Δήμαρχος Ιστιαίας στο MEGA – «Με αυτά τα μέσα πυρόσβεσης είναι αδύνατο να σβήσουμε αυτή την πυρκαγιά – τέρας»

Πύρινος όλεθρος στην Εύβοια για έκτη ημέρα.

Για μία ακόμα πολύ δύσκολη ημέρα κυρίως για την ενότητα του Αρτεμισίου έκανε λόγο ο δήμαρχος Ιστιαίας κ. Γιάννης Κοντζιάς μιλώντας στο MEGA για τον πύρινο εφιάλτη που βιώνει για έκτη ημέρα η Εύβοια.

Επέμεινε δε στην κριτική που ασκείται από την πρώτη ημέρα από τις τοπικές Αρχές και τους κατοίκους της Εύβοιας ότι ο επιχερησιακός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της μεγάλης φωτιάς δεν είναι ο κατάλληλος και ότι τα μέσα πυρόσβεσης κυρίως τα εναέρια δεν επαρκούν.

Πολλά τα μέτωπα, θέλουμε εναέρια μέσα

Ο κ. Κοντζιάς περιέγραψε την εικόνα που επικρατεί στη Βόρεια Εύβοια, μίλησε για τα εναέρια μέσα που επιχείρησαν στην περιοχή και όπως τόνισε γι’ αυτόν τον πύρινο εφιάλτη που πλήττει το νησί τα υπάρχοντα μέσα δεν επαρκούν.

«Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη ημέρα. Ο κίνδυνος για την Ιστιαία για απόψε αποφεύχθηκε. Έχουμε πολλά ενεργά μέτωπα. Η ενότητα του Αρτεμισίου δέχθηκε επίθεση, ολοκληρωτικά. Το Πευκί σώθηκε όχι περιβαλλοντικά, αλλά τα σπίτια κι επιχειρήσεις. Κι αυτό το μέτωπο κατά κανόνα έσβησε όταν έφτασε στη θάλασσα. Η πιο μεγάλη δουλειά, το πιο μεγάλο φορτίο είναι αυτό της επόμενης ημέρας».

«Η φωτιά μεταφέρεται με μεγαλύτερη ταχύτητα επειδή έχει φτάσει σε χαμηλά υψόμετρα. Στην ενότητα του Αρτεμισίου είχαμε πολλά σπασμένα δέντρα από τη θεομηνία του Φεβρουαρίου. Γι’ αυτό απηύθυνα αίτημα για εναέρια μέσα», τόνισε.

Πυρκαγιά… τέρας

«Σήμερα στις 8 η ώρα κατέφθασαν τα εναέρια μέσα. Ήταν επτά αεροσκάφη συνολικά, το Beriev, 2 καναντέρ και 4 ελικόπτερα. Δεν φτάνουν τα επτά. Καταννούμε ότι η χώρα έχει πολλές πληγές. Με αυτά τα μέσα πυρόσβεσης, όμως, είναι αδύνατο να σβήσουμε αυτή την πυρκαγιά – τέρας», υπογράμμισε.

«Επικοινωνώ με τους προέδρους των κοινοτήτων. Δεν υπάρχουν άνθρωποι που κινδυνεύουν. Τα χωριά που εκκενώθηκαν αρχίζουν σιγά σιγά να επιστρέφουν. Στο Πευκί υπάρχει πλωττό μέσο για να μεταφέρει κατοίκους αν υπάρξει πρόβλημα», τόνισε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk