Ένα νησί, δύο πραγματικότητες είναι ο τίτλος άρθρου της Frankfurter Allgemeine Zeitung για το Κυπριακό.

Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Η Τουρκία δημιουργεί τετελεσμένα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα: «Σε ανάλυση του γερμανικού ιδρύματος Επιστήμη και Πολιτική (SWP) η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα αναφέρεται πόσο απροκάλυπτα ο πρόεδρος Ερντογάν παρεμβαίνει στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Μετά την εκλογή του εκλεκτού του Ερσίν Τατάρ δεν ανησυχεί πλέον για ενοχλητικές δηλώσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας. Στόχος του Ερντογάν είναι η μετατροπή του πολιτεύματος του μη αναγνωρισμένου κράτους σε προεδρική δημοκρατία κατά το πρότυπο της Τουρκίας».

Εργάζεται προς την οριστική διχοτόμηση του νησιού

Παράλληλα ο συντάκτης της ανάλυσης Γκίντερ Ζόιφερτ διαπιστώνει ότι η επίσκεψη του τούρκου προέδρου στην Κύπρο έδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως «η Άγκυρα εργάζεται προς την οριστική διχοτόμηση του νησιού» και πως «στη βόρεια Κύπρο θα γίνεται αυτό που θέλει ο Ταγίπ Ερντογάν».

Ενδεικτικό για τη νέα πορεία στο κυπριακό είναι το σταδιακό άνοιγμα των Βαρωσίων κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

«Όπως αναφέρεται στην ανάλυση του ιδρύματος Επιστήμη και Πολιτική στόχος της Άγκυρας είναι βήμα-βήμα να περάσουν τα Βαρώσια πρώτα στον έλεγχο της τουρκικής διοίκησης και στη συνέχεια σε τουρκικά χέρια, έτσι ώστε να θεμελιωθεί ηδημιουργία ενός ανεξάρτητου τουρκικού κράτους στη Κύπρο».

Πηγή: DW