια.

Ο κωδικός ΙΒΑΝ του ειδικού λογαριασμού είναι: GR 9501000230000002341227461.