Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, όπως προέκυψε από την ευρεία σύσκεψη στην οποία προήδρευσε  χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια, θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις εξειδίκευσης των μέτρων από τους αρμόδιους υπουργούς.

Η συγγνώμη του πρωθυπουργού

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε μήνυμα στο ελληνικό λαό, κατά το οποίο, για πρώτη φορά αναγνώρισε ότι φέρει ευθύνη η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός για αυτήν την άνευ προηγουμένου καταστροφή και δεσμεύθηκε για απόδοση ευθυνών – αν και, όπως λένε οι επικριτές του, με ένα τρόπο γενικό και διπλωματικό που δεν εγγυάται ότι η παραδοχή αυτή δεν έγινε μόνο για επικοινωνιακούς λόγους.

Αντίθετα ξεκάθαρη ήταν η «συγγνώμη» που ζήτησε ο πρωθυπουργός πρωτίστως από τους πυρόπληκτους για ό,τι δεν λειτούργησε σωστά.

«Πρώτος εγώ ζητώ συγνώμη για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν» είπε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «οι τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν. Και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει».

Ωστόσο τόνισε «το πρώτο ζητούμενο αυτήν την ώρα ειναι οι λύσεις».

Γρήγορα οι αποζημιώσεις

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στη δέσμευση για στήριξη των πυρόπληκτων.

«Θα βρεθούμε δίπλα σε όσους έπληξε η πυρκαγιά. Όπως το κάναμε και άλλοτε, μετά τις πλημμύρες του Ιανού στη Θεσσαλία ή του μεγάλου σεισμού της Σάμου.»

«Όσοι έχασαν σπίτια και περιουσίες θα αποζημιωθούν, οι καμένες εκτάσεις θα αναδασωθούν και θα δρομολογηθούν αμέσως τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

500 εκατομμύρια για Αττική και Εύβοια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε ότι ενέκρινε συμπληρωματικό προσανατολισμό για την Εύβοια και την Αττική έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών.

Μάλιστα, τόνισε ότι έχουν εξασφαλιστεί σημαντικοί πόροι για αναδασώσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Αν χρειαστεί θα υπάρξουν και πρόσθετες ευρωπαϊκές ενισχύσεις», είπε ο πρωθυπουργός.