Δεν γλιτώνουμε εύκολα ούτε από το τοξικό νέφος που έφεραν οι πυρκαγιές στην Ελλάδα, καθώς  σωματίδια θα αιωρούνται έως και δέκα ημέρες, όπως σημείωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ειδικά στην Αττική, επισήμανε ότι  ενδείκνυται η χρήση μάσκας τύπου FFP2 / KN95 / N95.

Ο ίδιος ανέφερε στην ΕΡΤ, ότι βρέθηκαν μικροσωματίδια μέχρι την Κρήτη και σημείωσε ότι τα κλιματιστικά θα πρέπει να ρυθμίζονται σε λειτουργία ανακύκλωσης και όχι με εισαγωγή αέρα.

Μεγάλες εξάλλου, είναι οι συγκεντρώσεις από μέταλλα που, πριν καεί το δάσος ήταν χρήσιμα για τα φυτά, ωστόσο η εισπνοή τους αφήνει ουσίες που μένουν στον οργανισμό, τόνισε ο καθηγητής και αναφέρθηκε σε καρκινογόνα προϊόντα καύσης υπενθυμίζοντας ότι κάηκαν και εργοστάσια με πλαστικά και χρώματα.

Προσοχή  στη σκόνη και στα αποκαϊδια στο έδαφος

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, το χημικό φορτίο μπορεί να μειωθεί, αν στην Αττική αλλά και στην πυκνοκατοικημένη Ιστιαία απομακρυνθούν τα δύο πρώτα εκατοστά από την επιφάνεια του εδάφους.

Συνέστησε δε, σύμφωνα με την ertnews, ο καθαρισμός των νοικοκυριών από τη στάχτη, να γίνεται με γάντια και μάσκα.

Κοντά στην Αττική και στην Βαρυμπόμπη πρέπει να αφαιρεθούν άμεσα δύο εκατοστά από το έδαφος για να σωθεί το χώμα που είναι ζωντανός και πορώδης οργανισμός ώστε να απορροφά σωματίδια που θα καταλήξουν στον υδροφόρα ορίζοντα, εξήγησε ο καθηγητής.

Συνέστησε επίσης σε δημόσιους χώρους να χρησιμοποιηθούν οι συσκευές απολύμανσης με φίλτρα  Hepa που είναι «πιο αποδοτικά από οποιοδήποτε άλλο μηχανισμό» και θα μπορούσε, όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης να ενισχυθεί με επιδότηση η χρήση τους, ειδικά σε χώρους με μεγάλη συγκέντρωση ατόμων.

«Δεν είναι στα εγχειρίδια και καλό είναι να μπουν», είπε ο καθηγητής για όσα προανέφερε, επισημαίνοντας επίσης ότι η οικολογική καταστροφή επηρεάζει τη δημόσια υγεία, «επομένως πρέπει να μιλάμε με όρους βιώσιμης ανάπτυξης με την έννοια της οικολογικής ισορροπίας».

Χρειάζεται μεγαλύτερη σύνδεση της επιστημονικής κοινότητας με την πολιτεία σχετικά με το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, όπως θα δούμε και τον χειμώνα με τις πλημμύρες, ανέφερε.